Thursday, 25 October 2018

GK POST 11) TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, UPSC, BANK EXAMS

TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, UPSC, BANK EXAMS

POST--11.


156 TOP PRACTICE GENARAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS.



1) What is the national sport of Japan?
== Sumo Wrestling.

2) Ruqiaya Sultan Begum was the wife of which Mughal Rular?
== Akbar.

3) Which country recently launched Hydrogen powered train?
== Germany.

4) What is the currency of Sweden?
== Krona.

5) Which country hosted the 2018 Asian Games?
== Indonesia.

6) Who was the first Prime Minister of Bangladesh?
== Mujibur Raheman.

7) Which is the biggest desert in the world?
== Sahara Desert.

8) Which is the world's oldest known city?
== Damascus.

9) Which is the national flower of Britain?
== Rose.

10) Who founded the Red Cross?
== Jean Henri Durant.

11) Who discovered the Australia?
== James Cook.

12) Which is the largest library in the world?
== United States Library of Congress, Washington DC.

13) What is the national flower of China?
== Narcissus.

14) Where was the first industrial revolution took place?
== England.

15) Which person is called the father of modern Italy?
== G. Garibaldi.

16) Who was the first woman Prime Minister 
of Britain?
== Margaret Thatcher.

17) What was the earlier name of Sri Lanka?
== Ceylon.

18) Which is the largest river in France?
== Lore.

19) Who was the first negro to be awarded the Nobel Peace Prize?
== Ralph Johnson Bunche.

20) Which city is also known as the 'city of skyscrapers'?
== New York.

21) The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river...?
== Godavari river.

22) The principle copper deposits of india lie in which places in country?
== Hazaribag and Singbhum of Bihar.

23) The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at....?
== Jamnagar (Gujrat)

24) The number of major languages, recognized in the Indian Union as official languages, are.....?
== 22.

25) Which atomic power station in India is built completely indigenously?
== Kalpakkam.

26) What is the minimum age to become a Gram Sabha member?
=== 18 years.

27) Which city is famous for its perfumery industry?
=== Kannauj.

28) What type of wrought iron is it?
=== Pure form.

29) Which section prohibits forced labor?
=== Section 23.

30) Which oil marketing company built India's first drive through retail fuel station?
=== Bharat Petroleum.

31) Who discovered Richter scale?
=== Charles Richter.

32) Who wrote world's longest-running play 'The Mousetrap'?
Answer == Agatha Christie.

33) Which was the world's first airline to have an all-jet fleet?
Answer == Air India.

34) Which is the second largest smartphone maker in the world (year 2022) ?
Answer == Xiomi.

35) Who was the first woman to head the Censor Board?
Answer == Asha Parekh.

36) Which is known as 'Lifeline of Odisha '?
Answer== Hirakud Dam.

37) Who invented an instrument to know the weight and pressure of solar rays?
Answer == Meghnad Saha (Astrophysicist).

38) How many islands spread in Singapore?
Answer== 64.

39) Which bank was formerly known as Imperial Bank of India?
Answer== State Bank of India.

40) Who is the founder of Indian Academy of Sciences?

41) Who is the key person behind the creation of the Bharatpur Bird Sanctuary?
Answer== Naturalist Salim Ali.

42) How far is Japan from India?
Answer== 5956 kms.

43) Where is ISRO headquartered ?
Answer == Bengaluru (Karnataka).

44) Which country is India's biggest trade partner in south Asia?
Answer == Bangladesh.

45) Which country has the largest Buddhist Temple in the world?
Answer == Indonesia.

46) Who is the first magician to use electricity?

47) Who is the first Indian to be nominated for a Grammy?
Answer == Asha Bhosale.

48) Which is India's second largest industrial group in market value?
Answer == Adani Group.

49) How is the company 'Payment through mobile' better known as?
Answer == Paytm.

50) Who is known as The Father of Modern Indian Dance?
Answer == Uday Shankar. 

51) Which dance move become popular after Michael Jackson used it during a performance of the song 'Billie Jean' in 1983?
== Moonwalk.

52) A sushi is a Japanese dish, traditionally wrap ped in...?
== Edible seaweed.

53) The dance move 'pirouette' is associated with which of these dance forms?
== Ballet dance.

54) The Greek referred to this state as 'Pentapotamia' an inland delta of five converging rivers. Name this state.
== Punjab.

55) Which footwear, apparel and equipment brand is named after the Greek goddess of victory?
== Nike.

56) 'Malgudi Days' is a collection of short stories by which author?
== R.K. Narayan.

57) Which Indian airport recently announced launching the use of face recognition as boarding pass for passengers by 2019.?
== Kempegowda International Airport, Bengaluru.

58) What is the chemical symbol of lead?
== Pb.

59) The agricultural festival of 'Nuakhai' has started in which state?
== Odisha.

60) When did the Apple iPhone first become available? 
== 2007.

61) Ablutophobia is the fear of....?
== Bathing.

62) 'Chholiya' often referred to as 'Sword Dance', is the traditional folk dance form associated with which state?
== Uttarakhand.

63).............. is the largest moon in our solar system, having a diameter larger than either Mercury or Pluto? 
== Ganymede.

64) Which one of the seven sister states hosts the famous Hornbill Festival?
== Nagaland.

65) Which natural phenomenon is also known as the 'Northern Lights'?
== Aurora borealis.

66) Which planet in our solar system is named after the Roman god of war?
== Mars.

67) Who was the first woman to fly a plane across the Atlantic ocean?
== Amelia Earhart.

68) What temperature water boil at?
== 100C.

69) In which year Microsoft established?
== 1975.

70) Who was the founder of Bose Corporation?
== Amar Bose.

71) Where can you find the smallest bone in the human body?
== Ear.

72) A caterpillar does not stay a caterpillar for its entire life. What does it change into?
== Butterfly or Moth.

73) Which place in India holds Guinness world record of being the wettest place on Earth?
== Mawsynram, Meghalaya.

74) On September 24,2010 ISRO's Mars Orbiter mission completed--------- years orbiting around the red planet?
== 4.

75) What tea is named after a  British Prime Minister?
== Earl Grey.

76) Which is the longest earthen dam in the world?
Answer== Hirakud Dam.

77) Which city is called Lion City?
Answer== Singapore.

78) When was the famous Ornithologist and naturalist Salim Ali born?
Answer== 12 November 1896.

79) How far is United States of America from India?
Answer== 13595.

80) Who was the very first magician?
Answer == Magecian Dedi.

81) Name the youngest person to serve as president of the Indian National Congress.
Answer == Abul Kalam Azad. 

82) Who was the India's last Governor General?
Answer == Chakravarti Rajagopalchari. 

83) Who was made the first ever violin in the world?.
Answer == Italy's Andrea Amati in the 16th century. 

84) In which state India's first printing press started?
Answer == Goa.

85) Who is known as India's Charles Dickens?
Answer == Mulk Raj Anand.

86) Name the Ramon Magsaysay award winner of 1996 from India?
Answer == Tirunellai Narayana Iyer Seshan. ( for excellence in government service).

87) What is the old name of Iran ?
Answer == Persia.

88) Bhitarkanika National Park is situated in which Indian state?
Answer == Odisha.

89) Which great persons birthday is celebrated as Kisan Diwas across India?
Answer == Chaudhary Charan Singh.

90) Which is the first city in India to have two airports?
Answer === Chennai.

91) Name the most popular beverage in the world?
Answer === Tea.

92) Who is known as father of modern economics?
Answer === Adam Smith.

93) Skopje is the capital of which country?
Answer === North Macedonia.  

94) Which is the densest jungle in the world?
Answer === Amazon rainforest.

95) Which was the capital of Maurya Dynasty?
Answer === Patliputra.

96) Which is the earth's only natural satellite?
Answer === Moon.

 97) Which is the second - longest glacier outside the polar world?
Answer === Siachen Glacier. 

98) Which country is the world's largest producer of gum acacia?
Answer === Sudan.

 99) Which is the only country having all of the Earth's five climate zones?
Answer === United States of America. 

100) Who is known as Father of Genetic Engineering?
Answer === Har Gobind Khorana. 

101) Who was the first railway minister of India?
Answer === John Mathai.
biggest port of India?
== Mumbai.

102) FFC stands for...
== Film Finance Corporation.

103) At which particular place on earth are days and nights of equal length always?
== Equator.

104) G-15 is an economic grouping of...
== Third world nations.

105) The largest fresh water lake in India is...?
== Kolleru Lake.

106) First China war was fought between...?
== China and Britain.

107) Which is the highest lake of India?
Answer == Tso Lhamo Lake Sikkim.

108) Which is the highest road of India?
Answer == Leh- Manali Highway. Jammu and Kashmir.
109) Entomology is the science that studies...
== Insects.

110) Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the good ordered by him, is known as...
== Letter of credit(L/C).

111) Gravity setting chambers are used in industries to remove...
== Suspended particulate matter.

112) Film and TV institute of India is located at...
== Pune (Maharashtra).

113) National income estimates in India are prepared by...
Answer== Central statistical organisation.

114) Hydrogen bomb is based on the principle of...
Answer== Nuclear fusion.

115) Which river of India is called Vridha Ganga?
Answer== Godavari.

116) The state having largest area under waste land in India is...
Answer== Rajasthan.

117) The blue colour of the clear sky is due to...
Answer== Dispersion of light.

118) Nuclear sizes are expressed in a unit named...
Answer== Fermi.

119) From which region does monsoon arrives in Assam?
Answer== Bay of Bengal.

120) In which month does monsoon withdraws completely from the northern half of the Peninsula?
Answer== Mid - October.

121) Which is the least populous state of India?
Answer== Sikkim.

122) Which district of MP has the least area under the Paddy crop?
Answer== Morena.

123) The economy of Jharkhand state is depends upon which sector?
Answer== Mining.

124) Which is the longest river in the world?
Answer== Nile.

125) Fathometer is used to measure..
Answer== Ocean Depth.

126) "One people, One state, One leader" was the policy of...
Answer== Hitler.

127) Who is known as the 'father of Indian missile technology'?
Answer== Dr. A.P.J. Abdul Kalaam.

128) Which is considered as the biggest port of India?
Answer :-- Mumbai.

129) What is the national sport of Turkiye?
Answer :-- Oil Wrestling.

130) Who founded the 'Bangiya Nari Samaj'?
Answer:-- Kamini Roy.

131) Which is the highest literary award in India?
Answer:-- Jnanpith Award.

132) Who was the first Indian woman to be a lawyer?
Answer :-- Cornelia Sorabji.

133) What is one of the permanent fixtures that obstruct radar beams?
Answer :-- Tall buildings.

134) Who was the 1st Indian Woman to
climb the Mount Everest?
Answer :-- Bachendri Pal.

135) Who was the 1st Governor of
Bengal?
Answer:-- Robert Clive.

136) When is Civil Aviation Day
observed?
Answer :-- 7th December.

137) Who has recently addressed the 5th
Indian Ocean Conference in Abu Dhabi?
Answer :-- S. Jaishankar.

138) Who was the India's first grand slam winner?
Answer :-- Mahesh Bhupathi.

139) Who is known as father of Indian Pre-History?Answer :-- Robert Bruce Foote.

140) The Gufkral prehistoric site is located in which state / Union Territory of India?
Answer :-- Jammu & Kashmir.

141) On which bank of river the Kolhapur city is situated?
Answer :-- Panchganga River.

142) Who set up a committee in 2012 to suggest alternatives to the existing Parliament building?
Answer :-- Former speaker Miera Kumar.

143) Who has been honored with 
Royal Gold Medal 2022?
Answer:-- Balkrishna Doshi.

144) Which State Government has approved Atma Nirbhar Krishak development scheme? 
Answer:--  UP Government.

145) Who was the founder of 'Indian
National Congress'?
Answer:-- A.O. Hume.

146) The 'Jallianwala Bagh Massacre' was happened in which
year?
Answer:-- 13th April 1919.

147) Where was the HQ of Muslim League?
Answer:-- Lucknow.

148) The 'Moplah Rebellion' was
happened in which year?
Answer:-- 1921-22.

149) National Environmental Engineering Research Institute is located in …
Answer:-- Nagpur.

150) Who invented the mobile phone
?
Answer :-- Martin Copper.

151) Which org. partnered with J& K Government for AB-PMJAY?
Answer:-- Bajaj Allianz General Insurance.

152) What is the name of the largest city in Australia?
Answer: Brisbane.

153) What country is known to have the best quality tap water?
Answer: Switzerland.

154) What US states share a border with Mexico?
Answer: California, Arizona, New Mexico, Texas.

155) The Lord of The Rings trilogy was filmed in what country?
Answer: New Zealand.

156) Where is the 'Central Institute for Subtropical Horticulture' located?
Answer :-- Lucknow.

157) India's first multi– modal terminal has been built at....?
Answer: – Ralhupur (Varanasi).

158) Who invented the contact lens?
Answer :-- Adolf Gaston Eugen Fick.

159) Taurus Missile is jointly developed by which countries?
Answer :--Germany and Sweden.

160) Which is the folk dance of Goa?
ANSWER:-- Fugdi.

161) In which state is the Ugadi festival celebrated?
ANSWER:-- Karnataka, Andhra Pradesh & Telangana.

162) By what other name is black soil known?
ANSWER:-- Regur soil.

163) The soil which found in marshy areas is......??
ANSWER:-- Peaty and Marshy Soil.

164) Who is the author of 'Gitanjali'?
ANSWER:-- Rabindranath Tagore.

165) What is the long form IRA?

166) Shovna Narayan is a reputed personality in which field?
ANSWER:-- Classical Dance.

167) The Col du Tourmalet is a mountain pass in the …?
ANSWER:-- Pyrenees.

168) Which state is the largest producer of copper in India?
ANSWER:-- Madhya Pradesh.

169) Which winter sporting event did Piz Nair (Switzerland) host in 1948?
ANSWER:-- Winter Olympics.

170) Where is the Avalanche Lake located in India?
ANSWER:-- Ooty, Tamilnadu.

171) *Where is Gondwana coal field located?
ANSWER:-- Madhya Pradesh.

172) On which river is the Khandong Dam Built?
ANSWER:-- Kopili River.

173) Which planet is known as rainbow planet?
ANSWER:-- Pluto.

174) Which is the largest beach in India?
ANSWER:-- Marina Beach(Chennai TN.)

175) Which vegetable is known as the king of Vegetable?
ANSWER:-- Brinjal.

176) Which state has the largest coastline in India?
ANSWER:-- Gujrat(1600kms).

177) What is the primary geological feature visible at Calcite Springs Overlook in Yellowstone National Park?
ANSWER:-- Basalt Cliffs.

178) What is the name of the largest lake in the Faroe Islands (Denmark)?
ANSWER:-- Sørvágsvatn.

179) What is the main prey of the great egret?
ANSWER:-- Fish.

180) What significant day is recognised to raise awareness about whale sharks?

181) What natural formations were used as landmarks for travellers heading west in the United States?
ANSWER:-- Sandstone and siltstone formations.

182) Which is the largest statue in Russia?
ANSWER:-- The Motherland Calls.

183) What is the significance of the Great Basin bristlecone pines tree?
ANSWER:-- They are the oldest non-clonal species on Earth. 

184) Who was the President of the Constituent Assembly of India?
ANSWER:-- Dr. Rajendra Prasad.

185) In which direction the  Narmada and Tapti rivers flow?
ANSWER:-- towards the west.

186) In which state is Kolleru lake located?
ANSWER:-- Andhra Pradesh.

187) When was the Gandhi-Irwin Pact signed?
ANSWER:-- in 1931.

188) Where is the headquarters of the National Institute of Panchayati Raj is located?
ANSWER:-- in Hyderabad.

189) Which trees are predominantly found in Deadvlei?
ANSWER:-- Camel Thorn Trees.

190) In which state of India the 'Kaziranga National Park' is located?
ANSWER:-- Assam.

191) What is the main building material used for constructing trulli houses in Alberobello(Italy)?
ANSWER:-- Limestone.

192) Where is the 'Hazaribagh Wildlife Sanctuary' is located in India?
ANSWER:-- Jharkhand.

193) Where is the  'Someshwar Sanctuary' is located in India?
ANSWER:--  the Western Ghats of Karnataka state.

194) On which river 'Nagarjuna Sagar project' is built?
ANSWER:-- on Krishna river.

195) What is the minimum age to be a candidate for the post of Prime Minister?
ANSWER:--  25 years.

196) Which is the largest star in the universe?
ANSWER:-- Spinal Oregei.

197) Where are grizzly bears primarily found today?
ANSWER:-- In Alaska and parts of the Northern Rockies.

198) On which bank of river the City of Rajahmundry(AP) situated?
ANSWER:-- Godawari.

199) On which bank of river the City of Guwahati situated?
ANSWER:-- Bramhaputra river.

200) On which bank of river the City of New Delhi situated?
ANSWER:-- Yamuna river.

201) Which border is known as Radcliffe Line?
ANSWER:-- borderline that separated India from Pakistan.

202) Which is the smallest navy in the world?
ANSWER:-- Estonian Navy.

203) Which marine animals are occasionally spotted near Butterfly Beach(Goa)?
ANSWER:-- Dolphins.

204) Where is the headquarter of 'Central Drugs Research Institute (CDRI)' located?
ANSWER:-- Lucknow. 

205) When was 'OPEC' established?

ANSWER:-- 1960.

206) Which is the largest museum of India?

ANSWER:-- Indian Museum Kolkata.


207) When was 'Project Hangul' established?

ANSWER:-- 1970.


208) When was 'Manipur Thamin Project' established?

ANSWER:-- 1977.

209) When was 'Project Rhino' established?

ANSWER:-- 1987.

210)  Where is the Indira Gandhi Rashtriya Manav Sangrahalaya'(National Museum of Humankind) located?

ANSWER:-- Bhopal.


211) What is a notable feature of Chimney Rock in Point Reyes National Seashore(Pacific Ocean)?

ANSWER:-- It offers towering cliffs and sweeping sea views.


212) What natural feature is prominently found in Olympic National Park(USA)?

ANSWER:-- Temperate Rainforests.

213) Which stage in the young bull moose's life is noted for learning sparring techniques?

ANSWER:-- Adolescent stage.

214) Tirumala Hills and Erra Matti Dibbalu are located in which state that has been included in UNESCO’s tentative list?

ANSWER:-- Andhra Pradesh.

215) Which became the first government medical college in India to provide training on the Da Vinci Robotic System?  

ANSWER:-- AIIMS Delhi.

216) Who authored the book ‘Different but No Less’?

ANSWER:-- Anupam Kher.


217) In which state was India’s first bamboo-based biorefinery established?   

ANSWER:-- Assam.


218) What is the main mode of reaching Dunquin Pier(Ireland)?

ANSWER:-- Winding Footpath.

219) Which country declared 17th September as a day of mourning?

ANSWER:-- Nepal.

220) Who won India’s first gold medal in the Speed Skating World Championship?

ANSWER:-- Anand Kumar.

221) What is the historical reason for the creation of Oktoberfest?

ANSWER:-- To celebrate a royal wedding.

222) What astronomical event occurs in September, marking the beginning of autumn in the Northern Hemisphere?                    ANSWER:-- Autumn Equinox.


223) What primarily constitutes the diet of the keel-billed toucan?

ANSWER:-- Fruit.


224) What is the name of the stone formation in northeastern Wyoming(USA) that rises from the plains?

ANSWER:-- Devils Tower.


225) How many historic structures does Chittorgarh Fort encompass?

ANSWER:-- 65.

226) What was Pienza(Italy) originally known as before its transformation in the 1400s?

ANSWER:-- Corsignano.

227) What is the name of the octopus known for its ability to change colour and texture to blend into its surroundings?

ANSWER:-- Day Octopus.

228) Where can the day octopus be typically found?

ANSWER:-- Pacific and Indian Oceans.

229) Which historical period is Mamallapuram most renowned for?

ANSWERS:-- The Pallavas.   

230) What is the primary architectural style of Oia in Santorini(Greece)?

ANSWER:-- Traditional Cycladic architecture.

231) What is the role of mushrooms like the amethyst laccaria in forest ecosystems?

ANSWER:-- They break down dead matter and recycle nutrients.

232) What is a notable physical feature of the Eurasian lynx?ANSWER:-- Tufted ears.

233) Which apple cultivar is the state apple of Minnesota(US)?ANSWER:-- Honeycrisp.

234) What is a key reason Hoffmann's two-toed sloths move so slowly?

ANSWER:-- To conserve energy.

235) The Tropic of Cancer passes almost halfway through India at which latitude?

ANSWER :-- 23°30′ N.

236) India lies entirely in which hemisphere?

ANSWER:-- Northern Hemisphere.

237) What is the total length of India’s coastline, including Andaman, Nicobar, and Lakshadweep?

ANSWER:-- 7,516.6 km.


238) Which factor influences the duration of day and night from south to north in India?

ANSWER:-- Latitudinal extent.

239) The southernmost point of India is known as..?

ANSWER:-- Pygmalion Point (Indira Point).

240) The West Continental Shelf is at its widest near which coastal region in India? 

ANSWER:-- Bombay Coast. 

241) What material are the Belogradchik Rocks primarily composed of?

ANSWER:-- Sandstone and conglomerate rock formations.

242) The Himalayas are a part of which mountain chain?

ANSWER:-- Alpine Mountain Chain.

243)  Which peak is the highest in the Naga Hills?

ANSWER:-- Saramati.

244) Why is the snow leopard often referred to as the 'ghost of the mountains'?

ANSWER:-- Because it is rarely seen in the wild.

245) What is the new income tax threshold as per the Union Budget 2025?

ANSWER:-- 12 Lakh.

246) Which scheme provides collateral-free loans to women?

ANSWER:-- PM Sanidhi Scheme.

247) What significant historical activity occurred in Martimoaapa during Finland's Prohibition era?ANSWER:-- Smuggling of liquor from Sweden.

248)  Which characteristic makes the thick-billed raven stand out compared to other ravens?

ANSWER:-- Its large arched bill.

249) Who is the architect behind the Rainbow Houses in Houten?ANSWER:-- Hans Been.

250)* What do Japanese maple trees represent in Kyoto's culture? 

ANSWER:-- Elegance and peace.   

 




THANKS FOR READING. VISIT AGAIN. Take a look at this Neetu Singh Vol-1 | English For General Competitions | Updated 2025 Edition | KD Publication | Best For All Government Exams on Flipkart
Mrp = ₹575/-
Offer price = ₹239/- only. 58% off. HURRY! LIMITED TIME OFFER. TILL 31ST JAN2026.

    

No comments:

Post a Comment