TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, UPSC, BANK EXAMS
POST--12.
1) The 'Dalkhai' dance originated in which part of India?
== Odisha.
2) In 1927, who launched the 'Mahad Satyagraha'?
== Dr. B.R. Ambedkar.
3) What kind of weapon is a falchion?
== A sword.
4) Who created history by becoming the first Indian woman wrestler to bag gold in Asian Games at the currently ongoing Asian Games 2018?
== Vinesh Phogat.
5) Which South American country is one of the world's largest producers of coffee beans?
== Colombia.
== Colombia.
6) In which European Country the world's oldest bookstore chain is based?
== Portugal.
7) Panchathan Record Inn is which composer's in house studio?
== A.R. Raheman.
8) Which state government has decided to re-name to its new capital city as 'Atal Nagar' to memory of late Prime Minister Atal Bihari Vajpayee?
== Chhattisgarh.
9) NASA used data from ISRO's Lunar probe Chandrayan-1 to confirm the presence of ice on the moon, is it true or false?
== True.
10) Which banking institution commenced its operation from the 1'st April 1935?
== Reserve Bank of India.
11) What does FM in FM Radio stands for?
== Frequency Modulation.
12) The book '281 and beyond' is an autobiography of which Indian Cricketer?
== VVS Laxman.
13) What is the official residence of the Pope?
== Apostolic Palace.
14) What is the capital city of Himachal Pradesh?
== Shimla.
15) By what name is Norma Jean Baker more commonly known?
== Marilyn Monroe.
16) What does the Latin phrase 'Caveat emptor' mean?
== Let the buyer beware.
17) Freddie Mercury was the lead vocalist of which iconic rock band?
== Queen.
18) Neeraj Chopra recently created history by becoming the first-ever Indian to win an Asian Games gold medal in which sport?
== Javelin Throw.
19) Entomology is the science that studies........?
== Insects.
20) Who became the first Indian batsman to open his Test Cricket account with a six?
== Rishabh Pant.
21) Fateema Beevi has the distinction of being the first woman...........?
== Judge of Supreme Court.
22) The most common format for a home video recorder is VHS. VHS stands for?
== Video Home System.
23) Swapna Barman recently became the first Indian to win an Asian Games gold in women's Heptathlon event. How many events does a 'Heptathlon' consist of?
== 7.
24) George Eliot was the pen name of what author?
== Mary Ann Evans.
25) Which historical event does Charles Dickens' novel 'The tale of two cities' concern?
== The French Revolution.
26) How far is Australia from India?
Answer== 7809 kms.
27) Who is the god of magician?
Answer == Heka.
28) In which state India's first medical school was opened?
Answer == Goa.
29) What is the old name of Thailand?
Answer == Siam.
30) Which is the largest airport in the world?
Answer === King Fahd International Airport, Dammam. Saudi Arabia.
31) In which country the Mother Teresa born?
Answer === North Macedonia.
32) Which is the highest battlefield in the world?
Answer === Siachen Glacier.
33) Which country has more pyramids than Egypt?
Answer === Sudan.
34) Who was the first Chairman of State Bank of India?
Answer === John Mathai.
35) Which is the fastest bird on foot?
Answer === Ostrich.
36) What acid is found in lemon?
Answer === Citric Acid.
37) How many fundamental duties are written in Constitution of India?
Answer === 11.
38) Who successfully built and flew the world's first Aeroplane ?
Answer === The Wright Brothers.
39) The theme for World Wildlife Day 2022 was ' Recovering key species for _____ restoration'. Fill in the blank.
Answer === Ecosystem.
40) February gets its name from the word 'februa', from which language was it derived from?
Answer === Latin.
41) Who is the only boxer to have won 8 world championship medals?
Answer === MC Mary Kom.
42) Who is the India's first Woman Diplomat?
Answer === CB Muthamma.
43) Which animal has the has the strongest bite of all land animals?
Answer === Hippopotamus. about 1820 psi.
44) Who is the only woman to win the world Amateur boxing Championship title size times ?
Answer === MC Mary Kom.
45) Which is the world's longest-running video drama ?
Answer == The Archers.
46) Which hill station is popularly known as "Queen of the Hills"?
Answer == Mussoorie.
47) Who was the first Param Vir Chakra recipient ?
Answer == Major Somnath Sharma.
48) Who is known as India's Frida Kahlo?
Answer == Amrita Sher-Gil (Painter).
49) Who is the first Indian Woman to win Grand Slam?
Answer == Sania Mirza.
50) Who is known as 'Father of Modern Chemistry'?
Answer == Robert Boyle.
51) When was Google founded?
Answer == in 1998.
52) Who is known as the father of computer?
Answer == Charles Babbage.
53) Which animal is the largest member of the cat family?
Answer == Tiger.
54) Which animal has the tusks made of ivory?
Answer == Elephant.
55) How many years did it take to build the Taj Mahal?
Answer == 22 years.
56) Who was the first woman to win a Nobel Prize ?
Answer == Marie Curie.
57) Who added an extra day to January, giving it 31 days instead of 30?
Answer == Julius Caesar.
58) Which flower is commonly associated with January?
Answer == The snowdrop.
59) _____ helps pump blood through entire body?
Answer == Heart.
60) Which nutrient plays an essential role in muscle building?
Answer == Protein.
61) Who is known as The 'Father of Indian Economics'?
Answer == Mahadev Govind Ranade.
62) Where is the headquarters of Animal Welfare Board of India situated ?
Answer ==
Ballabhgarh (Haryana).
63) Who is known as 'Father of Indian Remote Sensing '?
Answer == Pisharoth Rama Pisharoty.
64) Which scientist proposed three laws of motion?
Answer == Isaac Newton.
65) Which is the strongest sense in a dog?
Answer == Smell.
66) Upanishads are books on ?
Answer == Philosophy.
67) What is the name of Molten Rocks Erupted by a Volcano?
Answer == Lava.
68) What is the young one of a cow called?
Answer == Calf.
69) Which country has the fastest internet speed?
Answer == Norwey 126.94 Mbps.
70) Which is the first airport of India?
Answer == Allahabad Airport Prayagraj(1919).
71) Which is the old name of Thailand?
Answer == Siam.
72) On which day the World Population Day celebrated?
Answer == 11 July.
73) Which is the major gas in the Sun?
Answer == Hydrogen.
74) Which state is the largest producer of food grains in the country?
Answer == Uttar Pradesh.
75) Who discovered blood group?
Answer == Land Steiner.
76) Who is the second-youngest Indian cricketer after Sachin Tendulkar to score a test century?
Answer == Prithvi Shaw.
77) Who is the inventor of stethoscope?
Answer == Rene Laennec.
78) Who is the first Indian cricketer to take a hat-trick in an ODI match?
Answer == Chetan Sharma.
79) What brain chemical is known as the "love harmone?"
Answer == Oxytocin.
80) In Roman mythology, with whom does Cupid fall in love?
Answer == Psyche.
81) Due to which the non-cooperation movement was suspended?
Answer == Chauri-Chaura Incident in 1922.
82) Who is known as the father of India's Research Labs?
Answer == Shanti Swaroop Bhatnagar.
83) Which is the largest European economy?
Answer == Germany.
84) On which river is the tallest dam of India, Tehri Dam situated?
Answer == Bhagirathi River, Uttarakhand.
85) Which is the southernmost point of India?
Answer == Cape Comorin, Tamilnadu.
86) Who is known as the father of Indian Industries?
Answer == Jamshedji Tata.
87) The maximum strength of the Bangladeshi Parliament is....?
Answer == 350.
88) Who were the first Chief Minister of Kerala?
Answer == EMS Namboodiripad.
89) How many provinces is
country of Nepal divided into?
Answer == 7 Provinces.
90) The term 'Cherry picking' used in which sports?
Answer == Basketball.
91) Which is the world's first National Park?
Answer == Yellowstone National Park.
92) Which city has the world's largest wooden bench?
Answer == Geneva.
93) Who invented x-rays?
Answer == Wilhelm Roentgen.
94) World Environment day is observed on?
Answer == 5'th June.
95) Where is the headquarters of International Court of Justice located?
Answer == The Hague. Netherlands.
96) Who was the last governor general of India?
Answer == C. Rajagopalachari.
97) What is the real name of Noted poet and lyricist Sahir Ludhianvi?
Answer == Abdul Hai Fazl Mohammad.
98) Which country was once known as " New Holland"?
Answer == Australia.
99)Light intensity is measured by which instrument?
Answer == A Photometer.
100) When the Academy Awards was first presented in?
Answer :- 1929.
101) On which banks of river the Ujjain city situated?
Answer :- Eastern Bank of Kshipra River.
At which place Brahmputra river takes a U-turn at the time of entering into India?
== at Namcha Barwa.
102) What is the upper limit of RTGS transaction in India?
== No Limit.
103) Where is the headquarter of Collective Security Treaty Organization CSTO located?
== Moscow.
104) Which country won the SAFF (South Asian Football Federation) cup 2011?
== India.
105) Which state is sole producer of agate,chalk, and perlite in India?
== Gujarat.
106) Where is the India's first Uranium Mine located?
== Jadugauda. (Jharkhand).
107) Raut Nacha is folk dance performed mainly by the tribal communities of which state?
== Chhattisgarh.
108) Thin lamination is used in a transformer to reduce..
== Eddy current losses.
109) Frugal engineering is defined as the process of:-
== Reducing the complexity and cost of a good and its production.
110) Which country was the host of 2018 Commonwealth Games?
== Australia.
111) Kudumbashree, the model poverty alleviation programme is known to have been implemented in which states in India successfully?
== Kerala.
112) In which year, India office of the Secretary of state for India and Burma came to an end?
== 1947.
113) Where does the Arabian Sea and Bay of Bengal branch of the monsoon merge?
== Ganga Plains.
114) Who is the father of modern oceanography?
== Matthew Maury.
115) Which planet in the Solar System has highest density?
== Earth.
116) Which is the highest point in Arunachal Pradesh state?
== Kangto.
117) Which line separates Arunachal Pradesh from Tibet?
== McMohan Line.
118) Which of the North Eastern states has the highest number of Rajya Sabha seats?
== Assam.
119) What is the old name of Uttar Pradesh state?
== United Provinces.
120) Who was the first president of Bangiya Sahitya Parishad?
Answer :-- Romesh Chunder Dutt.
121) Who is the first law person of India?
Answer :-- M.C. Setalvad.
122) Who has been invited to join top international democracy body IDEA?
Answer :-- Sunil Arora.
123) Which Award will be merged for both years 2021, 2022?
Answer :-- Rabindranath Tagore Literary Prize.
124) Which company has launched '1st of
Class' indigenous survey Vessel Sandhayak?
Answer :-- GRSE.
125) Which was the first Neolithic site in Kashmir?
Answer :-- Burzahom.
126) The ‘National Tribal Research Institute’ was inaugurated in which state/UT?
Answer :-- New Delhi.
127) ‘Kharchi’ is a traditional festival is celebrated in which state/UT?
Answer :-- Tripura.
128) Which Union Ministry is associated with the ‘CSR Funds’?
Answer :-- Ministry of Corporate Affairs.
129) Who is the architect in charge of the Central Vista redesign?
Answer : -- Bimal Patel.
130)When was the construction of India's existing Parliament completed?
Answer :-- 1927.
131) How many seats will the Lok Sabha chamber in the new Parliament (India) have?Answer :-- 888.
132) Where is the Pulicat lake is located?
Answer:-- On Andhra Pradesh and Tamilnadu border.
133) Where is the world famous monument ‘Kremlin’ located ?
Answer:-- Moscow, Russia.
134) What was the unemployment rate in India in January-March 2021?
Answer:-- 9.3%.
135) Who has been named as the
UNESCO Goodwill Ambassador for Cultural and Creative Industries?
Answer :-- Naomi Kawase.
136) Who has been honored with Royal Gold Medal 2022?
Ans. Balkrishna Doshi.
137) At which of the places was the first ever European township constructed in India?
== Kochi.
138) The Battle of Buxar was fought between British East India Company and...?
== Mir Qasim.
139) Which Viceroy passed the famous Indian Coinage and Paper Currency act (1899)?
== Lord Curzon.
140) The Emergency Provisions of Indian Constitution have been borrowed from...?
== Germany.
141) Which Article of Indian Constitution incorporates the Common law doctrine of pleasure?
== Article 310.
142) Which is the largest brackish water lagoon in Asia?
== Chilika Lake (India).
143) Clouded Leopard National Park is located in which state?
== Tripura.
144) The Kachin Hills makes a boundary between India and which neighbor country?
== Myanmar.
145) Who wrote the book Pancha Siddhantika?
== Varahamihira.
146) The famous book Sutrakritanga provides detailed information about the life of
== Mahavira.
147) The Buran wind blows across..
== Eastern Asia.
148) The Katanga plateau in Africa is known for rich deposits of
== Copper and Uranium.
149) Umiam Lake, also known as Barapani Lake, is located in which state?
== Meghalaya.
150) In the context to India's wild life, the flying fox is a..
== Bat.
151) The "Ninety East Ridge" is a submarine volcanic ridge located in..?
== Indian Ocean
152) The great Victoria Desert is located in................
=== Australia.
153) The humidity of the air depends upon.............
=== Temperature, location and weather.
154) The largest glaciers are........
=== continental glaciers.
155) The leading state in producing paper in India is...............
=== West Bengal.
156) The largest gold producing country in the world(in 2006) is.........
=== South Africa.
157) The largest fish exporting region in the world is.............
=== the north-east atlantic region.
158) The largest country of the world by geographical area is.....
=== Russia.
159)The highest mountains on earth namely Mount Everest, K2, Kanchenjanga are located in.....
=== the greater Himalayas.
160) The island state of Australia is....
=== Tasmania.
161) The languages used in China is....
=== Chinese, English.
162) The island of Sri Lanka formerly known as
=== Ceylon.
163) The highest mountains in Africa, which is not part of any mountains chain, is...
=== Mr. Kilimanjaro.
164) The largest continent in the world is...
=== Asia.
165) The largest production of mica in Asia is from....
=== India.
166) The largest fresh water lake of Africa, area wise is....
=== lake Victoria.
167) The largest city in Latin America is.....
=== Mexico City.
168) The highest mountain peak of Oceania is === Puncak Jaya, Indonesia..
169) The largest gulf in the world is === Gulf of Mexico.
170) The headquarters of the Commonwealth of Independent States (CIS), formed out of erstwhile USSR, is at === Minsk in Byelorussia.
171) The luminous coloured ring, surrounding the sun is called the === corona.
172) The major crops found in Sudan are.....
=== cotton, bananas, groundnut, maize.
173) The main dividing line between the geological regions of the Indo Gangetic plain and the peninsula is............
=== the Vindhya range.
174)The lowest point, on land, in the world is..........
=== Dead sea, Jordan/Israel.
175)The most densely populated country of Africa is............
=== Mauritius.
176) The most salty sea in the world is.....
=== Dead sea.
177) The major graphite producing country is......
=== China.
178) The mica belt of the Himalayas, the major part of it is situated in........
=== Bihar.
179) The planet that takes the highest time for completing a rotation is.......
=== Venus.
180) The river situated along the border between the USA and Mexico is........
=== the Rio Grande.
181) The planets with no natural satellites (reported so far) are...... === Mercury and Venus.
182)To which family does the tiger belongs?
==== Cat Family.
183) What is the young one of a goat called?
= = = = Kid.
184) Which animal is the symbol of World Wildlife Fund?
= = = = The giant panda.
185) The steam formed inside a pressure-cooker helps the food to cook faster as compared to that in a covered vessel kept on a stove.
186) What is the long form of PIN in India?
= = = = Postal Index Number.
187) The world famous Ajanta Caves are situated in === Maharashtra (Aurangabad )
188) Vikram Sarabhai Space Center is located at === Thiruvananthapuram.
189) National Science Center is located at === Delhi.
190) Which city is called 'White City' of Rajasthan. === Udaipur.
191) Central Road Research Institute is in === Delhi.
192) Mandi House is a === The office of Director General of Doordarshan.
193) Where is Chitrakut situated?
188) Vikram Sarabhai Space Center is located at === Thiruvananthapuram.
189) National Science Center is located at === Delhi.
190) Which city is called 'White City' of Rajasthan. === Udaipur.
191) Central Road Research Institute is in === Delhi.
192) Mandi House is a === The office of Director General of Doordarshan.
193) Where is Chitrakut situated?
=== Uttar Pradesh.
194) The National Institute of Community Development is located at === Hyderabad.
195) Sanchi Stupa is located near === Bhopal.
196) The famous Rock Garden is located in which city ===Chandigarh.
197) Reserve Bank of India was nationalised in the year === 1949
198) How many bank were nationalised in the year 1969? === 14.
199) The member of Lok Sabha hold office for a term of === 05 years.
200) The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is === 25 years.
201) The watershed between India and Myanmar is formed by ===The Naga Hills.
202) The percentage of India's total population employed in agriculture is nearly === 70%.
203) The most fertile region of India is ===The Indo-Gangetic plain.
204) The head quarters of Sahitya Akademi is in === New Delhi.
205) 'Kanchipuram' is situated in which state? === Tamilnadu
206) Indian Cancer Research Institute is located at === Mumbai.
207) Which is known as 'Garden City of India'. === Bangalore.
208) National Institute of Nutrition is located in which of the following places? ======= Hyderabad.
209)Which city is known as 'Queen of Arabian Sea'? ==== Kochi.
210) Who is the cm of Meghalaya? ======== Mukul Sangma.
211) Which State has launched the All Terrain Bike (ATB) program?
===== Jammu Kashmir.
194) The National Institute of Community Development is located at === Hyderabad.
195) Sanchi Stupa is located near === Bhopal.
196) The famous Rock Garden is located in which city ===Chandigarh.
197) Reserve Bank of India was nationalised in the year === 1949
198) How many bank were nationalised in the year 1969? === 14.
199) The member of Lok Sabha hold office for a term of === 05 years.
200) The minimum age to qualify for election to the Lok Sabha is === 25 years.
201) The watershed between India and Myanmar is formed by ===The Naga Hills.
202) The percentage of India's total population employed in agriculture is nearly === 70%.
203) The most fertile region of India is ===The Indo-Gangetic plain.
204) The head quarters of Sahitya Akademi is in === New Delhi.
205) 'Kanchipuram' is situated in which state? === Tamilnadu
206) Indian Cancer Research Institute is located at === Mumbai.
207) Which is known as 'Garden City of India'. === Bangalore.
208) National Institute of Nutrition is located in which of the following places? ======= Hyderabad.
209)Which city is known as 'Queen of Arabian Sea'? ==== Kochi.
210) Who is the cm of Meghalaya? ======== Mukul Sangma.
211) Which State has launched the All Terrain Bike (ATB) program?
===== Jammu Kashmir.
212) Which part of the body contains glycogen?
==== Liver.
213) Where was the first European settlement in India?
==== Kochi.
214) The name Barendra Ghosh was associated with which newspaper?
==== Jugantor.
215) In which Indian state is the Indian Union Muslim League headquartered?
==== Tamilnadu.
216) Which city ranks 1st for bird rich capital city?
Answer === Nairobi (Kenya).
217) Which is the state animal of Orissa?
Answer :-- Elephant.
218) How much feet is a mile?
Answer :-- 5280 feet.
219) What color is the tongue of a giraffe?
Answer :-- Dark blue.
220) Which country's president was presented with a RuPay card by Droupadi Murmu?
Answer :-- Mauritius.
221) Who represented India at the 71st Miss World pageant?
Answer :-- Sini Shetty.
222) What is a group of flamingos called?
Answer :-- Flamboyance.
223) What is the name of the second tallest mountain in the world?
Answer :-- K2.
224)In what ocean is the Bermuda Triangle located?
Answer: Atlantic Ocean.
225)What is the name of the longest river in the US?
Answer: Missouri River.
226) Which direction do latitude lines run on a globe?
Answer: Left to right.
Answer: Left to right.
227) Where was the First air postal service started in India?
Answer : – Between Allahabad (Prayagraj) to Naini.
228) In which state Asia's first underground hydroelectric project located?
Answer :-- Himachal Pradesh.
229)Where is the 'Laxmipat Singhania Institute of Cardiology' located?
Answer: – Kanpur.
230) Kerch Strait, connects which two water bodies?
Answer :--Black Sea and Sea of Azov.
231) Which state dance is yakshagana?
ANSWER:-- Karnataka.
232) In which state is the Pataki festival celebrated?
ANSWER:-- Assam.
233) The Postal Department has released a commemorative postage stamp to mark which anniversary of the Kodaikanal Solar Observatory?
ANSWER:-- 125th.
234) On May 15, 2025, of which country FIFA lifted the suspension imposed on the Football Federation?
ANSWER:-- Republic of Congo.
235) *On which date 'International Women's Maritime Day' celebrate every year?
ANSWER:-- 18th May.
236) Where is Jotunheimen National Park located?
ANSWER:-- Norway.
237) In which Canadian province the Butchart Gardens located?
ANSWER:-- British Columbia.
238) In which city is 'Agrasen Ki Baoli' located?
ANSWER:-- Delhi.
239) What kind of water fills the Mona Vale rockpool, Australia?
ANSWER:-- Seawater.
240) Why do otters hold hands while floating?
ANSWER:-- to stay together.
241) What traditional craft is Miravet village (Spain) known for?
ANSWER:-- Pottery.
242) Where is the 'Knuthöjdsmossen' nature reserve located?
ANSWER:- Sweden.
243) Which is the first conservation reserve in India?
ANSWER:-- Tiruvidaimarudur Conservation Reserve, Tirunelvely(TN).
244) When is 'World no tobacco day observed?
ANSWER:-- 31 May.
245) Which Italian city is famous for its canals?
ANSWER:-- Venice.
246) Where was the World Environment Day first time celebrated?
ANSWER:-- Geneva, Switzerland.
247) In which thing the Alpha-Keratin protein present?
ANSWER:-- Wool.
248) Which planet looks reddish in the night sky?
ANSWER:-- Mars.
249) The latitude of a place is the same as which place?
ANSWER:-- At Celestial pole.
250) Which of the following is used as 'a moderator in nuclear reactor?
ANSWER:-- Graphite.
READING. VISIT AGAIN. PLEASE LIKE AND SHARE. TAKE CARE.
Take a look at this Neetu Singh Vol-1 | English For General Competitions | Updated 2025 Edition | KD Publication | Best For All Government Exams on Flipkart
Mrp = ₹575/-
Offer price = ₹239/- only. 58% off. HURRY! LIMITED TIME OFFER. TILL 31ST JAN2026.

No comments:
Post a Comment