51) Which dance move become popular after Michael Jackson used it during a performance of the song 'Billie Jean' in 1983?
== Moonwalk.
52) A sushi is a Japanese dish, traditionally wrap ped in...?
== Edible seaweed.
53) The dance move 'pirouette' is associated with which of these dance forms?
== Ballet dance.
54) The Greek referred to this state as 'Pentapotamia' an inland delta of five converging rivers. Name this state.
== Punjab.
55) Which footwear, apparel and equipment brand is named after the Greek goddess of victory?
== Nike.
56) 'Malgudi Days' is a collection of short stories by which author?
== R.K. Narayan.
57) Which Indian airport recently announced launching the use of face recognition as boarding pass for passengers by 2019.?
== Kempegowda International Airport, Bengaluru.
58) What is the chemical symbol of lead?
== Pb.
59) The agricultural festival of 'Nuakhai' has started in which state?
== Odisha.
60) When did the Apple iPhone first become available?
== 2007.
61) Ablutophobia is the fear of....?
== Bathing.
62) 'Chholiya' often referred to as 'Sword Dance', is the traditional folk dance form associated with which state?
== Uttarakhand.
63).............. is the largest moon in our solar system, having a diameter larger than either Mercury or Pluto?
== Ganymede.
64) Which one of the seven sister states hosts the famous Hornbill Festival?
== Nagaland.
65) Which natural phenomenon is also known as the 'Northern Lights'?
== Aurora borealis.
66) Which planet in our solar system is named after the Roman god of war?
== Mars.
67) Who was the first woman to fly a plane across the Atlantic ocean?
== Amelia Earhart.
68) What temperature water boil at?
== 100C.
69) In which year Microsoft established?
== 1975.
70) Who was the founder of Bose Corporation?
== Amar Bose.
71) Where can you find the smallest bone in the human body?
== Ear.
72) A caterpillar does not stay a caterpillar for its entire life. What does it change into?
== Butterfly or Moth.
73) Which place in India holds Guinness world record of being the wettest place on Earth?
== Mawsynram, Meghalaya.
74) On September 24,2010 ISRO's Mars Orbiter mission completed--------- years orbiting around the red planet?
== 4.
75) What tea is named after a British Prime Minister?
== Earl Grey.
76) Which is the longest earthen dam in the world?
Answer== Hirakud Dam.
77) Which city is called Lion City?
Answer== Singapore.
78) When was the famous Ornithologist and naturalist Salim Ali born?
Answer== 12 November 1896.
79) How far is United States of America from India?
Answer== 13595.
80) Who was the very first magician?
Answer == Magecian Dedi.
81) Name the youngest person to serve as president of the Indian National Congress.
Answer == Abul Kalam Azad.
82) Who was the India's last Governor General?
Answer == Chakravarti Rajagopalchari.
83) Who was made the first ever violin in the world?.
Answer == Italy's Andrea Amati in the 16th century.
84) In which state India's first printing press started?
Answer == Goa.
85) Who is known as India's Charles Dickens?
Answer == Mulk Raj Anand.
86) Name the Ramon Magsaysay award winner of 1996 from India?
Answer == Tirunellai Narayana Iyer Seshan. ( for excellence in government service).
87) What is the old name of Iran ?
Answer == Persia.
88) Bhitarkanika National Park is situated in which Indian state?
Answer == Odisha.
89) Which great persons birthday is celebrated as Kisan Diwas across India?
Answer == Chaudhary Charan Singh.
90) Which is the first city in India to have two airports?
Answer === Chennai.
91) Name the most popular beverage in the world?
Answer === Tea.
92) Who is known as father of modern economics?
Answer === Adam Smith.
93) Skopje is the capital of which country?
Answer === North Macedonia.
94) Which is the densest jungle in the world?
Answer === Amazon rainforest.
95) Which was the capital of Maurya Dynasty?
Answer === Patliputra.
96) Which is the earth's only natural satellite?
Answer === Moon.
97) Which is the second - longest glacier outside the polar world?
Answer === Siachen Glacier.
98) Which country is the world's largest producer of gum acacia?
Answer === Sudan.
99) Which is the only country having all of the Earth's five climate zones?
Answer === United States of America.
100) Who is known as Father of Genetic Engineering?
Answer === Har Gobind Khorana.
101) Who was the first railway minister of India?
Answer === John Mathai.
biggest port of India?
ANSWER:-- Mumbai.
102) FFC stands for...
ANSWER:-- Film Finance Corporation.
103) At which particular place on earth are days and nights of equal length always?
ANSWER:-- Equator.
104) G-15 is an economic grouping of...
ANSWER:--Third world nations.
105) The largest fresh water lake in India is...?
ANSWER:-- Kolleru Lake.
106) First China war was fought between...?
ANSWER:-- China and Britain.
107) Which is the highest lake of India?
ANSWER:-- Tso Lhamo Lake Sikkim.
108) Which is the highest road of India?
ANSWER:-- Leh- Manali Highway. Jammu and Kashmir.
109) Entomology is the science that studies...
ANSWER:--Insects.
110) Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the good ordered by him, is known as...
ANSWER:-- Letter of credit(L/C).
111) Gravity setting chambers are used in industries to remove...
ANSWER:-- Suspended particulate matter.
112) Film and TV institute of India is located at...
ANSWER:-- Pune (Maharashtra).
113) National income estimates in India are prepared by...
ANSWER:-- Central statistical organisation.
114) Hydrogen bomb is based on the principle of...
ANSWER:-- Nuclear fusion.
115) Which river of India is called Vridha Ganga?
ANSWER:-- Godavari.
116) The state having largest area under waste land in India is...
ANSWER:-- Rajasthan.
117) The blue colour of the clear sky is due to...
ANSWER:-- Dispersion of light.
118) Nuclear sizes are expressed in a unit named...
ANSWER:-- Fermi.
119) From which region does monsoon arrives in Assam?
ANSWER:-- Bay of Bengal.
120) In which month does monsoon withdraws completely from the northern half of the Peninsula?
ANSWER:-- Mid - October.
121) Which is the least populous state of India?
ANSWER:-- Sikkim.
122) Which district of MP has the least area under the Paddy crop?
ANSWER:-- Morena.
123) The economy of Jharkhand state is depends upon which sector?
ANSWER:-- Mining.
124) Which is the longest river in the world?
ANSWER:-- Nile.
125) Fathometer is used to measure..
ANSWER:-- Ocean Depth.
126) "One people, One state, One leader" was the policy of...
ANSWER:-- Hitler.
127) Who is known as the 'father of Indian missile technology'?
ANSWER:-- Dr. A.P.J. Abdul Kalaam.
128) Which is considered as the biggest port of India?
ANSWER:-- Mumbai.
129) What is the national sport of Turkiye?
ANSWER:-- Oil Wrestling.
130) Who founded the 'Bangiya Nari Samaj'?
ANSWER:-- Kamini Roy.
131) Which is the highest literary award in India?
ANSWER:-- Jnanpith Award.
132) Who was the first Indian woman to be a lawyer?
ANSWER:-- Cornelia Sorabji.
133) What is one of the permanent fixtures that obstruct radar beams?
ANSWER:-- Tall buildings.
134) Who was the 1st Indian Woman to
climb the Mount Everest?
ANSWER:-- Bachendri Pal.
135) Who was the 1st Governor of
Bengal?
ANSWER:-- Robert Clive.
136) When is Civil Aviation Day
observed?
ANSWER:-- 7th December.
137) Who has recently addressed the 5th
Indian Ocean Conference in Abu Dhabi?
ANSWER:-- S. Jaishankar.
138) Who was the India's first grand slam winner?
ANSWER:-- Mahesh Bhupathi.
139) Who is known as father of Indian Pre-History?ANSWER:-- Robert Bruce Foote.
140) The Gufkral prehistoric site is located in which state / Union Territory of India?
ANSWER:-- Jammu & Kashmir.
141) On which bank of river the Kolhapur city is situated?
ANSWER:-- Panchganga River.
142) Who set up a committee in 2012 to suggest alternatives to the existing Parliament building?
ANSWER:-- Former speaker Miera Kumar.
143) Who has been honored with Royal Gold Medal 2022?
ANSWER:-- Balkrishna Doshi.
144) Which State Government has approved Atma Nirbhar Krishak development scheme?
ANSWER:-- UP Government.
145) Who was the founder of 'Indian
National Congress'?
ANSWER:-- A.O. Hume.
146) The 'Jallianwala Bagh Massacre' was happened in which year?
ANSWER:-- 13th April 1919.
147) Where was the HQ of Muslim League?
ANSWER:-- Lucknow.
148) The 'Moplah Rebellion' was happened in which year?
ANSWER:-- 1921-22.
149) National Environmental Engineering Research Institute is located in …?
ANSWER:-- Nagpur.
150) Who invented the mobile phone?
ANSWER:-- Martin Copper.
151) Which org. partnered with J& K Government for AB-PMJAY?
ANSWER :-- Bajaj Allianz General Insurance.
152) What is the long form of ETF?
ANSWER :-- Exchange Traded Funds.
153) Where is the Madhya Pradesh's major mine of copper located?
ANSWER:-- Balghat (Malanjkhand).
154) *What is Tropical Cyclone called in Japan, China & Philippines?
ANSWER:-- Typhoon.
155) Where is the 'Kopili Hydro Electric Project' is loacted?
ANSWER:-- In Dima Hasao district of Assam.
156) Who is the 2025 Padma Shri Award winner from Meghalaya?
ANSWER:-- David R. Syiemlieh.
157) Which is the largest bridge in India?
ANSWER:-- Dr. Bhupen Hazarika Bridge(Assam).
158) Which village is known as the Asia's cleanest village?
ANSWER:-- Mawlynnong,Meghalaya(India).
159) In which country the 'Scotts Bluff National Monument' located?
ANSWER:-- USA.
160) In which state the Bandhavgarh National Park is located in India ?
ANSWER:-- Madhya Pradesh.
161) When was the Planning Commission was established?
ANSWER:-- on 15 March 1950.
162) Where is the headquarters of CISF (Central Industrial Security Force) is located?
ANSWER:-- in New Delhi.
163) In which sate of India Tuticorin Port is located?
ANSWER:-- in Tamil Nadu.
164) Where is the 'Tungabhadra Sanctuary' located in India?
ANSWER:-- Karnataka.
165) Where is the 'Corbett National Park' is located in India?
ANSWER:-- Uttarakhand.
166) When was the University of Madras established?
ANSWER:-- 1857.
167) On which bank of river the City of Nellore(AP) situated?
ANSWER:-- Pennar river.
168) On which bank of river the City of Munger situated?
ANSWER:-- Ganga river.
169) On which bank of river the City of Vadodara situated?
ANSWER:-- Vishwamitri river.
170) Which line divides India and Afghanistan?
ANSWER:-- Durand Line.
171) Where is the headquarter of 'ICAR-National Dairy Research Institute (CPCRI)' located?
ANSWER:-- Karnal, Haryana.
172) When was 'G-20' established?
ANSWER:-- 1999.
173) When was 'SAARC' established?
ANSWER:-- 1985 Kathmandu(Nepal).
174) When was the 'Olive Ridley Turtle Project' established?
ANSWER:-- 1975.
175) What is a major characteristic of the trails in Point Reyes National Seashore(Pacific Ocean)?
ANSWER:-- They stretch for over 220 kilometres.
176) What is the approximate size of Olympic National Park(USA)?
ANSWER:-- 3,500 square kilometres.
177) Which is the fastest train of India?
ANSWER:-- Namo Bharat.
178) Where was India’s largest and modern sports complex inaugurated by Home Minister Amit Shah?
ANSWER:-- Ahmedabad.
179) What is the German Beer Purity Law known as?
ANSWER:-- Reinheitsgebot.
180) What natural phenomenon can be observed in Fishlake National Forest during autumn? ANSWER:--Transformation of aspen trees into vivid shades of yellow.
181) How often does the keel-billed toucan moult its feathers?
ANSWER:-- Once a year.
182) What type of trees does the amethyst laccaria typically prefer to associate with?
ANSWER:-- Trees of the Fagales order, especially beech.
183) In which part of India are celebrated apple varieties like Kinnaur grown? ANSWER:-- Himachal Pradesh.
184) Which historical structure is associated with the Belogradchik Rocks(Bulgaria)?
ANSWER:-- Belogradchik Fortress.
185) What is a significant threat to the survival of snow leopards?
ANSWER:-- Climate change.
186) Which mission aims at achieving self-sufficiency in pulses?
ANSWER:-- Atmanirbhar Pulses Mission.
187) Which peculiar historical feature has been discovered in the Martimoaapa Mire Reserve(Finland)? ANSWER:-- A stone circle about 10 metres wide.
188) At what altitude range do thick-billed ravens primarily reside? ANSWER:-- 1,500 to 3,400 metres.
189) What feature of the Rainbow Houses(Houten) contributes to their cultural significance?
ANSWER:-- The arrangement of different colours.
190)* What do Japanese maple trees represent in Kyoto's culture?
ANSWER:-- Elegance and peace.
191) When was BIMSTEC established?
ANSWER:-- 06 June 1997.
192) Where is the Kapildhara waterfall located?
ANSWER:-- Amarkantak district (Madhya Pradesh).
193) Where is the Sahastradhara Waterfall located?
ANSWER:-- Uttarakhand & Madhya Pradesh.
194) Which is the largest waterfall in Uttarakhand state?
ANSWER:-- Tiger Waterfall.
195) Name the highest waterfall in India?
ANSWER:-- Kunchikal Waterfall.
196) Where is the Jog Falls located?
ANSWER:-- Karnataka.
197) Which waterfall is known as Niagara Falls of India?
ANSWER:-- Chitrakut Waterfall(Chhattisgarh).
198) Where is the 'Indian Meteorological Department(IMD) located?
ANSWER:-- New Delhi.
199) Who is called the father of Indian Meteorology?
ANSWER:-- Pisharoty.
200) Who is known as the 'Weather woman of India'?
ANSWER:-- Anna Mani.
201) Which was India's first Remote Sensing?
ANSWER:-- IRS-1A.
202) Where is the headquarter of 'Indian Institute of Tropical Meteorology' located?
ANSWER:-- Pune.
203) Under which Ministry does the Indian Institute of Packaging (IIP) function?
ANSWER:-- Ministry of Commerce and Industry.
204) Where is the Ayni Air Base located?
ANSWER:-- Tajikistan.
205) When did India withdraw from the Ayni Air Base?
ANSWER:-- 2022.
206) What is the primary function of the National Highways Authority of India (NHAI)?
ANSWER:-- To develop and maintain national highways.
207) The Doctrine of Party Autonomy is most closely associated with which field of law?
ANSWER:-- Arbitration Law.
208) Through which two countries does the Kunar River flow?
ANSWER:-- Afghanistan and Pakistan.
209) Which country has the most number of rivers in the world?
ANSWER:-- Russia(Over 100,000 rivers).
210) What is the old name of Chenab river?
ANSWER:-- Asikni.
211) Name the deepest river in the world?
ANSWER:-- Congo River(220m depth).
212) The Kunar River originates from which mountain range?
ANSWER:-- Hindu Kush Mountains.
213) Where is the Nauradehi Wildlife Sanctuary located?
ANSWER:-- Madhya Pradesh.
214) Where is the headquarters of 'Indian National Ocean Information Services Centre' located?
ANSWER:-- Hyderabad.
215) Where is the headquarters of 'Centre for Development of Advanced Computing' loacted?
ANSWER:-- Pune.
216) What unique feature allows Tower Bridge(London) to accommodate river traffic?
ANSWER:-- It splits in half.
217) From where the first evidence of agriculture found?
ANSWER:-- from Mehargarh.
218) Where is the National Human Museum located?
ANSWER:-- Bhopal.
219) Where is the 'Parkland' grassland located?
ANSWER:-- Africa.
220) When is World Food Day celebrated?
ANSWER:-- 16 October.
221) India’s first Integrated Oncology Research and Care Centre (IORCC) has been opened in which state?
ANSWER:-- Goa.
222) India’s first Maritime Simulation Centre has been inaugurated in which state?
ANSWER:-- Andhra Pradesh.
223) Which country is closest to space?
ANSWER:-- Ecuador.
224) Which river is known as the Lifeline of Ladakh?
ANSWER:-- Indus River (Sindhu).
225) Which Indian state is home to the Cold Desert Biosphere Reserve recently inducted into the UNESCO biosphere reserve list?
ANSWER:-- Himachal Pradesh.
226) At What Degree Does Ice Freeze ?
ANSWER:-- at 0 Degree.
227) Who started the 'Mitra Mela' Sangh?
ANSWER:-- Vinayak Damodar Savarkar and his brother, Ganesh Damodar Savarkar.
228) Who led the 'Yugantar Party'?
ANSWER:-- Jatindranath Mukherjee.
229) In which year was Hindustan Republican Association (HRA) established?
ANSWER:-- 1924.
230) On which bank of river the city of Rome situated?
ANSWER:-- Tiber River.
231) On which bank of river the city of Paris situated?
ANSWER:-- Seine River.
232) On which bank of river the city of New York situated?
ANSWER:-- Hudson River.
233) Nagarjunasagar-Srisailam Tiger Reserve (NSTR) is located in which state?
ANSWER:-- Andhra Pradesh.
234) In which state the Ramnami tribe is mainly found?
ANSWER:-- Chhattisgarh.
235) What is the currency of Japan?
ANSWER:-- Japanese yen.
236) What is the primary activity occurring within the Lagoon Nebula's NGC 6530 cluster?ANSWER:-- Creation of newborn stars.
237)Who was the first Finance Minister of independent India?
ANSWER:-- Shannamugham Chetty.
238)Which is the famous folk dance of Maharashtra?
ANSWER:-- Dahikala.
239) What geological processes shaped the landscape of Badlands National Park(USA)?
ANSWER:-- Wind, water, and erosion.
240) Where is the 'Badlands National Park' located?
ANSWER:-- South Dakota, USA.
241) What is the primary geological material of the Externsteine rock formations(Germany)?
ANSWER:-- Sandstone.
242) What innovative architectural feature distinguished the Colosseum(Italy) from earlier amphitheatres?
ANSWER:-- Free-standing design.
243) Which is the closest planet to the sun?
ANSWER:-- Mercury.
244) What is the primary adaptation that allows quiver trees to survive in the desert?
ANSWER:-- Thick trunks for water storage.
245) Which is the lightest planet in the solar system?
ANSWER:-- Mercury.
246) Which mountain is known as the roof of the world?
ANSWER:-- Pamie Mountains.
247) What aspect of Shenandoah National Park(U.S.) is highlighted in its preservation?
ANSWER:-- Rich ecosystems.
248) What Ganga river calls in Bangladesh?
ANSWER:-- Padma River.
249) In which state the Bihu Festival is celebrated?
ANSWER:-- Assam.
250) Who invented the hydrogen bomb?
ANSWER:-- Edward Teller.