GK POST 15) 250 TOP PRACTICE GK QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS.

 

GK POST 15

250 TOP PRACTICE GK QUESTIONS 

FOR COMPETITIVE EXAMS.


#GK POST 15) 250 TOP PRACTICE GK QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS.



1)* What is the national sport of Japan?
ANSWER:--  Sumo Wrestling.

2)* Ruqiaya Sultan Begum was the wife of which Mughal Rular?
ANSWER:-- Akbar.

3) Which country recently launched Hydrogen powered train?
ANSWER:-- Germany.

4) What is the currency of Sweden?
ANSWER:-- Krona.

5) Which country hosted the 2018 Asian Games?
ANSWER:-- Indonesia.

6) Who was the first Prime Minister of Bangladesh?
ANSWER:-- Mujibur Raheman.

7) Which is the biggest desert in the world?
ANSWER:-- Sahara Desert.

8) Which is the world's oldest known city?
ANSWER:-- Damascus.

9) Which is the national flower of Britain?
ANSWER:--Rose.

10) Who founded the Red Cross?
ANSWER:-- Jean Henri Durant.

11) Who discovered the Australia?
ANSWER:-- James Cook.

12) Which is the largest library in the world?
ANSWER:-- United States Library of Congress, Washington DC.

13) What is the national flower of China?
ANSWER:-- Narcissus.

14) Where was the first industrial revolution took place?
ANSWER:-- England.

15) Which person is called the father of modern Italy?
ANSWER:-- G. Garibaldi.

16) Who was the first woman Prime Minister 
of Britain?
ANSWER:-- Margaret Thatcher.

17) What was the earlier name of Sri Lanka?
ANSWER:-- Ceylon.

18) Which is the largest river in France?
ANSWER:-- Lore.

19) Who was the first negro to be awarded the Nobel Peace Prize?
ANSWER:-- Ralph Johnson Bunche.

20) Which city is also known as the 'city of skyscrapers'?
ANSWER:-- New York.

21) The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river...?
ANSWER:-- Godavari river.

22) The principle copper deposits of india lie in which places in country?
ANSWER:-- Hazaribag and Singbhum of Bihar.

23) The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at....?
ANSWER:-- Jamnagar (Gujrat)

24) The number of major languages, recognized in the Indian Union as official languages, are.....?
ANSWER:-- 22.

25) Which atomic power station in India is built completely indigenously?
ANSWER:-- Kalpakkam.

26) What is the minimum age to become a Gram Sabha member?
ANSWER:-- 18 years.

27) Which city is famous for its perfumery industry?
ANSWER:-- Kannauj.

28) What type of wrought iron is it?
ANSWER:-- Pure form.

29) Which section prohibits forced labor?
ANSWER:-- Section 23.

30) Which oil marketing company built India's first drive through retail fuel station?
ANSWER:-- Bharat Petroleum.

31) Who discovered Richter scale?
=== Charles Richter.

32) Who wrote world's longest-running play 'The Mousetrap'?
Answer == Agatha Christie.

33) Which was the world's first airline to have an all-jet fleet?
Answer == Air India.

34) Which is the second largest smartphone maker in the world (year 2022) ?
Answer == Xiomi.

35) Who was the first woman to head the Censor Board?
Answer == Asha Parekh.

36) Which is known as 'Lifeline of Odisha '?
Answer== Hirakud Dam.

37) Who invented an instrument to know the weight and pressure of solar rays?
Answer == Meghnad Saha (Astrophysicist).

38) How many islands spread in Singapore?
Answer== 64.

39) Which bank was formerly known as Imperial Bank of India?
Answer== State Bank of India.

40) Who is the founder of Indian Academy of Sciences?
Answer== Chandrashekhar Venkat Raman.

41) Who is the key person behind the creation of the Bharatpur Bird Sanctuary?
Answer== Naturalist Salim Ali.

42) How far is Japan from India?
Answer== 5956 kms.

43) Where is ISRO headquartered ?
Answer == Bengaluru (Karnataka).

44) Which country is India's biggest trade partner in south Asia?
Answer == Bangladesh.

45) Which country has the largest Buddhist Temple in the world?
Answer == Indonesia.

46) Who is the first magician to use electricity?
Answer == Jean-Eugene Robert-Houdin.

47) Who is the first Indian to be nominated for a Grammy?
Answer == Asha Bhosale.

48) Which is India's second largest industrial group in market value?
Answer == Adani Group.

49) How is the company 'Payment through mobile' better known as?
Answer == Paytm.

50) Who is known as The Father of Modern Indian Dance?
Answer == Uday Shankar. 

51) Which dance move become popular after Michael Jackson used it during a performance of the song 'Billie Jean' in 1983?
== Moonwalk.

52) A sushi is a Japanese dish, traditionally wrap ped in...?
== Edible seaweed.

53) The dance move 'pirouette' is associated with which of these dance forms?
== Ballet dance.

54) The Greek referred to this state as 'Pentapotamia' an inland delta of five converging rivers. Name this state.
== Punjab.

55) Which footwear, apparel and equipment brand is named after the Greek goddess of victory?
== Nike.

56) 'Malgudi Days' is a collection of short stories by which author?
== R.K. Narayan.

57) Which Indian airport recently announced launching the use of face recognition as boarding pass for passengers by 2019.?
== Kempegowda International Airport, Bengaluru.

58) What is the chemical symbol of lead?
== Pb.

59) The agricultural festival of 'Nuakhai' has started in which state?
== Odisha.

60) When did the Apple iPhone first become available? 
== 2007.

61) Ablutophobia is the fear of....?
== Bathing.

62) 'Chholiya' often referred to as 'Sword Dance', is the traditional folk dance form associated with which state?
== Uttarakhand.

63).............. is the largest moon in our solar system, having a diameter larger than either Mercury or Pluto? 
== Ganymede.

64) Which one of the seven sister states hosts the famous Hornbill Festival?
== Nagaland.

65) Which natural phenomenon is also known as the 'Northern Lights'?
== Aurora borealis.

66) Which planet in our solar system is named after the Roman god of war?
== Mars.

67) Who was the first woman to fly a plane across the Atlantic ocean?
== Amelia Earhart.

68) What temperature water boil at?
== 100C.

69) In which year Microsoft established?
== 1975.

70) Who was the founder of Bose Corporation?
== Amar Bose.

71) Where can you find the smallest bone in the human body?
== Ear.

72) A caterpillar does not stay a caterpillar for its entire life. What does it change into?
== Butterfly or Moth.

73) Which place in India holds Guinness world record of being the wettest place on Earth?
== Mawsynram, Meghalaya.

74) On September 24,2010 ISRO's Mars Orbiter mission completed--------- years orbiting around the red planet?
== 4.

75) What tea is named after a  British Prime Minister?
== Earl Grey.

76) Which is the longest earthen dam in the world?
Answer== Hirakud Dam.

77) Which city is called Lion City?
Answer== Singapore.

78) When was the famous Ornithologist and naturalist Salim Ali born?
Answer== 12 November 1896.

79) How far is United States of America from India?
Answer== 13595.

80) Who was the very first magician?
Answer == Magecian Dedi.

81) Name the youngest person to serve as president of the Indian National Congress.
Answer == Abul Kalam Azad. 

82) Who was the India's last Governor General?
Answer == Chakravarti Rajagopalchari. 

83) Who was made the first ever violin in the world?.
Answer == Italy's Andrea Amati in the 16th century. 

84) In which state India's first printing press started?
Answer == Goa.

85) Who is known as India's Charles Dickens?
Answer == Mulk Raj Anand.

86) Name the Ramon Magsaysay award winner of 1996 from India?
Answer == Tirunellai Narayana Iyer Seshan. ( for excellence in government service).

87) What is the old name of Iran ?
Answer == Persia.

88) Bhitarkanika National Park is situated in which Indian state?
Answer == Odisha.

89) Which great persons birthday is celebrated as Kisan Diwas across India?
Answer == Chaudhary Charan Singh.

90) Which is the first city in India to have two airports?
Answer === Chennai.

91) Name the most popular beverage in the world?
Answer === Tea.

92) Who is known as father of modern economics?
Answer === Adam Smith.

93) Skopje is the capital of which country?
Answer === North Macedonia.  

94) Which is the densest jungle in the world?
Answer === Amazon rainforest.

95) Which was the capital of Maurya Dynasty?
Answer === Patliputra.

96) Which is the earth's only natural satellite?
Answer === Moon.

 97) Which is the second - longest glacier outside the polar world?
Answer === Siachen Glacier. 

98) Which country is the world's largest producer of gum acacia?
Answer === Sudan.

 99) Which is the only country having all of the Earth's five climate zones?
Answer === United States of America. 

100) Who is known as Father of Genetic Engineering?
Answer === Har Gobind Khorana. 

101) Who was the first railway minister of India?
Answer === John Mathai.
biggest port of India?
ANSWER:-- Mumbai.

102) FFC stands for...
ANSWER:-- Film Finance Corporation.

103) At which particular place on earth are days and nights of equal length always?
ANSWER:-- Equator.

104) G-15 is an economic grouping of...
ANSWER:--Third world nations.

105) The largest fresh water lake in India is...?
ANSWER:-- Kolleru Lake.

106) First China war was fought between...?
ANSWER:-- China and Britain.

107) Which is the highest lake of India?
ANSWER:-- Tso Lhamo Lake Sikkim.

108) Which is the highest road of India?
ANSWER:-- Leh- Manali Highway. Jammu and Kashmir.
109) Entomology is the science that studies...
ANSWER:--Insects.

110) Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the good ordered by him, is known as...
ANSWER:-- Letter of credit(L/C).

111) Gravity setting chambers are used in industries to remove...
ANSWER:-- Suspended particulate matter.

112) Film and TV institute of India is located at...
ANSWER:-- Pune (Maharashtra).

113) National income estimates in India are prepared by...
ANSWER:-- Central statistical organisation.

114) Hydrogen bomb is based on the principle of...
ANSWER:-- Nuclear fusion.

115) Which river of India is called Vridha Ganga?
ANSWER:-- Godavari.

116) The state having largest area under waste land in India is...
ANSWER:-- Rajasthan.

117) The blue colour of the clear sky is due to...
ANSWER:-- Dispersion of light.

118) Nuclear sizes are expressed in a unit named...
ANSWER:-- Fermi.

119) From which region does monsoon arrives in Assam?
ANSWER:-- Bay of Bengal.

120) In which month does monsoon withdraws completely from the northern half of the Peninsula?
ANSWER:-- Mid - October.

121) Which is the least populous state of India?
ANSWER:-- Sikkim.

122) Which district of MP has the least area under the Paddy crop?
ANSWER:-- Morena.

123) The economy of Jharkhand state is depends upon which sector?
ANSWER:-- Mining.

124) Which is the longest river in the world?
ANSWER:-- Nile.

125) Fathometer is used to measure..
ANSWER:-- Ocean Depth.

126) "One people, One state, One leader" was the policy of...
ANSWER:-- Hitler.

127) Who is known as the 'father of Indian missile technology'?
ANSWER:-- Dr. A.P.J. Abdul Kalaam.

128) Which is considered as the biggest port of India?
ANSWER:-- Mumbai.

129) What is the national sport of Turkiye?
ANSWER:-- Oil Wrestling.

130) Who founded the 'Bangiya Nari Samaj'?
ANSWER:-- Kamini Roy.

131) Which is the highest literary award in India?
ANSWER:-- Jnanpith Award.

132) Who was the first Indian woman to be a lawyer?
ANSWER:-- Cornelia Sorabji.

133) What is one of the permanent fixtures that obstruct radar beams?
ANSWER:-- Tall buildings.

134) Who was the 1st Indian Woman to
climb the Mount Everest?
ANSWER:-- Bachendri Pal.

135) Who was the 1st Governor of
Bengal?
ANSWER:-- Robert Clive.

136) When is Civil Aviation Day
observed?
ANSWER:-- 7th December.

137) Who has recently addressed the 5th
Indian Ocean Conference in Abu Dhabi?
ANSWER:-- S. Jaishankar.

138) Who was the India's first grand slam winner?
ANSWER:-- Mahesh Bhupathi.

139) Who is known as father of Indian Pre-History?ANSWER:-- Robert Bruce Foote.

140) The Gufkral prehistoric site is located in which state / Union Territory of India?
ANSWER:-- Jammu & Kashmir.

141) On which bank of river the Kolhapur city is situated?
ANSWER:-- Panchganga River.

142) Who set up a committee in 2012 to suggest alternatives to the existing Parliament building?
ANSWER:-- Former speaker Miera Kumar.

143) Who has been honored with Royal Gold Medal 2022?
ANSWER:-- Balkrishna Doshi.

144) Which State Government has approved Atma Nirbhar Krishak development scheme? 
ANSWER:--  UP Government.

145) Who was the founder of 'Indian
National Congress'?
ANSWER:-- A.O. Hume.

146) The 'Jallianwala Bagh Massacre' was happened in which year?
ANSWER:-- 13th April 1919.

147) Where was the HQ of Muslim League?
ANSWER:-- Lucknow.

148) The 'Moplah Rebellion' was happened in which year?
ANSWER:-- 1921-22.

149) National Environmental Engineering Research Institute is located in …?
ANSWER:-- Nagpur.

150) Who invented the mobile phone?
ANSWER:-- Martin Copper.

151) Which org. partnered with J& K Government for AB-PMJAY?
ANSWER :-- Bajaj Allianz General Insurance.

152) What is the long form of ETF?
ANSWER :-- Exchange Traded Funds.

153) Where is the  Madhya Pradesh's major mine of copper located?
ANSWER:-- Balghat (Malanjkhand).

154) *What is Tropical Cyclone called in Japan, China & Philippines?
ANSWER:-- Typhoon.

155) Where is the 'Kopili Hydro Electric Project' is loacted?
ANSWER:-- In Dima Hasao district of Assam.

156) Who is the 2025 Padma Shri Award winner from Meghalaya?
ANSWER:-- David R. Syiemlieh.

157) Which is the largest bridge in India?

ANSWER:-- Dr. Bhupen Hazarika Bridge(Assam).


158) Which village is known as the Asia's cleanest village?

ANSWER:-- Mawlynnong,Meghalaya(India).


159) In which country the 'Scotts Bluff National Monument' located?

ANSWER:-- USA.


160) In which state the Bandhavgarh National Park is located in India ?

ANSWER:-- Madhya Pradesh.


161) When was the Planning Commission was established?

ANSWER:-- on 15 March 1950.


162) Where is the headquarters of CISF (Central Industrial Security Force) is located?

ANSWER:-- in New Delhi.


163) In which sate of India Tuticorin Port is located?

ANSWER:-- in Tamil Nadu.


164) Where is the 'Tungabhadra Sanctuary' located in India?

ANSWER:-- Karnataka.


165) Where is the 'Corbett National Park' is located in India?

ANSWER:-- Uttarakhand.


166) When was the University of Madras established?

ANSWER:-- 1857.


167) On which bank of river the City of Nellore(AP) situated?

ANSWER:-- Pennar river.


168) On which bank of river the City of Munger situated?

ANSWER:-- Ganga river.


169) On which bank of river the City of Vadodara situated?

ANSWER:-- Vishwamitri river.


170) Which line divides India and Afghanistan?

ANSWER:-- Durand Line.

171) Where is the headquarter of 'ICAR-National Dairy Research Institute (CPCRI)' located?
ANSWER:-- Karnal, Haryana.

172) When was 'G-20' established?

ANSWER:-- 1999.


173) When was 'SAARC' established?

ANSWER:-- 1985 Kathmandu(Nepal).


174) When was the 'Olive Ridley Turtle Project' established?

ANSWER:-- 1975.

175) What is a major characteristic of the trails in Point Reyes National Seashore(Pacific Ocean)?

ANSWER:-- They stretch for over 220 kilometres. 


176) What is the approximate size of Olympic National Park(USA)?

ANSWER:-- 3,500 square kilometres.


177) Which is the fastest train of India?  

ANSWER:-- Namo Bharat.

178) Where was India’s largest and modern sports complex inaugurated by Home Minister Amit Shah?  

ANSWER:-- Ahmedabad.


179) What is the German Beer Purity Law known as?

ANSWER:-- Reinheitsgebot.


180) What natural phenomenon can be observed in Fishlake National Forest during autumn?                              ANSWER:--Transformation of aspen trees into vivid shades of yellow.

181) How often does the keel-billed toucan moult its feathers?

ANSWER:-- Once a year.


182) What type of trees does the amethyst laccaria typically prefer to associate with?

ANSWER:-- Trees of the Fagales order, especially beech.

183) In which part of India are celebrated apple varieties like Kinnaur grown?                                                            ANSWER:-- Himachal Pradesh.

184) Which historical structure is associated with the Belogradchik Rocks(Bulgaria)?

ANSWER:-- Belogradchik Fortress.

185) What is a significant threat to the survival of snow leopards?

ANSWER:-- Climate change.

186) Which mission aims at achieving self-sufficiency in pulses?

ANSWER:-- Atmanirbhar Pulses Mission.

187) Which peculiar historical feature has been discovered in the Martimoaapa Mire Reserve(Finland)?                        ANSWER:-- A stone circle about 10 metres wide.

188) At what altitude range do thick-billed ravens primarily reside?                                                                                ANSWER:-- 1,500 to 3,400 metres.

189) What feature of the Rainbow Houses(Houten) contributes to their cultural significance?

ANSWER:-- The arrangement of different colours.

190)* What do Japanese maple trees represent in Kyoto's culture?                                 

ANSWER:-- Elegance and peace. 

191) When was BIMSTEC established?

ANSWER:-- 06 June 1997.


192) Where is the Kapildhara waterfall located?

ANSWER:-- Amarkantak district (Madhya Pradesh).

193) Where is the Sahastradhara Waterfall located?

ANSWER:-- Uttarakhand & Madhya Pradesh.

194) Which is the largest waterfall in Uttarakhand state?

ANSWER:-- Tiger Waterfall.

195) Name the highest waterfall in India?

ANSWER:-- Kunchikal Waterfall.

196) Where is the Jog Falls located?

ANSWER:-- Karnataka.

197) Which waterfall is known as Niagara Falls of India?

ANSWER:-- Chitrakut Waterfall(Chhattisgarh).

198) Where is the 'Indian Meteorological Department(IMD) located?

ANSWER:-- New Delhi.

199) Who is called the father of Indian Meteorology?

ANSWER:-- Pisharoty.

200) Who is known as the 'Weather woman of India'?

ANSWER:-- Anna Mani.

201) Which was India's first Remote Sensing?

ANSWER:-- IRS-1A.

202) Where is the headquarter of 'Indian Institute of Tropical Meteorology' located?

ANSWER:--  Pune.

203) Under which Ministry does the Indian Institute of Packaging (IIP) function?

ANSWER:-- Ministry of Commerce and Industry.

204) Where is the Ayni Air Base located?

ANSWER:-- Tajikistan.

205) When did India withdraw from the Ayni Air Base?

ANSWER:-- 2022.

206) What is the primary function of the National Highways Authority of India (NHAI)?

ANSWER:-- To develop and maintain national highways.

207) The Doctrine of Party Autonomy is most closely associated with which field of law?

ANSWER:-- Arbitration Law.

208)  Through which two countries does the Kunar River flow?

ANSWER:-- Afghanistan and Pakistan.

209) Which country has the most number of rivers in the world?

ANSWER:-- Russia(Over 100,000 rivers).

210) What is the old name of Chenab river?

ANSWER:-- Asikni.

211) Name the deepest river in the world?

ANSWER:-- Congo River(220m depth).

212) The Kunar River originates from which mountain range?

ANSWER:-- Hindu Kush Mountains.

213)  Where is the Nauradehi Wildlife Sanctuary located?

ANSWER:-- Madhya Pradesh.

214) Where is the headquarters of 'Indian National Ocean Information Services Centre' located?

ANSWER:-- Hyderabad.

215) Where is the headquarters of 'Centre for Development of Advanced Computing' loacted?

ANSWER:-- Pune.

216) What unique feature allows Tower Bridge(London) to accommodate river traffic?

ANSWER:-- It splits in half.

217) From where the first evidence of agriculture found?

ANSWER:-- from Mehargarh.

218) Where is the National Human Museum located?

ANSWER:-- Bhopal.

219) Where is the 'Parkland' grassland located?

ANSWER:-- Africa.

220) When is World Food Day celebrated?

ANSWER:-- 16 October.

221) India’s first Integrated Oncology Research and Care Centre (IORCC) has been opened in which state?  

ANSWER:-- Goa.

222) India’s first Maritime Simulation Centre has been inaugurated in which state?  

ANSWER:-- Andhra Pradesh.

223) Which country is closest to space?

ANSWER:-- Ecuador.

224) Which river is known as the Lifeline of Ladakh?

ANSWER:-- Indus River (Sindhu).

225) Which Indian state is home to the Cold Desert Biosphere Reserve recently inducted into the UNESCO biosphere reserve list?

ANSWER:-- Himachal Pradesh.

226) At What Degree Does Ice Freeze ?

ANSWER:-- at 0 Degree.

227) Who started the 'Mitra Mela' Sangh?

ANSWER:-- Vinayak Damodar Savarkar and his brother, Ganesh Damodar Savarkar.

228) Who led the 'Yugantar Party'?

ANSWER:-- Jatindranath Mukherjee.

229) In which year was Hindustan Republican Association (HRA) established?

ANSWER:-- 1924.

230) On which bank of river the city of Rome situated?

ANSWER:-- Tiber River.

231) On which bank of river the city of Paris situated?

ANSWER:-- Seine River.

232) On which bank of river the city of New York situated?

ANSWER:-- Hudson River.

233) Nagarjunasagar-Srisailam Tiger Reserve (NSTR) is located in which state?

ANSWER:-- Andhra Pradesh.

234) In which state the Ramnami tribe is mainly found?

ANSWER:-- Chhattisgarh.

235) What is the currency of Japan?

ANSWER:-- Japanese yen.

236) What is the primary activity occurring within the Lagoon Nebula's NGC 6530 cluster?ANSWER:-- Creation of newborn stars.

237)Who was the first Finance Minister of independent India? 

ANSWER:-- Shannamugham Chetty. 

238)Which is the famous folk dance of Maharashtra?

ANSWER:-- Dahikala. 

239) What geological processes shaped the landscape of Badlands National Park(USA)?

ANSWER:-- Wind, water, and erosion.

240) Where is the 'Badlands National Park' located?

ANSWER:-- South Dakota, USA.

241) What is the primary geological material of the Externsteine rock formations(Germany)?

ANSWER:-- Sandstone.

242) What innovative architectural feature distinguished the Colosseum(Italy) from earlier amphitheatres?

ANSWER:-- Free-standing design.

243) Which is the closest planet to the sun?

ANSWER:-- Mercury.

244) What is the primary adaptation that allows quiver trees to survive in the desert?

ANSWER:-- Thick trunks for water storage.

245) Which is the lightest planet in the solar system?

ANSWER:-- Mercury.

246)  Which mountain is known as the roof of the world?

ANSWER:-- Pamie Mountains.

247) What aspect of Shenandoah National Park(U.S.) is highlighted in its preservation?

ANSWER:-- Rich ecosystems.

248)  What Ganga river calls in Bangladesh?

ANSWER:-- Padma River.

249) In which state the Bihu Festival is celebrated?

ANSWER:-- Assam.

250) Who invented the hydrogen bomb? 

ANSWER:-- Edward Teller.










THANKS FOR READING. VISIT AGAIN. PLEASE LIKE AND SHARE. TAKE CARE.

Take a look at this Neetu Singh Vol-1 | English For General Competitions | Updated 2025 Edition | KD Publication | Best For All Government Exams on Flipkart
Mrp = ₹575/-
Offer price = ₹239/- only. 58% off. HURRY! LIMITED TIME OFFER. TILL 31ST JAN2026.

    

Comments