Tuesday, 29 July 2025

*#RRB GROUP D EXAM. PREVIOUS YEAR PAPER. 2022.

 RRB GROUP D EXAM. PREVIOUS YEAR PAPER.

17 August 2022. Shift 1.


RRB GROUP D EXAM. PREVIOUS YEAR PAPER.






Q.1) If the perimeter of one face of a cube is 24 cm, then its volume is:

ANSWER:-- 1)216 cm3.


Q.2) Study the given diagram carefully and answer the question. The numbers in different sections indicate the number of persons.

Which of the following statements is correct on the basis of the above diagram?

ANSWER:-- 3) The number of medal winners who are also girls is 27.


Q.3) Is this question, a statement is followed by two conclusions. Which of the two conclusions is/are true with respect to the statement?

Statement: P(Q(F=R)M)B

Conclusions:

1.R)P

2.F(B.

ANSWER:-- 1)Only conclusion 1. is true.


Q.4) As atomic number....... and nuclear charge........., the force of attraction between nucleus and valence electrons.........,  hence atomic radii.......... from Li to F.

ANSWER :-- 2) increases, increases, increases, decreases.


Q. 5)...............is the nodal agency for releasing data related to national income, consumption expenditure, Savings and capital formation, since 1956.

ANSWER :-- 4) Central statistics office.


Q. 6) Srinivas has just got married to a girl who is 4 years younger than him after 5 years their average age will be 33 years. Find the present age of the girl.

Options :--

1) 31 years. 2) 26 years. 3) 30 years. 4) 35 years.

ANSWER :-- 2) 26 years.


Q. 7) the Indian Constitution gives the president the authority to declare Three Types of emergencies which of following is not among them.

Options :--

 1)Artical 352 - National Emergency. 2) Article 356 - Emergency in state (President's rule).

3) Article 358 - Public Health emergency.

4) Article 360 - Financial Emergency.

ANSWER :- 3) Article 358 - Public Health emergency.


Q. 8) In February 2022 who launched the ICMR/ DHR Policy on Biomedical Innovation? 

Options:-

 1) Mansukh Mandaviya

2) Nitin Gadkari 

3)Amit Shah 

4) Narendra Modi

ANSWER :-- 1) Mansukh Mandaviya.


Q. 9) One year ago, the ratio of the ages of Saketh & Tilak was 5:6, respectively. Four years hence, this ratio would become 6:7. The present age of Saketh is:

Options :--

1) 26 years. 2) 31 years. 3) 25 years. 4) 30 years.

ANSWER :-- 1) 26 years.


Q.10) Which is a quadratric equation?



Options :--

1) A 2) C. 3) D. 4) B.

ANSWER :-- 4) B.


Q.11) Convert 36 cm to km.

Options :--

1) 0.0036km 2) 0.00063. km. 3) 0.00036 km. 4) 0.000036 km.

ANSWER :-- 3) 0.00036 km.


Q.12) In Newton's law of octaves, the first element is ------- and the last known element is -------.

Options :--

1) hydrogen, lanthanum. 2) hydrogen, thorium. 3) hydrogen, zirconium. 4)helium, zirconium.

ANSWER :-- 2) hydrogen, thorium. 


Q.13) The average of 11 numbers arranged in an order is 41. The average of the first five numbers is 18 & that of the last five numbers is 64. What is the sixth number?

Options :--

1) 41. 2) 45. 3) 55. 4) 64.

ANSWER :-- 1) 41.


Q.14) X and Y are two alloys of Gold and Platinum prepared by mixing the metals in the ratio of 5:2 and 5:7, respectively. If we melt equal quantities of the alloys to form a third alloy Z, then the ratio of the quantity of Gold to the Quantity of Platinum in Z will be:

Options :--

1) 84:73. 2) 95:73. 3) 95:84. 4) 73:95.

ANSWER :-- 2) 95:73.


Q15) Study the given letter, number, symbol series and answer the question that follows.

T%N9*M$3U=L8Y@G&3E>W&4RF!K

Find out the total number of symbols that are immediately proceded by a number and immediately followed by a letter.

Options :--

1) 4. 2) 2. 3) 1. 4) 3.

ANSWER :-- 3)1.

Q16) Who among the following was the chairman of Planning Commission when the first five year plan was started?

ANSWER:-- 3) Jawaharlal Nehru.


Q.17) -------------------------------

Q.18) In a class of students, Paulo ranked 18th from the top and 45th from bottom. What is the total number of students in the class?

Options :--

1) 63. 2) 61. 3) 62. 4) 60.

ANSWER :-- 3)62.

Q.19) A chemical compound X is prepared by heating gypsum. It is white powder and used as a fire proofing material.

Options :--

1) baking soda. 2) washing soda. 3) plaster of Paris. 4) sodium hydroxide.

ANSWER :-- 3) plaster of Paris.

Q.20) In the following decomposition reaction, identify the p q r s:

p FeSO4 (s) -- q Fe2O3(s) + r SO2 (g) + s SO3(g)

 Options :--

1) 3,1,1,1.  2) 1,1,1,1. 3) 1,1,2,1. 4) 2,1,1,1.

ANSWER :-- 4) 2,1,1,1.


Q.21) 20 women can complete a work in 15 days, 16 men can complete the same work in 15 days. Find the ratio between the work efficiency of a men to a women.

 Options :--

1) 5:4.  2) 4 : 3. 3) 5 : 3. 4) 3 : 2.

ANSWER :-- 1) 5:4.


Q.22) In which state is the 'Chalo Loku' Festival celebrated?

ANSWER:-- Arunachal Pradesh.


Q.23) Select the option that is related to the fifth number in the same way as the second number is related to the first number and the fourth number is related to the third number.

10:55::12:65::18:?

 Options :--

1) 92.  2) 90. 3) 85. 4) 95.

ANSWER :-- 4) 95.


Q.24) If the sum of two numbers is 430 and their HCF is 43, then which of the following is the correct pair? 

 Options :--

1) 215,215.  2) 86,344. 3) 172, 258. 4) 129,301.

ANSWER :-- 4) 129,301.


Q.25) A water tank is in the form of a cube of side 2 m. It has an inlet in the shape of a circle with radius 3.5 cm. How long will it take to fill the tank (approximately), if the water is flowing at a speed of 2 m/s?

 Options :--

1) 19.2 minutes.  2) 22 minutes. 3) 17.3 minutes. 4) 1 hour.

ANSWER :-- 3) 17.3 minutes.


Q.26) Which of the following terms will replace the question mark(?) in the given series to make it logically complete?

S2L, P6N, M18P, J54R, G162T,?

  Options :--

1) D486V.  2) D386V. 3) E486V. 4) D324V.

ANSWER :-- 1) D486V.


Q.27) A fine beam of light becomes visible when it enters a smoke filled room due to :

ANSWER:-- 1) Scattering of light.


Q.28) Which of the following terms will replace the question mark (?) in the given series to make it logically complete?

S2L, P6N, M18P, J54R, G162T?

  Options :--

1) D486V.  2) D386V. 3) E486V. 4) D324V.

ANSWER :-- 1) D486V.


Q.29) Find X if ABCD is a parallelogram as given in figure below, with two diagonals AC and BD interesting at O and OA = x+3, OB = y+2. OC= 2x+y. OD=3y.

ANSWER:-- 4)2.


Q.30) Study the diagram of the cross-section of a leaf given below. Which option shows the correct labelling?

ANSWER:-- 1) a- upper epidermis, b-lower epidermis, c- guard cell, d-air spaces, e-chloroplast.


Q.31) Which of the following statements is/are correct for a current carrying solenoid?

i) It can be used to magnetise a piece of soft iron.

ii) It acts like a bar magnet.

iii) The field lines are concentric circles.

ANSWER:-- 3) Both (i) and (ii).


Q.32) In January 2022, V Anantha Nageswaran was appointed as the new Chief Economic Advisor(CEA) of India, thus replacing_________.

ANSWER:-- 3) Krishnamurthy Subramanian.


Q.33) If  x + y + z =11 and xy + yz + zx = 42, then the value of  x2+y2+z2 is: 

ANSWER:-- 2) 37.


Q.34) E, F, G, H, I, J and K are sitting in a straight row, facing north. H is second to the right of G, F and K are immediate neighbours. Both F and E are immediate neighbours of I, H and E are immediate neighbours, K is the extreme right end of the row. J is at the immediate left of H. Who is at the immediate left of J?

ANSWER:-- 2) G.


Q.35) Raman started from a point and walked a distance of 200 m towards the north, he then turned left and walked 300m turned right and walked 400m, and then turned right again and walked 300m. how far is Raman from the starting point?

ANSWER:-- 2) 600m


Q.36) Which of the following numbers will replace the question mark (?)  in the given series?

55, 104, 140, 165, ?

ANSWER:-- 3) 181.


Q.37) What important function is performed by SER in the liver cells of vertebrates?

ANSWER:-- 3) Detoxification of drugs and poisons.


Q.38) How many water and carbon dioxide molecules take part, respectively, in the process of photosynthesis as indicated by the following unbalanced equation?

H20(l)+CO2(g) -- C6H12O6(aq) + O2(g) + H2O(l) (In the presence of sunlight and chlorophyll).

ANSWER:-- 3) 6 and 6.


Q.39) Express Sin 0(theta) in terms of Cot 0(theta) where 0(theta) is an acute angle.

ANSWER:-- 4)

Q.40) Which of the following options is the closest approximate value which will come in place of question mark(?) in the following equation?

25.19 x 3 + 4.41- 0.9 = ?

ANSWER:-- 2)78.


Q.41) Who among the following has been authorised to act as the Chairperson, Lokpal with effect from 28 May 2022?

ANSWER:-- 2) Justice Pradip Kumar Mohanty.


Q.42) What will be the approximate angle between the two hands of a clock (hour hand and minute hand) when the time is 8:45?

ANSWER:-- 2)7 degree.


Q.43) The ages of two persons differ by 30 years. If 5 years ago, the elder one was 3 times as old as the younger one, then the present age of the younger person is..?

ANSWER:-- 3) 20 years.


Q.44) In a certain code language, ' MFBTF' is written as 'LEASE' and 'UNISE' is written as 'TMHRD'. How will 'TRICK' be written in that language?

ANSWER:-- 3) SQHBJ.


Q.45) The Rajiv Gandhi Khel Ratna Award was renamed by the Government of India as Major Dhyan Chand Khel Ratna Award in the year...........

ANSWER:-- 2)2021.


Q.46) If the cost price of an article is Rs.2500 and it's selling price is Rs.237, then the loss percentage is :--

ANSWER:-- 5%.


Q.47) A statement is given followed by two assumptions numbered I & II. You have to assume everything in the statement to be true and decide which of the given assumptions is/are implict in the statement.

statement :-- Please register for the event latest by 21 april to collect free passes. Passes will not be issued without valid address proof.

I. Voter ID card is a valid address proof.

II. Passes can be purchased at the venue.

ANSWER:-- 2) Neither assumption I nor II is implict.

Q.48) 






Article is under construction.....






 

Monday, 9 June 2025

GK POST 15) 250 TOP PRACTICE GK QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS.

 

GK POST 15

250 TOP PRACTICE GK QUESTIONS 

FOR COMPETITIVE EXAMS.


#GK POST 15) 250 TOP PRACTICE GK QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS.



1)* What is the national sport of Japan?
ANSWER:--  Sumo Wrestling.

2)* Ruqiaya Sultan Begum was the wife of which Mughal Rular?
ANSWER:-- Akbar.

3) Which country recently launched Hydrogen powered train?
ANSWER:-- Germany.

4) What is the currency of Sweden?
ANSWER:-- Krona.

5) Which country hosted the 2018 Asian Games?
ANSWER:-- Indonesia.

6) Who was the first Prime Minister of Bangladesh?
ANSWER:-- Mujibur Raheman.

7) Which is the biggest desert in the world?
ANSWER:-- Sahara Desert.

8) Which is the world's oldest known city?
ANSWER:-- Damascus.

9) Which is the national flower of Britain?
ANSWER:--Rose.

10) Who founded the Red Cross?
ANSWER:-- Jean Henri Durant.

11) Who discovered the Australia?
ANSWER:-- James Cook.

12) Which is the largest library in the world?
ANSWER:-- United States Library of Congress, Washington DC.

13) What is the national flower of China?
ANSWER:-- Narcissus.

14) Where was the first industrial revolution took place?
ANSWER:-- England.

15) Which person is called the father of modern Italy?
ANSWER:-- G. Garibaldi.

16) Who was the first woman Prime Minister 
of Britain?
ANSWER:-- Margaret Thatcher.

17) What was the earlier name of Sri Lanka?
ANSWER:-- Ceylon.

18) Which is the largest river in France?
ANSWER:-- Lore.

19) Who was the first negro to be awarded the Nobel Peace Prize?
ANSWER:-- Ralph Johnson Bunche.

20) Which city is also known as the 'city of skyscrapers'?
ANSWER:-- New York.

21) The Paithan (Jayakwadi) Hydro-electric project, completed with the help of Japan, is on the river...?
ANSWER:-- Godavari river.

22) The principle copper deposits of india lie in which places in country?
ANSWER:-- Hazaribag and Singbhum of Bihar.

23) The only private sector refinery set up by Reliance Petroleum Ltd. is located at....?
ANSWER:-- Jamnagar (Gujrat)

24) The number of major languages, recognized in the Indian Union as official languages, are.....?
ANSWER:-- 22.

25) Which atomic power station in India is built completely indigenously?
ANSWER:-- Kalpakkam.

26) What is the minimum age to become a Gram Sabha member?
ANSWER:-- 18 years.

27) Which city is famous for its perfumery industry?
ANSWER:-- Kannauj.

28) What type of wrought iron is it?
ANSWER:-- Pure form.

29) Which section prohibits forced labor?
ANSWER:-- Section 23.

30) Which oil marketing company built India's first drive through retail fuel station?
ANSWER:-- Bharat Petroleum.

31) Who discovered Richter scale?
=== Charles Richter.

32) Who wrote world's longest-running play 'The Mousetrap'?
Answer == Agatha Christie.

33) Which was the world's first airline to have an all-jet fleet?
Answer == Air India.

34) Which is the second largest smartphone maker in the world (year 2022) ?
Answer == Xiomi.

35) Who was the first woman to head the Censor Board?
Answer == Asha Parekh.

36) Which is known as 'Lifeline of Odisha '?
Answer== Hirakud Dam.

37) Who invented an instrument to know the weight and pressure of solar rays?
Answer == Meghnad Saha (Astrophysicist).

38) How many islands spread in Singapore?
Answer== 64.

39) Which bank was formerly known as Imperial Bank of India?
Answer== State Bank of India.

40) Who is the founder of Indian Academy of Sciences?
Answer== Chandrashekhar Venkat Raman.

41) Who is the key person behind the creation of the Bharatpur Bird Sanctuary?
Answer== Naturalist Salim Ali.

42) How far is Japan from India?
Answer== 5956 kms.

43) Where is ISRO headquartered ?
Answer == Bengaluru (Karnataka).

44) Which country is India's biggest trade partner in south Asia?
Answer == Bangladesh.

45) Which country has the largest Buddhist Temple in the world?
Answer == Indonesia.

46) Who is the first magician to use electricity?
Answer == Jean-Eugene Robert-Houdin.

47) Who is the first Indian to be nominated for a Grammy?
Answer == Asha Bhosale.

48) Which is India's second largest industrial group in market value?
Answer == Adani Group.

49) How is the company 'Payment through mobile' better known as?
Answer == Paytm.

50) Who is known as The Father of Modern Indian Dance?
Answer == Uday Shankar. 

51) Which dance move become popular after Michael Jackson used it during a performance of the song 'Billie Jean' in 1983?
== Moonwalk.

52) A sushi is a Japanese dish, traditionally wrap ped in...?
== Edible seaweed.

53) The dance move 'pirouette' is associated with which of these dance forms?
== Ballet dance.

54) The Greek referred to this state as 'Pentapotamia' an inland delta of five converging rivers. Name this state.
== Punjab.

55) Which footwear, apparel and equipment brand is named after the Greek goddess of victory?
== Nike.

56) 'Malgudi Days' is a collection of short stories by which author?
== R.K. Narayan.

57) Which Indian airport recently announced launching the use of face recognition as boarding pass for passengers by 2019.?
== Kempegowda International Airport, Bengaluru.

58) What is the chemical symbol of lead?
== Pb.

59) The agricultural festival of 'Nuakhai' has started in which state?
== Odisha.

60) When did the Apple iPhone first become available? 
== 2007.

61) Ablutophobia is the fear of....?
== Bathing.

62) 'Chholiya' often referred to as 'Sword Dance', is the traditional folk dance form associated with which state?
== Uttarakhand.

63).............. is the largest moon in our solar system, having a diameter larger than either Mercury or Pluto? 
== Ganymede.

64) Which one of the seven sister states hosts the famous Hornbill Festival?
== Nagaland.

65) Which natural phenomenon is also known as the 'Northern Lights'?
== Aurora borealis.

66) Which planet in our solar system is named after the Roman god of war?
== Mars.

67) Who was the first woman to fly a plane across the Atlantic ocean?
== Amelia Earhart.

68) What temperature water boil at?
== 100C.

69) In which year Microsoft established?
== 1975.

70) Who was the founder of Bose Corporation?
== Amar Bose.

71) Where can you find the smallest bone in the human body?
== Ear.

72) A caterpillar does not stay a caterpillar for its entire life. What does it change into?
== Butterfly or Moth.

73) Which place in India holds Guinness world record of being the wettest place on Earth?
== Mawsynram, Meghalaya.

74) On September 24,2010 ISRO's Mars Orbiter mission completed--------- years orbiting around the red planet?
== 4.

75) What tea is named after a  British Prime Minister?
== Earl Grey.

76) Which is the longest earthen dam in the world?
Answer== Hirakud Dam.

77) Which city is called Lion City?
Answer== Singapore.

78) When was the famous Ornithologist and naturalist Salim Ali born?
Answer== 12 November 1896.

79) How far is United States of America from India?
Answer== 13595.

80) Who was the very first magician?
Answer == Magecian Dedi.

81) Name the youngest person to serve as president of the Indian National Congress.
Answer == Abul Kalam Azad. 

82) Who was the India's last Governor General?
Answer == Chakravarti Rajagopalchari. 

83) Who was made the first ever violin in the world?.
Answer == Italy's Andrea Amati in the 16th century. 

84) In which state India's first printing press started?
Answer == Goa.

85) Who is known as India's Charles Dickens?
Answer == Mulk Raj Anand.

86) Name the Ramon Magsaysay award winner of 1996 from India?
Answer == Tirunellai Narayana Iyer Seshan. ( for excellence in government service).

87) What is the old name of Iran ?
Answer == Persia.

88) Bhitarkanika National Park is situated in which Indian state?
Answer == Odisha.

89) Which great persons birthday is celebrated as Kisan Diwas across India?
Answer == Chaudhary Charan Singh.

90) Which is the first city in India to have two airports?
Answer === Chennai.

91) Name the most popular beverage in the world?
Answer === Tea.

92) Who is known as father of modern economics?
Answer === Adam Smith.

93) Skopje is the capital of which country?
Answer === North Macedonia.  

94) Which is the densest jungle in the world?
Answer === Amazon rainforest.

95) Which was the capital of Maurya Dynasty?
Answer === Patliputra.

96) Which is the earth's only natural satellite?
Answer === Moon.

 97) Which is the second - longest glacier outside the polar world?
Answer === Siachen Glacier. 

98) Which country is the world's largest producer of gum acacia?
Answer === Sudan.

 99) Which is the only country having all of the Earth's five climate zones?
Answer === United States of America. 

100) Who is known as Father of Genetic Engineering?
Answer === Har Gobind Khorana. 

101) Who was the first railway minister of India?
Answer === John Mathai.
biggest port of India?
ANSWER:-- Mumbai.

102) FFC stands for...
ANSWER:-- Film Finance Corporation.

103) At which particular place on earth are days and nights of equal length always?
ANSWER:-- Equator.

104) G-15 is an economic grouping of...
ANSWER:--Third world nations.

105) The largest fresh water lake in India is...?
ANSWER:-- Kolleru Lake.

106) First China war was fought between...?
ANSWER:-- China and Britain.

107) Which is the highest lake of India?
ANSWER:-- Tso Lhamo Lake Sikkim.

108) Which is the highest road of India?
ANSWER:-- Leh- Manali Highway. Jammu and Kashmir.
109) Entomology is the science that studies...
ANSWER:--Insects.

110) Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the good ordered by him, is known as...
ANSWER:-- Letter of credit(L/C).

111) Gravity setting chambers are used in industries to remove...
ANSWER:-- Suspended particulate matter.

112) Film and TV institute of India is located at...
ANSWER:-- Pune (Maharashtra).

113) National income estimates in India are prepared by...
ANSWER:-- Central statistical organisation.

114) Hydrogen bomb is based on the principle of...
ANSWER:-- Nuclear fusion.

115) Which river of India is called Vridha Ganga?
ANSWER:-- Godavari.

116) The state having largest area under waste land in India is...
ANSWER:-- Rajasthan.

117) The blue colour of the clear sky is due to...
ANSWER:-- Dispersion of light.

118) Nuclear sizes are expressed in a unit named...
ANSWER:-- Fermi.

119) From which region does monsoon arrives in Assam?
ANSWER:-- Bay of Bengal.

120) In which month does monsoon withdraws completely from the northern half of the Peninsula?
ANSWER:-- Mid - October.

121) Which is the least populous state of India?
ANSWER:-- Sikkim.

122) Which district of MP has the least area under the Paddy crop?
ANSWER:-- Morena.

123) The economy of Jharkhand state is depends upon which sector?
ANSWER:-- Mining.

124) Which is the longest river in the world?
ANSWER:-- Nile.

125) Fathometer is used to measure..
ANSWER:-- Ocean Depth.

126) "One people, One state, One leader" was the policy of...
ANSWER:-- Hitler.

127) Who is known as the 'father of Indian missile technology'?
ANSWER:-- Dr. A.P.J. Abdul Kalaam.

128) Which is considered as the biggest port of India?
ANSWER:-- Mumbai.

129) What is the national sport of Turkiye?
ANSWER:-- Oil Wrestling.

130) Who founded the 'Bangiya Nari Samaj'?
ANSWER:-- Kamini Roy.

131) Which is the highest literary award in India?
ANSWER:-- Jnanpith Award.

132) Who was the first Indian woman to be a lawyer?
ANSWER:-- Cornelia Sorabji.

133) What is one of the permanent fixtures that obstruct radar beams?
ANSWER:-- Tall buildings.

134) Who was the 1st Indian Woman to
climb the Mount Everest?
ANSWER:-- Bachendri Pal.

135) Who was the 1st Governor of
Bengal?
ANSWER:-- Robert Clive.

136) When is Civil Aviation Day
observed?
ANSWER:-- 7th December.

137) Who has recently addressed the 5th
Indian Ocean Conference in Abu Dhabi?
ANSWER:-- S. Jaishankar.

138) Who was the India's first grand slam winner?
ANSWER:-- Mahesh Bhupathi.

139) Who is known as father of Indian Pre-History?ANSWER:-- Robert Bruce Foote.

140) The Gufkral prehistoric site is located in which state / Union Territory of India?
ANSWER:-- Jammu & Kashmir.

141) On which bank of river the Kolhapur city is situated?
ANSWER:-- Panchganga River.

142) Who set up a committee in 2012 to suggest alternatives to the existing Parliament building?
ANSWER:-- Former speaker Miera Kumar.

143) Who has been honored with Royal Gold Medal 2022?
ANSWER:-- Balkrishna Doshi.

144) Which State Government has approved Atma Nirbhar Krishak development scheme? 
ANSWER:--  UP Government.

145) Who was the founder of 'Indian
National Congress'?
ANSWER:-- A.O. Hume.

146) The 'Jallianwala Bagh Massacre' was happened in which year?
ANSWER:-- 13th April 1919.

147) Where was the HQ of Muslim League?
ANSWER:-- Lucknow.

148) The 'Moplah Rebellion' was happened in which year?
ANSWER:-- 1921-22.

149) National Environmental Engineering Research Institute is located in …?
ANSWER:-- Nagpur.

150) Who invented the mobile phone?
ANSWER:-- Martin Copper.

151) Which org. partnered with J& K Government for AB-PMJAY?
ANSWER :-- Bajaj Allianz General Insurance.

152) What is the long form of ETF?
ANSWER :-- Exchange Traded Funds.

153) Where is the  Madhya Pradesh's major mine of copper located?
ANSWER:-- Balghat (Malanjkhand).

154) *What is Tropical Cyclone called in Japan, China & Philippines?
ANSWER:-- Typhoon.

155) Where is the 'Kopili Hydro Electric Project' is loacted?
ANSWER:-- In Dima Hasao district of Assam.

156) Who is the 2025 Padma Shri Award winner from Meghalaya?
ANSWER:-- David R. Syiemlieh.

157) Which is the largest bridge in India?

ANSWER:-- Dr. Bhupen Hazarika Bridge(Assam).


158) Which village is known as the Asia's cleanest village?

ANSWER:-- Mawlynnong,Meghalaya(India).


159) In which country the 'Scotts Bluff National Monument' located?

ANSWER:-- USA.


160) In which state the Bandhavgarh National Park is located in India ?

ANSWER:-- Madhya Pradesh.


161) When was the Planning Commission was established?

ANSWER:-- on 15 March 1950.


162) Where is the headquarters of CISF (Central Industrial Security Force) is located?

ANSWER:-- in New Delhi.


163) In which sate of India Tuticorin Port is located?

ANSWER:-- in Tamil Nadu.


164) Where is the 'Tungabhadra Sanctuary' located in India?

ANSWER:-- Karnataka.


165) Where is the 'Corbett National Park' is located in India?

ANSWER:-- Uttarakhand.


166) When was the University of Madras established?

ANSWER:-- 1857.


167) On which bank of river the City of Nellore(AP) situated?

ANSWER:-- Pennar river.


168) On which bank of river the City of Munger situated?

ANSWER:-- Ganga river.


169) On which bank of river the City of Vadodara situated?

ANSWER:-- Vishwamitri river.


170) Which line divides India and Afghanistan?

ANSWER:-- Durand Line.

171) Where is the headquarter of 'ICAR-National Dairy Research Institute (CPCRI)' located?
ANSWER:-- Karnal, Haryana.

172) When was 'G-20' established?

ANSWER:-- 1999.


173) When was 'SAARC' established?

ANSWER:-- 1985 Kathmandu(Nepal).


174) When was the 'Olive Ridley Turtle Project' established?

ANSWER:-- 1975.

175) What is a major characteristic of the trails in Point Reyes National Seashore(Pacific Ocean)?

ANSWER:-- They stretch for over 220 kilometres. 


176) What is the approximate size of Olympic National Park(USA)?

ANSWER:-- 3,500 square kilometres.


177) Which is the fastest train of India?  

ANSWER:-- Namo Bharat.

178) Where was India’s largest and modern sports complex inaugurated by Home Minister Amit Shah?  

ANSWER:-- Ahmedabad.


179) What is the German Beer Purity Law known as?

ANSWER:-- Reinheitsgebot.


180) What natural phenomenon can be observed in Fishlake National Forest during autumn?                              ANSWER:--Transformation of aspen trees into vivid shades of yellow.

181) How often does the keel-billed toucan moult its feathers?

ANSWER:-- Once a year.


182) What type of trees does the amethyst laccaria typically prefer to associate with?

ANSWER:-- Trees of the Fagales order, especially beech.

183) In which part of India are celebrated apple varieties like Kinnaur grown?                                                            ANSWER:-- Himachal Pradesh.

184) Which historical structure is associated with the Belogradchik Rocks(Bulgaria)?

ANSWER:-- Belogradchik Fortress.

185) What is a significant threat to the survival of snow leopards?

ANSWER:-- Climate change.

186) Which mission aims at achieving self-sufficiency in pulses?

ANSWER:-- Atmanirbhar Pulses Mission.

187) Which peculiar historical feature has been discovered in the Martimoaapa Mire Reserve(Finland)?                        ANSWER:-- A stone circle about 10 metres wide.

188) At what altitude range do thick-billed ravens primarily reside?                                                                                ANSWER:-- 1,500 to 3,400 metres.

189) What feature of the Rainbow Houses(Houten) contributes to their cultural significance?

ANSWER:-- The arrangement of different colours.

190)* What do Japanese maple trees represent in Kyoto's culture?                                 

ANSWER:-- Elegance and peace. 

191) When was BIMSTEC established?

ANSWER:-- 06 June 1997.


192) Where is the Kapildhara waterfall located?

ANSWER:-- Amarkantak district (Madhya Pradesh).

193) Where is the Sahastradhara Waterfall located?

ANSWER:-- Uttarakhand & Madhya Pradesh.

194) Which is the largest waterfall in Uttarakhand state?

ANSWER:-- Tiger Waterfall.

195) Name the highest waterfall in India?

ANSWER:-- Kunchikal Waterfall.

196) Where is the Jog Falls located?

ANSWER:-- Karnataka.

197) Which waterfall is known as Niagara Falls of India?

ANSWER:-- Chitrakut Waterfall(Chhattisgarh).

198) Where is the 'Indian Meteorological Department(IMD) located?

ANSWER:-- New Delhi.

199) Who is called the father of Indian Meteorology?

ANSWER:-- Pisharoty.

200) Who is known as the 'Weather woman of India'?

ANSWER:-- Anna Mani.

201) Which was India's first Remote Sensing?

ANSWER:-- IRS-1A.

202) Where is the headquarter of 'Indian Institute of Tropical Meteorology' located?

ANSWER:--  Pune.

203) Under which Ministry does the Indian Institute of Packaging (IIP) function?

ANSWER:-- Ministry of Commerce and Industry.

204) Where is the Ayni Air Base located?

ANSWER:-- Tajikistan.

205) When did India withdraw from the Ayni Air Base?

ANSWER:-- 2022.

206) What is the primary function of the National Highways Authority of India (NHAI)?

ANSWER:-- To develop and maintain national highways.

207) The Doctrine of Party Autonomy is most closely associated with which field of law?

ANSWER:-- Arbitration Law.

208)  Through which two countries does the Kunar River flow?

ANSWER:-- Afghanistan and Pakistan.

209) Which country has the most number of rivers in the world?

ANSWER:-- Russia(Over 100,000 rivers).

210) What is the old name of Chenab river?

ANSWER:-- Asikni.

211) Name the deepest river in the world?

ANSWER:-- Congo River(220m depth).

212) The Kunar River originates from which mountain range?

ANSWER:-- Hindu Kush Mountains.

213)  Where is the Nauradehi Wildlife Sanctuary located?

ANSWER:-- Madhya Pradesh.

214) Where is the headquarters of 'Indian National Ocean Information Services Centre' located?

ANSWER:-- Hyderabad.

215) Where is the headquarters of 'Centre for Development of Advanced Computing' loacted?

ANSWER:-- Pune.

216) What unique feature allows Tower Bridge(London) to accommodate river traffic?

ANSWER:-- It splits in half.

217) From where the first evidence of agriculture found?

ANSWER:-- from Mehargarh.

218) Where is the National Human Museum located?

ANSWER:-- Bhopal.

219) Where is the 'Parkland' grassland located?

ANSWER:-- Africa.

220) When is World Food Day celebrated?

ANSWER:-- 16 October.

221) India’s first Integrated Oncology Research and Care Centre (IORCC) has been opened in which state?  

ANSWER:-- Goa.

222) India’s first Maritime Simulation Centre has been inaugurated in which state?  

ANSWER:-- Andhra Pradesh.

223) Which country is closest to space?

ANSWER:-- Ecuador.

224) Which river is known as the Lifeline of Ladakh?

ANSWER:-- Indus River (Sindhu).

225) Which Indian state is home to the Cold Desert Biosphere Reserve recently inducted into the UNESCO biosphere reserve list?

ANSWER:-- Himachal Pradesh.

226) At What Degree Does Ice Freeze ?

ANSWER:-- at 0 Degree.

227) Who started the 'Mitra Mela' Sangh?

ANSWER:-- Vinayak Damodar Savarkar and his brother, Ganesh Damodar Savarkar.

228) Who led the 'Yugantar Party'?

ANSWER:-- Jatindranath Mukherjee.

229) In which year was Hindustan Republican Association (HRA) established?

ANSWER:-- 1924.

230) On which bank of river the city of Rome situated?

ANSWER:-- Tiber River.

231) On which bank of river the city of Paris situated?

ANSWER:-- Seine River.

232) On which bank of river the city of New York situated?

ANSWER:-- Hudson River.

233) Nagarjunasagar-Srisailam Tiger Reserve (NSTR) is located in which state?

ANSWER:-- Andhra Pradesh.

234) In which state the Ramnami tribe is mainly found?

ANSWER:-- Chhattisgarh.

235) What is the currency of Japan?

ANSWER:-- Japanese yen.

236) What is the primary activity occurring within the Lagoon Nebula's NGC 6530 cluster?ANSWER:-- Creation of newborn stars.

237)Who was the first Finance Minister of independent India? 

ANSWER:-- Shannamugham Chetty. 

238)Which is the famous folk dance of Maharashtra?

ANSWER:-- Dahikala. 

239) What geological processes shaped the landscape of Badlands National Park(USA)?

ANSWER:-- Wind, water, and erosion.

240) Where is the 'Badlands National Park' located?

ANSWER:-- South Dakota, USA.

241) What is the primary geological material of the Externsteine rock formations(Germany)?

ANSWER:-- Sandstone.

242) What innovative architectural feature distinguished the Colosseum(Italy) from earlier amphitheatres?

ANSWER:-- Free-standing design.

243) Which is the closest planet to the sun?

ANSWER:-- Mercury.

244) What is the primary adaptation that allows quiver trees to survive in the desert?

ANSWER:-- Thick trunks for water storage.

245) Which is the lightest planet in the solar system?

ANSWER:-- Mercury.

246)  Which mountain is known as the roof of the world?

ANSWER:-- Pamie Mountains.

247) What aspect of Shenandoah National Park(U.S.) is highlighted in its preservation?

ANSWER:-- Rich ecosystems.

248)  What Ganga river calls in Bangladesh?

ANSWER:-- Padma River.

249) In which state the Bihu Festival is celebrated?

ANSWER:-- Assam.

250) Who invented the hydrogen bomb? 

ANSWER:-- Edward Teller.










THANKS FOR READING. VISIT AGAIN. PLEASE LIKE AND SHARE. TAKE CARE.

Take a look at this Neetu Singh Vol-1 | English For General Competitions | Updated 2025 Edition | KD Publication | Best For All Government Exams on Flipkart
Mrp = ₹575/-
Offer price = ₹239/- only. 58% off. HURRY! LIMITED TIME OFFER. TILL 31ST JAN2026.