Friday, 2 August 2019

GK POST 7)TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, UPSC, BANK EXAMS

TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, UPSC, BANK EXAMS

POST--7.

165 TOP PRACTICE GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS.

 250 TOP PRACTICE GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS.


1)* Which regions was called "Gedrosia" during times of Alexander, the great?
ANSWER:--  Baluchistan.

2) Buddhism from India was introduced to which current region by Kasyapa Matanga?
=== China.

3) Who is the writer of the "Kalpasutra"?
=== Bhadrabahu.

4) What is another word for lexicon?
=== Dictionary.

5) Which country do you find the following: Machu Picchu, Sacred Valley and Cocla can you?
=== Peru.

6) What is the name of the network of highways that connects the four major cities of India - Chennai, Kolkata, Delhi and Mumbai?
=== The golden quadrilateral.

7) Who was the first Indian to become chief of Air staff in 1954?
=== Subroto Mukerjee.

8) Indian scientists have developed a new material which is capable of absorbing both light and carbon dioxide and could help control environment issues. What is it called?
=== Black Gold.

9) What is the capital of Austria?
=== Vienna.

10) 'Shaphee Lanphee', a traditional textile fabric, is a GI product from which state in India?
=== Manipur.

11) The Bhimbetka rock shelters are an archaeological site of the Palaeolithic period. It is located in which state in India?
=== Madhya Pradesh.

12) Raut Nacha is folk dance performed mainly by the tribal communities of which state in India?
=== Chhattisgarh.

13) What was author Mark Twain's Real name?
=== Samuel Langhorne Clemens.

14) The Halley's comet orbits the sun every 75-76 years. When will it be visible next from Earth?
=== 2061.

15) Bihu is the harvest festival that is celebrated thrice in a year. In which state of India does this festival originate?
=== Assam.

16) Which chemical is most commonly used chemical for ripening of mangoes in India?
=== Calcium Carbide.

17) For what purpose the thin lamination is used in a transformer?
=== To reduce eddy current losses.

18) Hemoglobin in humans has the highest affinity for which gases?
=== Carbon monoxide.

19) Which are the most and the least electro-negative elements in the periodic table?
=== Fluorine and caesium.

20) Originating in the Tibetan plateau near Lake Mansarovar, which river flows through Ladakh?
=== Indus.

21) Where is the Tadoba National Park located ?
=== Chandrapur.

22) Where is the headquarters of International Astronomical Union (IAU) located?
=== Paris (France).

23) The instrument which measures the intensity of solar radiation is called:-
=== Solarimeter.

24) Where is the India's first marine national park is located?
=== The Gulf of Mannar.

25) Which of the rock formations in India is the richest in fossil content?
=== Gondwana.
26) The Red Square is considered the Central square of which Russian City?
=== Moscow.

27) Which city in India is known as the Pearl City?
==== Tuticorin.

28) Across which river the Sardar Sarovar Dam built?
==== Narmada river.

29) Who started the first printed English newspaper in India?
==== James Hugustus Hicky.

30) Who wrote "Sarfaroshi ki tamanna ab hamaare dil me hai"?
==== Ramprasad Bismil.

31) In which state of US the Las Vegas city is located?
==== Nevada.

32) Who was the First Speaker of Independent India’s Lok Sabha?
==== Ganesh Vasudev Mavalankar.

33)Where was the first Cotton Mill in India established?
==== Mumbai.

34) According to commercial satellite network 'Planet', which statue is visible from space?
==== Statue of Unity (India).

35) Which is the oldest music label of India?
==== Saregama.

36) Which was the first ocean to be crossed by ship and airplane?
==== Atlantic Ocean.

37) Gursimran Bhullar was the first player of Indian descent to play in which sporting league?
==== NBA.

38) Who's the only player to hold all 4 Grand Slams on 3 different surfaces?
==== Novak Djokovic.

39) Mark William Calaway is the real name of which WWE wrestler?
==== The Undertaker.

40) Which famous quadrennial tournament began in China, in 1991?
==== FIFA Women's world cup.

41) Which vehicle did US inventor Dean Kamen unveil in 2001?
==== The Segway.

42) Who was the first African American female aeronautical engineer of NASA?
==== Mary Jackson.


43) Which US city is home to the NBA team 'The Timberwolves'?
==== Minneapolis.

44) Which animal occupies the last position in the Chinese Zodiac?
==== Pig.

45) In which country in Europe was chocolate introduced first?
==== Spain.

46) In 2013, which country issued over 5,00,000 postagestamps with the smell of cocoa and covered in a varnish to look like chocolate?
==== Belgium.

47) Which of these civilizations used cocoa beans as currency?
==== Mayan.

48) World Chocolate Day is celebrated on 7th july, to observe which event?
==== Introduction of Chocolate to Europe.

49) Which US sports team was originally called the 'Boston Braves'?
==== Washington Redskins.

50) Which planet has the longest day in our solar system?
==== Venus.
51) Who developed the Human Development Index first?
=== UNDP.

52) Which is the biggest program running for rural employment in India?
=== MNREGA.

53) Which thing is measured by Lorenz Curve?
=== Inequality.

54) Where is the India's first National Centre for Marine Biodiversity (NCMB) located?
=== Jamnagar.

55) Who is the father of green revolution in the world?
=== Norman Barlaug.

56) What did Wilhelm Roentgen discovered in 1895?
=== X-RAY machine.

57) Which was most probably the first metal to be used in India?
=== Copper.

58) In stone age, the Microliths were most commonly found in which ages?
=== Mesolithic.

59) Vindhyashakti was founder of which dynasties in ancient India?
=== Vakataka.

60) Which country recently launched the world's largest independent solar energy plant?
=== United Arab Emirates.

11) How many presidents of India so far were elected unopposed?
=== Two.

12) Which state in India is a sole producer of agate, chalk and perlite?
=== Gujarat.

13) George Eliot was the Pen name of which author?
=== Mary Ann Evang.

14) The longest Electrified Railway tunnel in the country has just been commissioned. Which state will this be built in?
=== Andhra Pradesh.

15) Where is the India's first Uranium mine located?
=== Jadugauda.

16) Which is the India's largest Bauxite producing state?
=== Odisha.

17) Who was the first Indian in independent India to have won a medal in an individual Olympic event?
=== K. D. Jadhav.

18) Which is the official language of Argentina?
=== Spanish.

19) The ancient port-site of Godavaya is located in which country?
=== Sri Lanka.

20) What was Arikamedu during ancient India?
=== A coastal settlement and trade centre.

21) Which is the second most important agro based industry of India after textile?
=== Sugar Industry.

22) Which planet has the maximum number of satellites?
=== Jupiter.

23) Which river is known as Sorrow of Bihar?
=== Kosi River.

24) Which is the largest mammel in India?
=== Elephant.

25) Which is the first shore - based steel plant in India?
=== Vishakhapatnam Steel Plant (VSP).

26) Which former RBI Governer is the author of the recently published book "Overdraft: Saving the Indian Saver"?
==== Urjit Patel.

27) Gagandeep Kang is the first Indian woman scientist to be selected as a Fellow of which organisation?
==== Royal Society of London.

28) ISRO is set to launch Amazonia-1, an earth observation satellite developed by Which country?
==== Brazil.

29) Malayan, Indochinese and Amur are all Subspecies of which animal?
==== Tiger.

30) Which Indian agency is called 'Pravartan Nideshalaya' in Hindi?
==== Enforcement Directorate.

31) Which award statuette depicts a winged woman holding an atom?
==== Emmy Award.

32) When was the whipping stopped in the US military?
==== 05 August 1861.

33) Which famous book opens with the line, all children, except one, grow up?
==== Peter Pan.

34) Who was Independent India's first woman cabinet minister?
==== Rajkumari Amrit Kaur.

35) Where was Mahatma Gandhi on Aug 15, 1947?
==== Kolkata.

36) How many States and Union Territories (UTs) does India have?
==== 28 States and 8 UTs.

37) Where does the Prime Minister of the India raise the National Flag, every year during Independence Day?
==== Red Fort.

38) Which country hosted first Football World Cup?
==== Uruguay.

39) Of which ruler was Kautilye the prime minister?
==== Chandragupt Maurya.

90) Where is the Leibnitz Mountain?
==== On the moon. It is the highest point on its surface.

91) Which is Japan's largest island?
==== Honshu.

92) Who was the first woman IAS officer of India?
==== Anna Malhotra.

93) When is International Youth Day celebrated?
==== August 12.

94) Where is Little Venice located?
==== London.

95) How many books are there in the Bible?
==== 66.

96) On which island was Napoleon born?
==== Corsica, France.

97) Who is the author of the book 'Freedom at Midnight '?
==== Larry Collins and Dominique LaPierre.

98) Who is the inventor of stethoscope?
==== Rene Laennec.

99) Which country has the most lakes in the world?
==== Canada.

100) Which country has the most freshwater?
==== Brazil.

101) Which country has no river?
==== Vatican.

102) Which is the state animal of Arunachal Pradesh?
Answer :-- Mithun.

103) Which is the birthplace of the US National Anthem?
Answer :-- Baltimore.
 (USA)

104) What sport was invented in Norway?
Answer:--Skiing.

105) Who was the first musician to be awarded the Bharat Ratna?
Answer :-- MS Subbulakshmi.

106) What are the names of the two distinct summits of Mount Sopris?
Answer :-- East Sopris and West Sopris.

107) Which country has the world's longest road tunnel?
Answer:-- Norway.

108) Which state is the largest producer silk in India?
Answer :-- Karnataka.

109) Who is known as "the pioneer of India's 'Middle Cinema'"?
Answer :-- Hrishikesh Mukherjee (Film director, editor and screen writer.

110) Who deciphered the Brahmi script?
Answer :-- James Prinsep.

111) In which modern-day country are the ruins of Persepolis?
Answer :-- Iran.

112) Who was the first commander-in-chief of the Indian armed forces?
Answer:-- Sardar Vallabhbhai Patel.

113) Who established the "Atomic Energy Commission"?
Answer:-- Homi Jahangir Bhabha.

114) Which former Indian cricketers will be inducted into the ICC hall of Fame as the class of 2023?

Answer :-- Virender Sahewag and Diana Edulji.


115) Who made history by becoming the first Indian-origin Sikh to win the Big Brother Trophy?

Answer:-- Jag Bains.


116) Who was presented with a copy of a book titled "Igniting Collective Goodness: Mann Ki Baat @100?

Answer :-- Droupadi Murmu.


117) Where in India did software company Synopsis open it's first design, research and development unit?

Answer:-- Bhubaneswar.


118) Which song featuring Narendra Modi was nominated for a Grammy Award?

Answer:-- Abundance in Millets.


119) How many years are there in one millenium?

Answer:-- 1000 years.


120) Which is the coldest continent on the earth?

Answer:-- Antarctica.

121) Which is the only Indian union territory to ban the sale and consumption of alcohol?

Answer:-- Lakshadweep.


122) The Henri Delaunay Trophy is awarded to the winners of which tournament?

Answer:-- UEFA European Championship.


123) Where did Air India’s first A350-900 ferry aircraft take off from?

Answer :-- Singapore to Toulouse.


124) What was the north gate of the Raj Bhavan renamed to?

Answer:-- Guru Rabindranath Tagore Gate.


125) Who launched the 'Every Right for Every Child' campaign?

Answer:-- Yogi Adityanath.


126) Who was appointed as the Managing Director of SBI (2023)?

Answer:-- Vinay M. Tonse.


127) Which writer won the JCB Prize for Literature(2023)?

Answer:-- Perumal Murugan.


128) Which Indian river is known as Dakshina Ganga?

Answer :-- Godavari.


129) Gneiss, a rock found in the Teton Range, is which type of rock?

Answer :-- Metamorphic. 


130) Which of these rivers flows through Grand Teton National Park?

Answer:-- Snake River.


131) FIFA has removed which country from hosting the men's U-17 World Cup 2023?

Answer :-- Peru.


132) The first AIIMS in North-East India was opened in which city?

Answer :-- Guwahati.


133) Who was the famous scientist who made a discovery of gravity?

Answer:-- Isaac Newton.


134) What is the sum of the first 10 natural numbers?

Answer :-- 55.


135) Which is the first element on the periodic table of elements?

Answer :-- Hydrogen.


136) Which state has the highest population of tiger?

Answer :-- Madhya Pradesh.


137) Which is the largest species of deer?

Answer:-- Moose.


138) Which is the largest organ in the human body?

Answer :-- Skin.


139) Which famous detective lives at 221B Baker Street?

Answer :-- Sherlock Holmes.


140) Which is the smallest prime number?

Answer :-- 2.


141) The Preamble of the Indian Constitution was adopted on?

Answer :-- 26th November 1949.


142) What is the meaning of "Social Equality" in the Indian Constitution?

Answer :-- Equal opportunities for all sections of the societies.


143) What was the constitution day first called?

Answer :-- Law Day.


144) Who is known as the father of Bengali science fiction?

Answer :-- Jagadish Chandra Bose.


145) Who unveiled the statue of BR Ambedkar in the Supreme Court of India?

Answer :-- Droupadi Murmu.


146) Who is known as "the first Indian flying ace"?

Answer :-- Lieutenant Indra Lal "laddie" Roy.


147) Which is the first city in India to introduce an underground metro railway system?

Answer:-- Kolkata.


148) Which state has the world's largest river island?

Answer :-- Assam.


149) Where will the India's largest tiger reserve be set up?

Answer :-- Damoh.


150) Which country is home to the historical region of Bohemia?

Answer :-- Czech Republic.


151) Where will Tata build India's biggest iPhone assembly plant?

Answer :-- Tamilnadu.


152) Which species of whale are we swimming with?

Answer :-- Sperm Whale.

153) What UNESCO World Heritage site in Venezuela is renowned for its unique tepui formations?

Answer :-- Canaima National Park.


154) In which country is Churun Meru situated?

Answer :-- Venezuela.


155) What is the conservation status of burrowing owls?

Answer :-- Least concern.


156)* Which athelete won the gold medal in the women's 100 m sprint at the 2024 National Athletics Championships?

Answer :-- Nithya Gandhe.


157) Which national icon inspired the clean India dream that laid the foundation for PM Modi's Swachh Bharat Abhiyan launched in 2014?

Answer :-- Mahatma Gandhi.


158) Who will receive the prestigious Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award for the year 2022 for his iconic contribution to Indian Cinema?

Answer :-- Mithun Chakraborty.


159) Which Indian startup topped Linkedin's list of emerging startup in 2024, achieving unicorn status in 2023?

Answer :-- Zepto.


160) Who became the first cricket player in history to score a century and take a five-wicket haul at the same venue twice (2024)?

Answer :-- Ravichandran Ashwin.


161) Which New Zealand city is nicknamed the 'City of Sails'?

Answer :-- Auckland.

162) What type of cave system can be found in Pinnacles National Park (USA)? Answer :-- Talus caves.

163) Where is the Sardinia, an island is located? Answer :-- Italy.

164) Each tonne of recycled paper can save up to how many trees? Answer :-- 17.


165) How many time zones does Russia have?

Answer :-- 11.


166) In which European city was the first organized marathon held? Answer:-- Athens.


167) Which city is known as the Glass Capital of the World? Answer :-- Toledo.


168) How many time zones are there in the US? Answer: 6.


169) Which is the state animal of Uttar Pradesh?

Answer :-- Barasingha. (Rucervus Duvacelii)


170) Where is the Tomb of Sufi Saint Haji Waris Ali Shah located?

Answer: – Deva Sharif (Barabanki).


171) Jhula, Hori, Phag, Languria and Rasia folk songs are related to which region?

Answer :– from Braj region.


172) What does the term 'Sovereign' stand for in the Preamble to the Indian Constitution?

Answer:-- Independent authority of a state.


173) In which year the Bombay High Court was established?

Answer :-- 1862.


174) What is the full form of SEBI?

Answer :-- Securities and Exchange Board of India.


175) Which city is called 'Manchester of South India"?

Answer :-- Coimbtore.


176) Who founded the 'Swarajya Dal'?

Answer :-- Chittaranjan Das.


177) Where is the Railway Safety Commission, Headquarters located?

Answer: – Lucknow.


178) Which city is also known as 'Vanvas Nagar'?

Answer :-- Chitrakoot.


179) Which day is observed as Global Family Day every year? Answer :-- 1 January.


180) Who was the first person to identify the historical site of Vaishali? Answer :-- Alexander Cunningham.


181) Who was the founder of the Satyashodhak Samaj? (SSC -GD- Exam-2024).

Answer :-- 3) Jyotirao Phule.

182) Who was the Fastest Shorthand Writer?
Answer :-- Dr. G.D. Bist.

183) What is the standard room temperature in Kelvin?
Answer :-- 98K.

184) Name the second-largest reservoir of United States?
Answer :-- Lake Powell.

185) Which state is home to the only wild population of Asiatic lions?
Answer :-- Gujarat.

186) Which historical figure is associated with Château d'Amboise in the Loire Valley?
Answer :-- Leonardo da Vinci.

187) Which bridge is known as India's longest rail-cum-road bridge?
Answer :-- Bogibeel (Assam).

188) Which is the world's largest living heron?
Answer :-- Goliath heron.

189) Desert elephants are only found in two countries in Africa. Mali and ...?
Answer :--Namibia.

190) What is the name of the land where the hobbits live?
Answer :-- Shire.

191) Which insect has the longest lifespan?
Answer :-- Queen Termite.

192) Who wrote the play 'The Importance of Being Earnest'?
Answer :-- Oscar Wilde.

193)* On which date is 'National Dentist Day' celebrated every year?
Answer:-- 06 March.

194) Which state park in California is also known for its superblooms?
Answer :-- Anza-Borrego Desert.

195) Which state in Australia is  Sydney Harbour located?
ANSWER :-- New South Wales.

196) In which state is the Thiruvalluvar Statue located?
ANSWER :-- Tamilnadu.

197) Which state is Akbar's tomb located?
ANSWER :-- Uttar Pradesh.

198) What is Europe's longest pilgrimage route called?
ANSWER :-- Camino de Santiago.

199) What is a group of dolphins called?
ANSWER :-- Pod.

200) *Which country is the second largest fish producing country in the world?
ANSWER:-- India.

201) *How long can beavers stay underwater without surfacing?
ANSWER :-- Up to 30 seconds.

202) In which country is the Paro Tshechu celebrated?
ANSWER :-- Bhutan.

203) Naxos is the largest island in which Greek island group?
ANSWER :-- Cyclades.

204) On which date is 'National Dentist Day' celebrated every year?
ANSWER :-- 06 March.

205) Which country sent the first human into space?
ANSWER :-- Soviet Union.

206) Which bird is known for its distinctive call that sounds like laughter?
ANSWER :-- Kookaburra.

207) Which Indian scholar has been awarded the 2025 Holberg Prize?
ANSWER :-- Gayatri Chakravorty Spivak.

208) In which state will a Greater Flamingo Sanctuary be established?
ANSWER :-- Tamil Nadu.

209) Where did India's first urban ropeway trial run begin?
ANSWER :-- Varanasi.

210) Which is the highest peak in Uttarakhand?
ANSWER :-- Nanda Devi.

211) Where is the 'Wat Tang Sai in Ban Krut' temple located?
ANSWER :-- Thailand. 

212) Which newspaper was founded by Dr. B.R. Ambedkar?
ANSWER :-- Mooknayak.

213) Which artist was a pioneer of the Cubism art movement?
ANSWER :-- Pablo Picasso.

214) Why do male Andean cock-of-the-rock birds gather in leks?
ANSWER :-- To perform courtship displays.

215) Which river runs through Zion National Park, Utah?
ANSWER :-- Virgin.

216) Which airport won the “Best Domestic Airport” award at Travel Leisure India’s Best Awards 2024?
ANSWER :-- Manohar International Airport, Goa.

217) In which country the 'Mount Fentale' is located?
ANSWER :--Ethiopia.

218) Which city is the host of Payment Security Summit 2025?
ANSWER :--Mumbai.

219) The date Easter falls on is determined by which lunar phase?
ANSWER :-- Full Moon.

220) International Dark Sky Week is celebrated during ...?
ANSWER :-- The week of the new moon.

221) In which US national park is Grand Prismatic Spring is located?
ANSWER :-- Yellowstone National Park.

222) What was William Shakespeare also known as?
ANSWER :-- The Bard of Avon.

223) In which US state is Kenai 'Fjords National Park' located?
ANSWER :-- Alaska.

224) In which province of Canada 'Bruce Peninsula National Park' is located? 
ANSWER :-- Ontario.

225) In which US state is Redwood National and State Parks located?
ANSWER :-- California .

226) We is the 'Moremi Game Reserve'located in Africa? 
ANSWER :--Botswana. 

227)* Which ministry launched the Compute Portal and AIKosha platform under the IndiaAI Mission(2025)?
ANSWER:-- Ministry of Electronics and Information Technology.

228) What is the main architectural style of 'Château de Villandry' gardens(France)?
ANSWER :-- Renaissance.

229) Which of these sportspeople would be one of the flagbearers for the USA at the 2024 Paris Olympics?
ANSWER :-- Coco Gauff.

230) Which US city is considered the birthplace of jazz?
ANSWER :-- New Orleans.

231) Which sport is traditionally played at Wimbledon during the summer?
ANSWER :-- Tennis.

232) Maharashtra was formed in 1960 after the division of which state?
ANSWER :-- Bombay.

233) Which was the first bank established in India?
ANSWER :-- Imperial Bank.

234)* Which country did India defeat to win the 6th Asian Women’s Kabaddi Championship?
ANSWER:-- Iran.

235)* Where and when was India's first World Peace Center inaugurated?
ANSWER:-- Gurugram in year 2025.

236) Who started Astronomy Day? ANSWER:-- Doug Berger.

237) Who was the first Asian winner of the Noble Prize?
ANSWER:-- Rabindranath Tagore.

238) What is the 'Study of lakes' called?
ANSWER:-- Limnology.

239) Who is the author of the book,"India at risk"?
ANSWER:-- Jaswanth Singh.

240) Who established the first Blood Bank?
ANSWER:-- Bernard Fantus.

241) Who is the author of famous novel "James Bond"?
ANSWER:-- Ian Lancaster Fleming.

242) Where is the 'Dunluce Castle' located in United Kingdom? ANSWER :-- Northern Ireland.

243) Where was the 25th edition of the World Sufi Music Festival, Jahan-e-Khusrau, held?
ANSWER:-- Delhi.

244) Which bowler took 16 wickets on his Test debut?
ANSWER:-- Narendra Hirwani.

245) 'No Spin' is an autobiographical work of which legendary bowler?
ANSWER :-- Shane Warne.

246) The first paralympic games took place in which city?
ANSWER:-- Rome.

247) Which Soviet satellite was the first to be launched into space in 1957?
ANSWER:-- Sputnik.

248) Name a shape that has ten sides?
ANSWER:-- Decagon.

249) In which state is Varandha Ghat located?
ANSWER:-- Maharashtra.

250) Which is the highest mountain peak in India?ANSWER:-- Kanchenjunga.



COUNTRIES WITH THE MOST KFC IN THE WORLD :--

RANK  COUNTRY                     FRANCHISES
1) CHINA                                  ==  4563.
2) UNITED STATES                 == 4491.
3) JAPAN                                   == 1181.
4)  UNITED KINGDOM           == 900.
5)  SOUTH AFRICA                  == 736.
6) CANADA                               == 663.
7) AUSTRALIA                          == 618.
8) RUSSIA                                   == 608.
9) MALAYSIA                            == 579.
10)THAILAND                           == 531.







Take a look at this Neetu Singh Vol-1 | English For General Competitions | Updated 2025 Edition | KD Publication | Best For All Government Exams on Flipkart
Mrp = ₹575/-
Offer price = ₹239/- only. 58% off. HURRY! LIMITED TIME OFFER. TILL 31ST JAN2026.





THANKS FOR READING. LIKE SHARE AND COMMENT. KEEP VISITING.