51) Who developed the Human Development Index first?
=== UNDP.
52) Which is the biggest program running for rural employment in India?
=== MNREGA.
53) Which thing is measured by Lorenz Curve?
=== Inequality.
54) Where is the India's first National Centre for Marine Biodiversity (NCMB) located?
=== Jamnagar.
55) Who is the father of green revolution in the world?
=== Norman Barlaug.
56) What did Wilhelm Roentgen discovered in 1895?
=== X-RAY machine.
57) Which was most probably the first metal to be used in India?
=== Copper.
58) In stone age, the Microliths were most commonly found in which ages?
=== Mesolithic.
59) Vindhyashakti was founder of which dynasties in ancient India?
=== Vakataka.
60) Which country recently launched the world's largest independent solar energy plant?
=== United Arab Emirates.
11) How many presidents of India so far were elected unopposed?
=== Two.
12) Which state in India is a sole producer of agate, chalk and perlite?
=== Gujarat.
13) George Eliot was the Pen name of which author?
=== Mary Ann Evang.
14) The longest Electrified Railway tunnel in the country has just been commissioned. Which state will this be built in?
=== Andhra Pradesh.
15) Where is the India's first Uranium mine located?
=== Jadugauda.
16) Which is the India's largest Bauxite producing state?
=== Odisha.
17) Who was the first Indian in independent India to have won a medal in an individual Olympic event?
=== K. D. Jadhav.
18) Which is the official language of Argentina?
=== Spanish.
19) The ancient port-site of Godavaya is located in which country?
=== Sri Lanka.
20) What was Arikamedu during ancient India?
=== A coastal settlement and trade centre.
21) Which is the second most important agro based industry of India after textile?
=== Sugar Industry.
22) Which planet has the maximum number of satellites?
=== Jupiter.
23) Which river is known as Sorrow of Bihar?
=== Kosi River.
24) Which is the largest mammel in India?
=== Elephant.
25) Which is the first shore - based steel plant in India?
=== Vishakhapatnam Steel Plant (VSP).
26) Which former RBI Governer is the author of the recently published book "Overdraft: Saving the Indian Saver"?
==== Urjit Patel.
27) Gagandeep Kang is the first Indian woman scientist to be selected as a Fellow of which organisation?
==== Royal Society of London.
28) ISRO is set to launch Amazonia-1, an earth observation satellite developed by Which country?
==== Brazil.
29) Malayan, Indochinese and Amur are all Subspecies of which animal?
==== Tiger.
30) Which Indian agency is called 'Pravartan Nideshalaya' in Hindi?
==== Enforcement Directorate.
31) Which award statuette depicts a winged woman holding an atom?
==== Emmy Award.
32) When was the whipping stopped in the US military?
==== 05 August 1861.
33) Which famous book opens with the line, all children, except one, grow up?
==== Peter Pan.
34) Who was Independent India's first woman cabinet minister?
==== Rajkumari Amrit Kaur.
35) Where was Mahatma Gandhi on Aug 15, 1947?
==== Kolkata.
36) How many States and Union Territories (UTs) does India have?
==== 28 States and 8 UTs.
37) Where does the Prime Minister of the India raise the National Flag, every year during Independence Day?
==== Red Fort.
38) Which country hosted first Football World Cup?
==== Uruguay.
39) Of which ruler was Kautilye the prime minister?
==== Chandragupt Maurya.
90) Where is the Leibnitz Mountain?
==== On the moon. It is the highest point on its surface.
91) Which is Japan's largest island?
==== Honshu.
92) Who was the first woman IAS officer of India?
==== Anna Malhotra.
93) When is International Youth Day celebrated?
==== August 12.
94) Where is Little Venice located?
==== London.
95) How many books are there in the Bible?
==== 66.
96) On which island was Napoleon born?
==== Corsica, France.
97) Who is the author of the book 'Freedom at Midnight '?
==== Larry Collins and Dominique LaPierre.
98) Who is the inventor of stethoscope?
==== Rene Laennec.
99) Which country has the most lakes in the world?
==== Canada.
100) Which country has the most freshwater?
==== Brazil.
101) Which country has no river?
==== Vatican.
102) Which is the state animal of Arunachal Pradesh?
Answer :-- Mithun.
103) Which is the birthplace of the US National Anthem?
Answer :-- Baltimore.
(USA)
104) What sport was invented in Norway?
Answer:--Skiing.
105) Who was the first musician to be awarded the Bharat Ratna?
Answer :-- MS Subbulakshmi.
106) What are the names of the two distinct summits of Mount Sopris?
Answer :-- East Sopris and West Sopris.
107) Which country has the world's longest road tunnel?
Answer:-- Norway.
108) Which state is the largest producer silk in India?
Answer :-- Karnataka.
109) Who is known as "the pioneer of India's 'Middle Cinema'"?
Answer :-- Hrishikesh Mukherjee (Film director, editor and screen writer.
110) Who deciphered the Brahmi script?
Answer :-- James Prinsep.
111) In which modern-day country are the ruins of Persepolis?
Answer :-- Iran.
112) Who was the first commander-in-chief of the Indian armed forces?
Answer:-- Sardar Vallabhbhai Patel.
113) Who established the "Atomic Energy Commission"?
Answer:-- Homi Jahangir Bhabha.
114) Which former Indian cricketers will be inducted into the ICC hall of Fame as the class of 2023?
Answer :-- Virender Sahewag and Diana Edulji.
115) Who made history by becoming the first Indian-origin Sikh to win the Big Brother Trophy?
Answer:-- Jag Bains.
116) Who was presented with a copy of a book titled "Igniting Collective Goodness: Mann Ki Baat @100?
Answer :-- Droupadi Murmu.
117) Where in India did software company Synopsis open it's first design, research and development unit?
Answer:-- Bhubaneswar.
118) Which song featuring Narendra Modi was nominated for a Grammy Award?
Answer:-- Abundance in Millets.
119) How many years are there in one millenium?
Answer:-- 1000 years.
120) Which is the coldest continent on the earth?
Answer:-- Antarctica.
121) Which is the only Indian union territory to ban the sale and consumption of alcohol?
Answer:-- Lakshadweep.
122) The Henri Delaunay Trophy is awarded to the winners of which tournament?
Answer:-- UEFA European Championship.
123) Where did Air India’s first A350-900 ferry aircraft take off from?
Answer :-- Singapore to Toulouse.
124) What was the north gate of the Raj Bhavan renamed to?
Answer:-- Guru Rabindranath Tagore Gate.
125) Who launched the 'Every Right for Every Child' campaign?
Answer:-- Yogi Adityanath.
126) Who was appointed as the Managing Director of SBI (2023)?
Answer:-- Vinay M. Tonse.
127) Which writer won the JCB Prize for Literature(2023)?
Answer:-- Perumal Murugan.
128) Which Indian river is known as Dakshina Ganga?
Answer :-- Godavari.
129) Gneiss, a rock found in the Teton Range, is which type of rock?
Answer :-- Metamorphic.
130) Which of these rivers flows through Grand Teton National Park?
Answer:-- Snake River.
131) FIFA has removed which country from hosting the men's U-17 World Cup 2023?
Answer :-- Peru.
132) The first AIIMS in North-East India was opened in which city?
Answer :-- Guwahati.
133) Who was the famous scientist who made a discovery of gravity?
Answer:-- Isaac Newton.
134) What is the sum of the first 10 natural numbers?
Answer :-- 55.
135) Which is the first element on the periodic table of elements?
Answer :-- Hydrogen.
136) Which state has the highest population of tiger?
Answer :-- Madhya Pradesh.
137) Which is the largest species of deer?
Answer:-- Moose.
138) Which is the largest organ in the human body?
Answer :-- Skin.
139) Which famous detective lives at 221B Baker Street?
Answer :-- Sherlock Holmes.
140) Which is the smallest prime number?
Answer :-- 2.
141) The Preamble of the Indian Constitution was adopted on?
Answer :-- 26th November 1949.
142) What is the meaning of "Social Equality" in the Indian Constitution?
Answer :-- Equal opportunities for all sections of the societies.
143) What was the constitution day first called?
Answer :-- Law Day.
144) Who is known as the father of Bengali science fiction?
Answer :-- Jagadish Chandra Bose.
145) Who unveiled the statue of BR Ambedkar in the Supreme Court of India?
Answer :-- Droupadi Murmu.
146) Who is known as "the first Indian flying ace"?
Answer :-- Lieutenant Indra Lal "laddie" Roy.
147) Which is the first city in India to introduce an underground metro railway system?
Answer:-- Kolkata.
148) Which state has the world's largest river island?
Answer :-- Assam.
149) Where will the India's largest tiger reserve be set up?
Answer :-- Damoh.
150) Which country is home to the historical region of Bohemia?
Answer :-- Czech Republic.
151) Where will Tata build India's biggest iPhone assembly plant?
Answer :-- Tamilnadu.
152) Which species of whale are we swimming with?
Answer :-- Sperm Whale.
153) What UNESCO World Heritage site in Venezuela is renowned for its unique tepui formations?
Answer :-- Canaima National Park.
154) In which country is Churun Meru situated?
Answer :-- Venezuela.
155) What is the conservation status of burrowing owls?
Answer :-- Least concern.
156)* Which athelete won the gold medal in the women's 100 m sprint at the 2024 National Athletics Championships?
Answer :-- Nithya Gandhe.
157) Which national icon inspired the clean India dream that laid the foundation for PM Modi's Swachh Bharat Abhiyan launched in 2014?
Answer :-- Mahatma Gandhi.
158) Who will receive the prestigious Dadasaheb Phalke Lifetime Achievement Award for the year 2022 for his iconic contribution to Indian Cinema?
Answer :-- Mithun Chakraborty.
159) Which Indian startup topped Linkedin's list of emerging startup in 2024, achieving unicorn status in 2023?
Answer :-- Zepto.
160) Who became the first cricket player in history to score a century and take a five-wicket haul at the same venue twice (2024)?
Answer :-- Ravichandran Ashwin.
161) Which New Zealand city is nicknamed the 'City of Sails'?
Answer :-- Auckland.
162) What type of cave system can be found in Pinnacles National Park (USA)?
Answer :-- Talus caves.
163) Where is the Sardinia, an island is located?
Answer :-- Italy.
164) Each tonne of recycled paper can save up to how many trees?
Answer :-- 17.
165) How many time zones does Russia have?
Answer :-- 11.
166) In which European city was the first organized marathon held?
Answer:-- Athens.
167) Which city is known as the Glass Capital of the World?
Answer :-- Toledo.
168) How many time zones are there in the US?
Answer: 6.
169) Which is the state animal of Uttar Pradesh?
Answer :-- Barasingha. (Rucervus Duvacelii)
170) Where is the Tomb of Sufi Saint Haji Waris Ali Shah located?
Answer: – Deva Sharif (Barabanki).
171) Jhula, Hori, Phag, Languria and Rasia folk songs are related to which region?
Answer :– from Braj region.
172) What does the term 'Sovereign' stand for in the Preamble to the Indian Constitution?
Answer:-- Independent authority of a state.
173) In which year the Bombay High Court was established?
Answer :-- 1862.
174) What is the full form of SEBI?
Answer :-- Securities and Exchange Board of India.
175) Which city is called 'Manchester of South India"?
Answer :-- Coimbtore.
176) Who founded the 'Swarajya Dal'?
Answer :-- Chittaranjan Das.
177) Where is the Railway Safety Commission, Headquarters located?
Answer: – Lucknow.
178) Which city is also known as 'Vanvas Nagar'?
Answer :-- Chitrakoot.
179) Which day is observed as Global Family Day every year?
Answer :-- 1 January.
180) Who was the first person to identify the historical site of Vaishali?
Answer :-- Alexander Cunningham.
181) Who was the founder of the Satyashodhak Samaj? (SSC -GD- Exam-2024).
Answer :-- 3) Jyotirao Phule.
182) Who was the Fastest Shorthand Writer?
Answer :-- Dr. G.D. Bist.
183) What is the standard room temperature in Kelvin?
Answer :-- 98K.
184) Name the second-largest reservoir of United States?
Answer :-- Lake Powell.
185) Which state is home to the only wild population of Asiatic lions?
Answer :-- Gujarat.
186) Which historical figure is associated with Château d'Amboise in the Loire Valley?
Answer :-- Leonardo da Vinci.
187) Which bridge is known as India's longest rail-cum-road bridge?
Answer :-- Bogibeel (Assam).
188) Which is the world's largest living heron?
Answer :-- Goliath heron.
189) Desert elephants are only found in two countries in Africa. Mali and ...?
Answer :--Namibia.
190) What is the name of the land where the hobbits live?
Answer :-- Shire.
191) Which insect has the longest lifespan?
Answer :-- Queen Termite.
192) Who wrote the play 'The Importance of Being Earnest'?
Answer :-- Oscar Wilde.
193)* On which date is 'National Dentist Day' celebrated every year?
Answer:-- 06 March.
194) Which state park in California is also known for its superblooms?
Answer :-- Anza-Borrego Desert.
195) Which state in Australia is Sydney Harbour located?
ANSWER :-- New South Wales.
196) In which state is the Thiruvalluvar Statue located?
ANSWER :-- Tamilnadu.
197) Which state is Akbar's tomb located?
ANSWER :-- Uttar Pradesh.
198) What is Europe's longest pilgrimage route called?
ANSWER :-- Camino de Santiago.
199) What is a group of dolphins called?
ANSWER :-- Pod.
200) *Which country is the second largest fish producing country in the world?
ANSWER:-- India.
201) *How long can beavers stay underwater without surfacing?
ANSWER :-- Up to 30 seconds.
202) In which country is the Paro Tshechu celebrated?
ANSWER :-- Bhutan.
203) Naxos is the largest island in which Greek island group?
ANSWER :-- Cyclades.
204) On which date is 'National Dentist Day' celebrated every year?
ANSWER :-- 06 March.
205) Which country sent the first human into space?
ANSWER :-- Soviet Union.
206) Which bird is known for its distinctive call that sounds like laughter?
ANSWER :-- Kookaburra.
207) Which Indian scholar has been awarded the 2025 Holberg Prize?
ANSWER :-- Gayatri Chakravorty Spivak.
208) In which state will a Greater Flamingo Sanctuary be established?
ANSWER :-- Tamil Nadu.
209) Where did India's first urban ropeway trial run begin?
ANSWER :-- Varanasi.
210) Which is the highest peak in Uttarakhand?
ANSWER :-- Nanda Devi.
211) Where is the 'Wat Tang Sai in Ban Krut' temple located?
ANSWER :-- Thailand.
212) Which newspaper was founded by Dr. B.R. Ambedkar?
ANSWER :-- Mooknayak.
213) Which artist was a pioneer of the Cubism art movement?
ANSWER :-- Pablo Picasso.
214) Why do male Andean cock-of-the-rock birds gather in leks?
ANSWER :-- To perform courtship displays.
215) Which river runs through Zion National Park, Utah?
ANSWER :-- Virgin.
216) Which airport won the “Best Domestic Airport” award at Travel Leisure India’s Best Awards 2024?
ANSWER :-- Manohar International Airport, Goa.
217) In which country the 'Mount Fentale' is located?
ANSWER :--Ethiopia.
218) Which city is the host of Payment Security Summit 2025?
ANSWER :--Mumbai.
219) The date Easter falls on is determined by which lunar phase?
ANSWER :-- Full Moon.
220) International Dark Sky Week is celebrated during ...?
ANSWER :-- The week of the new moon.
221) In which US national park is Grand Prismatic Spring is located?
ANSWER :-- Yellowstone National Park.
222) What was William Shakespeare also known as?
ANSWER :-- The Bard of Avon.
223) In which US state is Kenai 'Fjords National Park' located?
ANSWER :-- Alaska.
224) In which province of Canada 'Bruce Peninsula National Park' is located?
ANSWER :-- Ontario.
225) In which US state is Redwood National and State Parks located?
ANSWER :-- California .
226) We is the 'Moremi Game Reserve'located in Africa?
ANSWER :--Botswana.
227)* Which ministry launched the Compute Portal and AIKosha platform under the IndiaAI Mission(2025)?
ANSWER:-- Ministry of Electronics and Information Technology.
228) What is the main architectural style of 'Château de Villandry' gardens(France)?
ANSWER :-- Renaissance.
229) Which of these sportspeople would be one of the flagbearers for the USA at the 2024 Paris Olympics?
ANSWER :-- Coco Gauff.
230) Which US city is considered the birthplace of jazz?
ANSWER :-- New Orleans.
231) Which sport is traditionally played at Wimbledon during the summer?
ANSWER :-- Tennis.
232) Maharashtra was formed in 1960 after the division of which state?
ANSWER :-- Bombay.
233) Which was the first bank established in India?
ANSWER :-- Imperial Bank.
234)* Which country did India defeat to win the 6th Asian Women’s Kabaddi Championship?
ANSWER:-- Iran.
235)* Where and when was India's first World Peace Center inaugurated?
ANSWER:-- Gurugram in year 2025.
236) Who started Astronomy Day?
ANSWER:-- Doug Berger.
237) Who was the first Asian winner of the Noble Prize?
ANSWER:-- Rabindranath Tagore.
238) What is the 'Study of lakes' called?
ANSWER:-- Limnology.
239) Who is the author of the book,"India at risk"?
ANSWER:-- Jaswanth Singh.
240) Who established the first Blood Bank?
ANSWER:-- Bernard Fantus.
241) Who is the author of famous novel "James Bond"?
ANSWER:-- Ian Lancaster Fleming.
242) Where is the 'Dunluce Castle' located in United Kingdom?
ANSWER :-- Northern Ireland.
243) Where was the 25th edition of the World Sufi Music Festival, Jahan-e-Khusrau, held?
ANSWER:-- Delhi.
244) Which bowler took 16 wickets on his Test debut?
ANSWER:-- Narendra Hirwani.
245) 'No Spin' is an autobiographical work of which legendary bowler?
ANSWER :-- Shane Warne.
246) The first paralympic games took place in which city?
ANSWER:-- Rome.
247) Which Soviet satellite was the first to be launched into space in 1957?
ANSWER:-- Sputnik.
248) Name a shape that has ten sides?
ANSWER:-- Decagon.
249) In which state is Varandha Ghat located?
ANSWER:-- Maharashtra.
250) Which is the highest mountain peak in India?ANSWER:-- Kanchenjunga.
COUNTRIES WITH THE MOST KFC IN THE WORLD :--
RANK COUNTRY FRANCHISES
1) CHINA == 4563.
2) UNITED STATES == 4491.
3) JAPAN == 1181.
4) UNITED KINGDOM == 900.
5) SOUTH AFRICA == 736.
6) CANADA == 663.
7) AUSTRALIA == 618.
8) RUSSIA == 608.
9) MALAYSIA == 579.
10)THAILAND == 531.
Comments
Post a Comment