TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, UPSC, BANK EXAMS
GK POST--8.
1) Who took the oath as the new Attorney General of the United States?
=== William Burr.
2) Which nation has forgiven about 50,000 convicts on their 40th Revolution anniversary?
=== Iran.
3) In which city of Andhra Pradesh a new High Court will be created?
=== Amrawathi.
4) On which day is the World Cancer Day celebrated every year?
=== 4'th February.
5) With which country did France, Germany and United Kingdom officially establish a paid channel called INSTEX?
=== Iran.
6) According to budget 2019, 22nd All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) will be set up in which state?
=== Haryana.
7) Which two countries central banks have launched a common digital currency called "Aber"?
=== UAE and Saudi Arabia.
8) National Salt Satyagraha Memorial was inaugurated in which state?
=== Gujarat.
9) Which country won SAFF Women's Football Championship 2019 titles?
=== India.
10) Which country has planned to make safe areas for safe return of refugees in Syria?
=== Turky.
11) In which districts of Uttar Pradesh, the first cash and carry store of the Common Service Center has been opened?
=== Moradabad.
12) Which planet in our solar system is named after Roman god of war?
=== Mars.
13) Which country does not have the standing Army?
=== Iceland.
14) Which place in India holds The Guinness world record for being the wettest place on the earth?
=== Mawsynram, Meghalaya.
15) Monarch Edward IV of England ruled which sport illegal in 1477?
=== Cricket.
16) What fish can supersize itself instantly?
=== Puffer fish.
17) What type of animal is a seahorse?
=== Fish.
18) What reptile has the power of invisibility?
=== Chameleon.
19) What insect can spit acid at attackers?
=== Wood ant.
20) Who was the president of Indian National Congress at the time of partition of India?
=== J.B. Kriplani.
21) In which year the Dramatic Performance was implemented?
=== 1876.
22) In 1946, what was the department of Dr. Rajendra Prasad in the interim government?
=== Food and agriculture.
23) Which Indian first fought the elections of British House of Commons?
=== W.C. Bannerji.
24) Shabarimala Temple is located in which state?
=== Kerala.
25) What is the length of India's coastline?
=== 7516.6 kms.
26) Which country is the largest producer of soybeans?
=== Brazil.
27) Which is the largest economy in Africa?
=== Nigeria.
28) Which Indian player has been named as the ICC Women's Cricketer of the year 2018?
=== Smriti Mandhana.
29) Which city was the venue of the 42nd Indian Social Science Congress (ISSC)?
=== Bhubaneshwar.
30) Who has become first Indian wicket-keeper to claim 20 catches in test series?
=== Rishabh Pant.
31) Which country has announced 2019 as the (Year of Active Investment and Social Development' in backdrop of wider business with India?
=== Uzbekistan.
32) ESAF Small Finance Bank (SFB) has recently got RBI nod to operate as a sheduled bank. The headquarter of ESAF is located at..?
=== Thrissur (Kerala).
33) Who has taken charge as the first Chief Justice of Telangana High Court?
=== T.B. Radhakrishnan.
34) Who is the recipient of the 2019 National Nritya Shiromany Award?
=== Anindita Neogy Anaam.
35) In which state the Union Government has launched Ujjwala sanitary napkin initiative?
=== Odisha.
36) Who has been appointed as new Chairman of the Railway Board?
=== Vinod Kumar
37) ISRO has launched which initiative with students to engage them on space science activities?
=== Samwad.
38) Indian Railways has developed which AI-powered robot to check for faults in trains?
=== Ustaad.
39) Who is the author of the book "Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From"?
=== Tony Joseph.
40) Which union ministry has recently brought a booklet on cyber safety for school children?
=== Ministry of Home Affairs.
41) India is mandated to submit 2nd Biennial Update Report (BUR) on greenhouse gas inventory to which international organisation?
=== UNFCCC.
42) Which Arab country has recently resumed its diplomatic service in Syria after six years of suspension?
=== UAE.
43) Who is head of the RBI committee to review the existing Economic Capital Framework (ECF)?
=== Bimal Jalan.
44) Which wildlife sanctuary has been declared as National Park by the Madhya Pradesh government?
=== Kuno Wildlife Sanctuary.
45) Who has become the 1st Indian youngster to won the Junior Debate Championship at the world scholor's cup 2018?
=== Aadi Sai Vijaykaran.
46) The 26th International Camel Festival (ICF-2019) will be held in which city of Rajasthan?
=== Bikaner.
47) The researchers of which country have recently built Virtual Reality (VR) 3D model of cancer?
=== UK.
48) Which country has successfully tested a new hypersonic nuclear weapon delivery system 'Avangard'?
=== Russia.
49) Which state's chief minister has been conferred the 2018 'Champions of Change' award by the Union Government?
=== Manipur.
50) Which state organised the 3rd Dwijing Festival 2018?
=== Assam.
51) Which city was the venue of the 26th National Children's Science Congress (NCSC)?
=== Bhubaneshwar.
52) Which country has become the first nation in Southeast Asia to legalize medical use of marijuana?
=== Thailand.
53) Which was the first Indian private airline to launch flights to China?
==== Jet Airways.
54) Which is the world's oldest operating airline?
==== KLM.
55) Which was the first Indian company to issue ESOPs?
==== Infosys.
56) Which is the first river island district in India?
==== Majuli.
57) Which company's first logo featured Isaac Newton?
==== Apple.
58) Who was the first tribal candidate to contest Prez Poll?
==== Purno Agitok Sangma.
59) Which is the latest entrant in India's aviation space?
==== Akasa Air.
60) 'Points Calimere Bird sanctuary' is located in which state of India?
==== Tamilnadu.
61) Which day is celebrated as International Literacy day?
==== 8 September.
62) Who wrote the book 'India wins Freedom'?
==== Abdul Kalam Azad.
63) Which day is celebrated as World Animal day?
==== 4 October.
64) Which is India's largest crude oil and natural gas company?
==== ONGC.
65) Hyderabad is situated on the banks of which river?
==== Musi River.
66) Who controls SEBI India?
==== Ministry of Finance, Government of India.
67) In which country is Asia's highest volcano located?
==== Islamic Republic of Iran.
68) Who is the inventor of radio?
==== Marconi.
69) During which year did world war 1st began?
==== 1914.
70) Who is reffered as Queen of Jhansi?
==== Rani Lakshmibai.
71) Who prints the MONALISA?
==== Leonardo da Vinci.
72) Name the inventor of television?
==== Philo Farnsworth.
73) Who created Kodak?
==== George Eastman.
74) Which is the hottest continent on the earth?
==== Africa.
75) Which is the coldest continent on the earth?
==== Antarctica.
76) How many stars present on USA Flag?
==== 50.
77) Which is the name of the biggest rain forest in the world?
==== The Amazon.
78) An ostrich eye is bigger than its brain. Is it true or false?
==== True.
79) How much percentage of earth is covered by ocean?
==== 71.
80) Who is the inventor of computer?
==== Charles Babbage.
81) In what direction should an aeroplane fly in order to cover the shortest distance between Kolkata and shicago ?
==== North West.
82) Who acts as the chancellor of all central universities in India?
==== Vice President of India.
83) Who discovered the penicillin?
==== Alexander Fleming.
84) Which instrument is used to measure sound intensity?
Answer== Audiometer.
85) Which state has the largest number of Gram Panchayats in India?
Answer == Uttar Pradesh.
86) What is the normal blood pressure of human body?
Answer == 120/80.
87) What is the scientific name of caustic soda?
Answer == Potassium Hydroxide.
88) How many banks were nationalized in 1969?
Answer == 14.
89) Who created the famous black turtleneck jumpers for Steve Jobs?
Answer == Issey Miyake.
90) This company was the first Indian cab aggregator, making cab ride a smooth experience..
Answer == Ola.
91) Which poet is known as a 'Rashtra Kavi' the title given by Mahatma Gandhi?
Answer == Maithili Sharan Gupt.
92) Where is the red banana crop found?
Answer == In the valley of Kamalapur village of Karnataka.
93) Which male cricketer holds the record for the most 90s in test cricket?
Answer == Rahul Dravid.
94) Which is the India's largest steel solution firm and one of the biggest in the world?
Answer == Arcelor Mittal Nippon steel Ltd.
95) Where was the Rogers Cup 2019 conducted?
Answer == Montreal, Canada.
96) It is a shallow sea of average 300 m-depth but a geostrategic hotspot near China. Name the sea.
Answer == East China sea.
97) Which company's logo was named after a basketball legend?
Answer == Twitter.
98) Which city is famous for the small scale industry of perfumes?
Answer == Kannauj.
99) Who invented the vaccine for the black plague?
Answer == Waldemaar Haffkine in 1897.
100) Who's known as the father of French New wave cinema?
Answer == Jean-Luc Godard.
101) Who was the Parliamentary Affairs during Manmohan singh's first term as PM?
Answer == Ghulam Nabi Azad.
102) The Constitution Hall in the new Parliament complex is a symbolic representation of India's democracy. Which iconic Indian symbol will grace its open courtyard?
Answer :-- A Banyan Tree.
103) When is International Human Rights Day observed
Globally?
Answer:-- 10th December.
104) Who was the founder of 'Atmiya Sabha'?
Answer:-- Raja Ram Mohan Roy.
105) Who were the founders of
'Swaraj Party'?
Answer:-- CR Das and Motilal Nehru.
106) Who invented the Electric Bulb
?
Answer:-- Thomas Alva Edison.
107) RBI announced introduction of LEI for all transactions worth?
Answer:-- Rs. 50 Crore & above undertaken through RTGS & NEFT.
108)Who was recently appointed as the new chief of RAW?
Answer :-- Ravi Sinha.
109) Which footballer led India to Intercontinental Cup title triumph?
Answer :-- Sunil Chhetri.
110) Which publishing house received the Gandhi Peace Prize for 2021?
Answer :-- Gita Press.
111) Who is the founder of Indian Statistical Institute?
Answer :-- Prasanta Chandra Mahalanobis.
112) Which is the largest trade union in India?
Answer :-- Bhartiya Mazdoor Sangh.
113) Which is the state animal of Chhattisgarh?
Answer :-- Wild Buffalo.
114) Which is the most populous city in the state of Maryland (USA)?
Answer :-- Baltimore.
115) Which famous American architect designed the Mildred B. Cooper Memorial Chapel?
Answer :-- E. Fay Jones.
116) Who was the first minister of Home affairs of India?
Answer:-- Sardar Vallabhbhai Patel.
117) In which year the " Tata Institute of Fundamental Research" established?
Answer :-- 1945.
118) In which year the " Atomic Energy Commission" established?
Answer :-- 1948.
119) Who is invented the crescograph?
Answer :-- Jagadish Chandra Bose.
120) Which graph measure plant response to various stimuli?
Answer :-- Crescograph.
121) Where is the global headquarters of the Missionaries of Charity is located?
Answer :--Kolkata.
122) Which state is known as tea capital of India?
Answer :-- Assam.
123) What do Bohemia waxwings like to eat in winter?
Answer :-- Berries.
124) Which city has the world's tallest brick minaret ?
Answer :-- Delhi (India).
125) Which continent contains the most fresh water?
Answer :-- Antartica.
126) Who became India's third female chess grandmaster?
Answer :-- R. Vaishali.
127) Which is traditional dish of Poland?
Answer :-- Pierogi.
128) Where did India's 7th Military Lit Fest begin?
Answer :-- Chandigarh.
129) Who became the first woman to be conferred with the Global Indian Award by the Canada India Foundation?
Answer :-- Sudha Murthy.
130) In which space mission did India make history as the first country to land on the south pole region of the moon?
Answer :-- Chandrayan -3.
131) Ashoka belonged to which ancient Empire?
Answer :-- Maurya.
132) Where in India is Sanchi?
Answer :-- Madhya Pradesh.
133) In which space mission did India make the history as the first country to land on the south pole region of the moon?
Answer:-- Chandrayaan-3.
134) Which famous pianist once lived in Warsaw?
Answer:-- Chopin.
135) What is the chemical symbol of gold?
Answer :-- AU.
136) Who painted the Mona Lisa?
Answer :-- Leonardo da Vinci.
137) What does the word ski means?
Answer :-- a piece of wood.
138) Which children's book is based in the Alps?
Answer :-- Heidi.
139) What is the capital of Switzerland?
Answer :-- Bern.
140) Which is the highest dam in India?
Answer :-- Tehri Dam.
141) Where in Karnataka is Gayathri Reservoir?
Answer :-- Chitradurga.
142) What is the science of growing fruits called?
Answer :-- Pomology.
143) Which country is the largest producer of Apples in the world?
Answer :-- China.
144) Giddha is the folk dance of which state?
Answer :-- Punjab.
145) Which is the heavier metal in between Gold and Silver?
Answer :-- Gold.
146) Where is the Gir National Park is situated?
Answer :-- Gujrat.
147) What is the colour of a Whooper swan's bill?
Answer :-- Yellow and Black.
148) Who was appointed as the new CEO of Adani
Ports and Special Economic Zone (2024)?Answer :-- Ashwani Gupta.
149) Which university is collaborating with Australia's Deakin University to establish a joint research
academy?
Answer :-- IIT Madras.
150) Who has been appointed as the new CEO of the Indian Olympic Association(2024)?
Answer :-- Raghuram Iyer.
151) Which film won Best Motion Picture - Drama at the Golden Globes (2024)?
Answer :-- Oppenheimer.
152) Which whales are largest toothed whales?
Answer :-- Sperm Whale.
153) What is the group of owls called?
Answer :-- Parliament.
154) Where do coffee beans originate from?
Answer :-- Eastern Africa.
155) Which Asian country was the first in the world to issue paper money?
Answer :-- China.
156) How many pairs of chromosomes do humans have?
Answer :-- 23 pairs.
157) Which is the largest island in the world?
Answer :-- Greenland.
158) From which language does the island of Misool derive its name?
Answer :-- Ma'ya Language.
159) Who is the first woman to climb Mount Everest?
Answer :-- Bachendri Pal.
160) Who is the first Indian woman athelete to enter an Olympic final?
Answer :-- P.T. Usha.
161) Who is the first woman to join the Indian Police Service?
Answer :-- Kiran Bedi.
162) Which is the longest river in India?
Answer :-- Ganga.
163) Which is the biggest Union Territory in India?
Answer :-- Andaman and Nicobar Islands.
164) Where is the Disneyland is situated?
Answer :-- USA.
165) Where is the Buckingham
Palace is situated?
Answer :- UK.
166) Most of the Earth's water is ......... water?
Answer :-- Salt.
167) What percent of our body is made up of water.
Answer :-- 65%
168) The blinking underline displayed on the computer screen is called?
Answer :-- Cursor.
169) In which disease of the liver where the skin and eyes turns yellow?
Answer :-- Jaundice.
170)* Which Indian weightlifter won two bronze medals at the World Junior Weightlifting Championships in Spain?
Answer :-- Dhanush Loganathan.
171)* Which automobile brand launched in the EQS SUV as its fifth electric vehicle in India in 2024?
Answer :-- Mercedes - Benz.
172) Which commonly recycled plastic is used to make containers for milk, detergent and shampoo?
Answer :--High density Polythylene(HDPE).
173) What is the name of the tallest mountain in Canada?
Answer :-- Mount Logan.
174) What country formerly ruled Iceland?
Answer: Denmark.
175) Pierre is the capital of what US state?
Answer:-- South Dakota.
176) Which state of USA was purchased from Russia in 1867?
Answer:-- Alaska.
177) Who became the first Indian to take a hat-trick in the U19 Women's T20 World Cup?
Answer :-- Vaishnavi Sharma.
178) Which is the state flower of Uttar Pradesh?
Answer :-- Palash.
179) The first sugar mill of India was established in 1903 at....?
Answer : – Pratappur (Deoria) UP.
180) Name the Country's longest green field (controlled access) expressway
Answer:– Purvanchal Expressway (340.8 km).
181) Which year has been declared the ‘Year of Reforms’ by the Ministry of Defence to modernize the Armed forces?
Answer :--2025.
182) When Mendeleev started his work, how many elements were known at that time? (SSC-GD EXAM 2024).
Answer :-- 63.
183) Name the bird which lays more than 100 eggs in one nest?
Answer :-- Ostrich.
184) Which is the fifth-longest river in United States of America?
Answer :--Colorado River.
185) In which country Noble Prize winner Ernest Rutherford was born?
Answer :-- New Zealand.
186) Where is the 'Keoladeo National Park' located?
Answer :-- Rajasthan.
187) What colour are beavers' teeth?
ANSWER :--Orange.
188) What is the national language of Bhutan?
ANSWER :-- Dzongkha.
189) Which is the largest island in Greece?
ANSWER :-- Crete.
190) Which planet has the tallest mountain in the solar system?
ANSWER :-- Mars.
191) What is the traditional Thai dress called?
ANSWER :-- Chut Thai.
192) Which is the third largest hot spring in the world?
ANSWER :-- Grand Prismatic Spring.
193) Which words is believed to have been first used by Shakespeare?
ANSWER :-- Champion as a verb.
194) Which bear species is found in Kenai Fjords National Park (USA)?
ANSWER :-- American black bear.
195) Which country is the world's largest producer of saffron?
ANSWER :-- Iran.
196) What is Ontario's(Canada) capital city?
ANSWER :-- Toronto.
197) Why does coastal redwood depend on coastal fog?
ANSWER :--It provides moisture they absorb.
198) How high can an impala leap when escaping predators?
ANSWER :--More than 3 metres.
199) What is the longest day of the year in the Northern Hemisphere?
ANSWER :-- Summer Solstice.
200) Which was India's first Reconnaissance satellite?
ANSWER :-- Astrosat.
201) Which Indian private limited company is known for manufacturing ultralight aircraft?
ANSWER:-- Raj Hamsa Ultralights.
202) Which place was founded as an experimental school by Rabindranath Tagore?
ANSWER :--Shanti Niketan.
203) What sits atop the Minnesota State Capitol(US) entrance?
ANSWER:-- Progress of the State.
204) Which large mammal is the top predator in Torres del Paine National Park(Chile)?
ANSWER:-- Puma.
205) Where does the Paine River originate?
ANSWER:-- Dickson Lake.
206) Which is the world's largest coral reef system?
ANSWER:-- Great Barrier Reef, Australia.
207) Where is the Black Forest located?
ANSWER:-- Germany.
208) Which is the largest bird park in the world?
ANSWER:-- Weltvogelpark Walsrode (Germany).
209) Who is known as the "Father of Trignometry"?
ANSWER:-- Hipparchus of Nicaea.
210) What type of rock is Porto Flavia(Italy) built into?
ANSWER:- Limestone.
211) What architectural style defines the Elizabeth Tower?
ANSWER:-- Gothic Revival.
212) What popular festival is celebrated annually in Venice?
ANSWER:-- Carnival.
213) What is India's global rank in vehicle manufacturing as per Ministry of Road Transport and Highways?
ANSWER:-- 4th.
214) High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) is developed by which country?
ANSWER:-- United States.
215) Which village in Jharkhand has become the first to be completely relocated from the core area of the Palamu Tiger Reserve?
ANSWER:-- Jaigir.
216) Mountain 'Mount Hamilton' (USA) was named after which person?
ANSWER:-- Laurentine Hamilton,Presbyterian minister.
217) what is the large oval drum a accompanying folk dance in Himachal Pradesh called?
ANSWER:-- Nati.
218) Where is the famous Somnath temple located?
(RRB NTPC 2016).
ANSWER:-- Gujarat.
219) Which one of these is a harvest festival?
A) Teej B) Janmashtami
C) Deepawali D) Onam. (RRB ALP 2019).
ANSWER:-- Teej.
220) Gudi Padwa” is an auspicious day that marks thebeginning of the traditional New Year for Marathi Hindus.Which Hindu month is it celebrated in?(RRB ALP 2019).
ANSWER:-- 4)Chaitra.
221) Jat-Jatin is one of the most popular folk dance form of which among the following states?(RRB NTPC 2022).
ANSWER:-- C) Bihar.
222) In which state in India is the 'Acharya Jagadish Chandra Bose Indian Botanic Garden' located ?
ANSWER:-- West Bengal.
223) What is the long form of ACH(money terms)?
ANSWER:-- Automated Clearing House.
224) What is the long form of HYSA(Money Terms)?
ANSWER:-- High-Yield Savings Account.
225) The Chicxulub crater is widely believed to be linked to which major event?
ANSWER:-- Extinction of the dinosaurs.
226) Where is the highest sand dune in the world?
ANSWER:-- Argentina.
227) Which type of rocks is transformed into marble?
ANSWER:-- Limestone.
228) What optical effect gives the Dolomite peaks(Italy) their pinkish glow?
ANSWER:-- Alpenglow.
229) Which two animals do gazelles often migrate with in the Maasai Mara?
ANSWER:-- Wildebeests and zebras.
230) Which rock formations is in the United States?
ANSWER:-- The Wave.
231) Which film features super-intelligent, genetically modified sharks?
ANSWER:-- Deep Blue Sea.
232) Which lake in India is Asia's largest brackish water lagoon?
ANSWER:-- Chilika Lake.
233) Why was the Temple of Philae relocated from Philae Island to Agilkia Island?
ANSWER:-- To protect it from flooding.
234) In Pixar's 'Inside Out,' which emotion character is often shown in lavender tones?
ANSWER:-- Fear.
235) Which animal was the first to orbit Earth?
ANSWER:-- A dog.
236) The primary cause of coral bleaching is ...?
ANSWER:--Rising ocean temperatures.
237) Who became the first Indian judoka to win gold at the Berlin Junior European Cup 2025?
ANSWER:-- Linthoi Chanambam.
238) What is erosion?
ANSWER:-- Wearing away of land.
239) Which artwork is part of the Sistine Chapel's ceiling?
ANSWER:-- Michelangelo's 'The Creation of Adam'.
240) Which country has the most number of time zones?
ANSWER:-- France.
241) Who is known as the Bard of Avon?
ANSWER:-- William Shakespeare.
242) Which country is known for the ‘One Belt, One Road’ initiative?
ANSWER:-- China.
243) What is the name of the vaccine developed by Pfizer for COVID-19?
Answer: BNT162b2.
244) Who won the men’s singles title at Wimbledon 2025?
ANSWER:-- Jannik Sinner.
245) What mountain range separates Europe and Asia?
ANSWER:-- The Ural Mountains.
246) What is the capital of the Canary Islands?
ANSWER:-- Las Palmas de Gran Canaria.
247) Near which dam the "Statue of Unity" is located?
ANSWER:-- Sardar Sarovar Dam.
248) Which country is the largest producer of copper in the world?
ANSWER:-- Chile.
249) Where is the Jharkhand's major mine of copper located?
ANSWER:-- Singhbum.
250) Where is the India's major mine of copper located?
ANSWER:-- Balghat, Malanjkhand. (Madhya Pradesh).
Take a look at this Neetu Singh Vol-1 | English For General Competitions | Updated 2025 Edition | KD Publication | Best For All Government Exams on Flipkart
Mrp = ₹575/-
Offer price = ₹239/- only. 58% off. HURRY! LIMITED TIME OFFER. TILL 31ST JAN2026.
THANKS FOR READING. LIKE SHARE AND COMMENT. KEEP VISITING.