Friday, 31 March 2023

#ITBP HEAD CONSTABLE QUESTION PAPER WITH ANSWERS YEAR 2019

     ITBP HEAD CONSTABLE QUESTION PAPER WITH ANSWERS YEAR 2019.
INDO-TIBETAN BORDER POLICE (ITBP)






1) A candidate appearing for an examination has to secure 40% marks to pass. But he secured only 40 marks and failed by 20 marks. What is the maximum mark for the exam ?

Options :- (a) 100 (b) 150 (c) 180 (d) 200.

Answer :- 150.

2) A can type 10 pages in 5 minutes. B can type 5 pages in 10 minutes. Working together, how many pages can they type in 30 minutes?

Options :- (a) 15 (b) 25 (c) 65 (d) 75.

Answer :- 75.

3)  A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs.10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage profit?

Options :- (a) 13. (b) 15. (c) 17 (d) 22.

Answer :- 17.

4) When you reverse the digits of age of father, you will get the age of son. One year ago the age of father was twice that of son’s age. What are the current ages of father and son?

Options :- (a) 73 and 37 (b) 45 and 54 (c) 31 and 13 (d) 24 and 42.

Answer :- 73 and 37.

5) A fruit seller had some apples. He sells 60% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

Options :- (a) 1025 apples (b) 1075 apples (c) 1050 apples (d) 1100 apples

Answer :- 1050 apples.

6)  There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room in the same. If 20 candidates are sent from B to A., then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:

Options :- (a) 20 (b) 80 (c) 100 (d) 200.

Answer :- 100.

7) The sum of even numbers between 1 and 31 is:

Options :- (a) 6 (b) 28 (c) 240 (d) 512.

Answer :- 240.

8) 5218 x 52 = ?

Options :- (a) 271336 (b) 281336 (c) 266436 (d) 216314.

Answer :- 271336.

9) The cost of an article was Rs 75. The cost was first increased by 20% and later on it was reduced by 20%. The present cost of the article is:


Options :- (a) Rs. 72. (b) Rs. 60. (c) Rs. 65. (d) 70.

Answer :- Rs.72.

10) If n product is sold at Rs. 78, the profit percentage gained is double in case it is sold at Rs. 69. What is the cost price of the product?

Options :- (a) Rs. 55 (b) Rs. 60 (c) Rs. 65 (d) Rs. 70.

Answer :- Rs.60.

11) A shopkeeper sold 200 meter cloth for Rs. 9000

And earned a profit of Rs. 5 per meter. What is the cost price of 1 meter cloth.

Options :- (a) Rs. 45 (b) Rs. 40 (c) Rs. 35 (d) Rs. 30.

Answer :- Rs. 40. 

12) Manish invests a sum of Rs. 3818 in insurance policies which is 20% of his monthly income. His monthly income is

Options :- (a) Rs. 19090 (b) Rs. 19900 (c) Rs. 19990 (d) Rs. 19009.

13) The average monthly income of A and B is Rs. 5050. The average monthly income of B and C is Rs. 6250 and the average monthly income of A and C is Rs. 5200. What is the monthly income of A ?

Options :- (a) 2000 (b) 3000 (c) 4000 (d) 5000.

Answer :- 4000.

14) The average of the first five multiplies of 9 is

Options :- (a) 20 (b) 27 (c) 28 (d) 30. 

Answer :- 27.

15) The average age of three boys  is 15 years. If their ages are in ratio 3:5:7, the age of the youngest boy is

Options :- (a) 21 years (b) 18 years (c) 15 years (d) 9 years.

Answer :- 9 Years.


16) The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs.) is.
Options :- (a) 625 (b) 630 (c) 640 (d) 650
Answer :- 625.

17) The monthly income of Ramola is three times the monthly income of Ravins. Ravin’s monthly income is 15% extra than Ruchira. Monthly income of Ruchira is Rs. 32000, What is the annual income of Ramola?

Options :- (a) Rs. 110400 (b) Rs. 1324800 (c)  Rs. 36800 (d) Rs. 52200.
Answer :- 1324800.

18) Seema bought 20 pen, 8 packet wax color, 6 calculator and 7 pencil boxes. Cost of one pen is Rs.7. Cost of one wax Color packet is Rs22, One Calculator costs Rs. 175 and the cost of One pencil Box is Rs 14 more than the cost of One pen and Wax Color combined. How much money did Seema pay in total to the shopkeeper
Options :- (a) Rs. 1491 (b) Rs. 1725 (c) Rs. 1667 (d) Rs. 1527
Answer :- 1667. 

(19) Rubina bought equal number of movies tickets worth Rs. 55, Rs. 85 and Rs. 105. She spent Rs. 2940 for the purchase of all the tickets. How many tickets of each denomination did she buy?
Options :- (a) 12 (b) 14 (c) 16 (d) 10.
Answer :- 12

20) A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in?
Options :- (a) 8 days (b) 13 days (c) 9 days (d) 12 days.
Answer :- 8 days.

21) 450 candidates apply for admission in a school. 10% candidates being Over Age do not give the exam and 20% fail in the exam. How many candidates will qualify for admission?

Options :- (a) 350 (b) 315 (c) 324 (d) 300
Answer :- 324.

 22) 3463 x 295 – 18611= ? + 5883

Options :- (a) 997091 (b) 997071 (c) 997090 (d) 999070
Answer :-  997091

(23) 4800 people are employed in a company out of which 45% are males. 60% of the males are either 25 year or more in age. How many males are there in the company less than 25 years of age?
Options :- (a) 2640 (b) 2160 (c) 1296 (d) 864.
Answer :- 864.

(24) In an exam Ritu got 56% marks, Smita got 92% marks and Reena got 634 marks. The maximum marks are 875. What is the average score of all 3 girls?
Options :- (a) 1929 (b) 815 (c) 690 (d) 643.
Answer :- 643.

(25) What would be the simple interest for 5 years on Rs. 990 at the rate of 16% per annum.
Options :- (a) 891 (b) 829 (c) 792 (d) 796
Answer :-  792.

(26) The selling price of a toy cycle was marked as 2100. During sale, 2 consequetive discounts of 20% and 15% was given. TRhe cycle was sold at
Options :- (a) 1460 (b) 1428 (c) 1365 (d) 1397
Answer :- 1428.

(27) If 15 : x :: 5 : y, then x:y = ?
Options :- (a) 2:1 (b) 1:3 (c) 3:1 (d) 1:2
Answer :- 3:1

(28) Rs. 1200 is given at a compound interest of 10% per annum for 2 years. The interest earned would be
Options :- (a) 264 (b) 246 (c) 240 (d) 252
Answer:- 252

(29) If 30% number is 12.6, find the number?

Options :- (a) 45 (b) 38 (c) 40 (d) 42
Answer:- 42

(30) What is the ratio of 12 minute to 1 hour?

Options :- (a) 2/3. (b) ¾ (c) 1/5 (d) ¼

Answer:- 1/5.

(31) The 10th BRICS Summit was organised in which country

Options :- (a) Brazil (b) Russia (c) China (d) South Africa.

Answer:- South Africa.

 (32) 103rd Indian Constitutional Ammendment is related to:
Options :- (a) Muslim Women. (b) Reservation for economically weaker of General Category. (c) Inter-State River Water Dispute. (d) None of the above.
Answer :- (b) Reservation for economically weaker of General.

(33) Tipu sultan was the ruler of
Options :- (a) Hyderabad (b) Madurai (c) Mysore
(d) Vijayanagar
Ans: Mysore

(34) Which of the following is used in pencils?
Options :-  (a) Graphic (b) Silicon (c) Charcoal (d) Phosphorous
Ans: Graphic

 (35) The minimum age of the voter in India is

Options :- (a) 15 years (b) 18 years (c) 21 years
(d) 25 years
Ans: 18 years

(36) The members of the Rajya Sabha are elected for a team of
Options :- (a) 6 years (b) 5 years (c) 4 years
(d) None of the above
Ans: 6 years

(37) The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is

Options :-  (a) 21 years. (b) 25 years (c) 30 years
(d) 35 years
Ans: 30 years

(38) The national anthem was written by
Options :- (a) Bankim Chandra Chatterjee
(b) Rabindranath Tagore (c) Sarat Chandra Chatterjee
Ans: Rabindranath Tagore

(39) Which state in India produces the highest quantity of saffron?

Options :- (a) Assam (b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir (d) Meghalaya
Ans: Jammu and Kashmir

(40) The Nobel Prize was first awarded in

Options :- (a) 1976 (b) 1958 (c) 1901 (d) 1972
Ans: 1901

(41) ‘Dandia’ is a popular dance of

Options :- (a) Punjab

(b) Gujarat

(c) Tamil Nadu

(d) Maharashtra

Answer:- Gujarat

(42) Who is the supreme commander of army in India?

Options :- (a) Army Chief

(b) Prime Minister

(c) Admiral

(d) President

Answer:- President

 

(43) Inventor of telephone was

Options :- (a) Einstein

(b) Robert Huk

(c) John Nepier

(d) Alexander Graham Bell

Answer:- Alexander Graham Bell

 

(44) Who composed the famous song ‘Sare Jahan Se Accha’?

Options :- (a) Jaidev

(b) Mohammad Iqbal

(c) Bankim Chandra Chattopadhay

(d) Rabindranath Tagore

Answer : Mohammad Iqbal

(45) The famous Meenakshi temple is located in

Options :- (a) Bihar

(b) Madurai

(c) Madras

(d) Trichy

Answer : Madurai

 

(46) Who amongst the following won the Parliamentary election in Pakistan in July 2018 and became the Prime Minister

Options :- (a) Nawaj Sharif

(b) Imran Khan

(c) Bilawal Bhutto

(d) Rehan Khan

Answer : Imran Khan

 

(47) Who amonst the following was awarded with Ramon Magsaysay Award in 2018.

Options :- (a) Bharat Vatwani

(b) Sonam Wangchuk

(c) Both ‘A’ and ‘B’

(d) None of the above

Answer : Both ‘A’ and ‘B’

 

(48) The recently inaugurated Bogibeel Bridge in Assam is situated on on which river

Options :- (a) Ganga

(b) Brahmaputra

(c) Yamuna

(d) Tapti

Answer : Brahmaputra

 

(49) Choose the alternative which is closely resembles the mirror image of the given combination

MALAYALAM

Options :- (a) MALAYALAM

(b) MALAYALAM

(c) MALAYALAM

(d) MALAYALAM

(a) 1                     (b) 2

(c) 3                      (d) 4

Answer : 2.


 
50) Choose the alternative which is closely resembles the mirror image of the given combination

QUALITY

Options :- (a) QUALITY

(b) QUALITY

(c) QUALITY

(d) QUALITY

(a) 1                     (b) 2

(c) 3                      (d) 4

Answer : 3

 
(51) The word “Love” is associated with which of the sports given below

Options :- (a) Golf

(b) Football

(c) Lawn Tennis

(d) Chess

Answer : Lawn Tennis

(52) Who amongst the following is the speaker of the current Lok Sabha?

Options :- (a) Susma Swaraj

(b) Sonin Gandhi

(c) Sumitra Mahajan

(d) Meira Kumar

Answer : Sumitra Mahajan

 (53) Kumbh Mela is organised in which city in 2019

Options :- (a) Haridwar

(b) Prayag (Allahabad)

(c) Nashik

(d) Ujjain

Answer : Prayag (Allahabad)

 (54) The tallest Statue in the world “The Statue of Unity” is located near which dam

Options :- (a) Bhakra Nangal Dam

(b) Sardar Sarovar Dam

(c) Tehri Dam

(d) Nagarjuna Sagar Dam

Answer: Sardar Sarovar Dam

 (55) Army Day is celebrated on which of the following date every year

Options :- (a) 15 January

(b) 15 August

(c) 15 December

(d) 15 November

Answer : 15 January

 (56) A person pretending to be somebody he is not

Options :- (a) Magician

(b) Rouge

(c) Liar

(d) Imposter

Answer : Imposter

 (57) A person of good understanding knowledge and reasoning power

Options :- (a) Expert

(b) Intellectual

(c) Snob

(d) Literate

Answer : Intellectual

 (58) List of the business or subjects to be considered at a meeting

Options :- (a) Schedule

(b) Timetable

(c) Agenda

(d) Plan

Answer: (c) Agenda

 (59) That which cannot be seen

Options :- (a) Insensible

(b) Intanglble

(c) Invisible

(d) Unseen

Answer  : Invisible

 (60) A religious discourse

Options :- (a) Preach

(b) Stanza

(c) Sanctorum

(d) Senmon

Answer: Senmon

 (61) (1) I      (2) immediately       (3) salary

(4) my          (5) want

Options :-(a) 43152

(b) 15432

(c) 25143

(d) 42351

Answer : 15432

 (62) (1) do        (2) today     (3) you

(4) given           (5) it

Options :- (a) 34152

(b) 25413

(c) 15423

(d) 35421

Answer: 34152

(63) (1) medicine        (2) a      (3) Neeta

(4) given                 (5) was

Options :-(a) 51423

(b) 25431

(c) 15423

(d) 35421

Answer: 35421

 (64) (1) bag?           (2) you          (3) seen

(4) have                    (5) my

Options :- (a) 51432

(b) 43512

(c) 42351

(d) 42153

Answer: 42351

 (65) (1) killed              (2) a           (3) Jaswant

(4) bear                 (5) wild

Options :- (a) 31254

(b) 53124

(c) 23145

(d) 43125

Answer: 31254

 (66) The man to who I sold my house was a cheat.

Options :- (a) to whom I sell

(b) to who I sell

(c) who was sold to

(d) to whom I sold

Answer: to whom I sold

(67) They were all shocked at his failure In the competition

Options :- (a) were shocked at all

(b) had all shocked at

(c) had all shocked by

(d) No correction required

Answer: No correction required

(68) He found the gold coin ns he cleans the floor.

Options :- (a) as he had cleaned

(b) while he cleans

(c) which he is cleaning

(d) while cleaning

Answer: while cleaning

(69) She cooks, washes dishes, does her homework and then relaxing

Options :- (a) then relaxes

(b) then is relaxing

(c) relaxing is then

(d) relaxing then

Answer: then relaxes

(70) They are not beware of all the facts

Options :- (a) are not aware for

(b) are not aware of

(c) are not to be aware

(d) must not to be aware of

Answer : are not aware of

 (71) To smell a rat

Options :- (a) To see signs of plague epidemic

(b) To get bad small of a bad dead rat

(c) To suspect foul dealings

(d) To be in a bad mood

Answer : To suspect foul dealings

 (72) To hit the nail right on the head

Options :- (a) To do the right thing

(b) To destroy one’s reputation

(c) To announce one’s fixed views

(d) To teach someone a lesson

Answer : To do the right thing

(73) Bury the hatchet

Options :- (a) to break peace

(b) joint operation of killing

(c) to make peace

(d) none of above

Answer : to make peace

(74) To leave someone in the lunch

Options :- (a) To come to compromise with someone

(b) Constant source of annoyance to someone

(c) To put someone at case

(d) To desert someone in his difficulties

Ans: To desert someone in his difficulties

 

(75) Lions share

(a) look angrily

(b) minor share

(c) heart of the prey

(d) major share

Ans: major share

 

(76) COMMISSIONED

(a) Started

(b) Closed

(c) Finished

(d) Terminated

Ans: Terminated

(77) ENORMOUS

(a) Soft

(b) Average

(c) Tiny

(d) Weak

Ans: Tiny

 

(78) MORTAL

(a) Divine

(b) Immortal

(c) Spiritual

(d) Eternal

Ans: Immortal

 

(79) ARROGNT

(a) Humble

(b) Cowardly

(c) Egotistic

(d) Gentelmanly

Ans: Humble

(80) ACCOUITTED

(a) Freed

(b) Burdened

(c) Convicted

(d) Entrusted

Ans: Convicted

 

(81) BRIEF

(a) Limited

(b) Small

(c) Little

(d) Short

Ans: Short

 

(82) DISTANT

(a) Far

(b) Removed

(c) Reserved

(d) Separate

Ans: Far

(83) ALERT

(a) Energetic

(b) Observant

(c) Intelligent

(d) Watchful

Ans: Intelligent

 

(84) RESCUE

(a) Command

(b) Help

(c) Defence

(d) Safety

Ans: Defence

 

(85) ABUNDANT

(a) Ripe

(b) Cheap

(c) Plenty

(d) Absent

Ans: Plenty

(86) When he

P: did not know

Q: he was nervous and

R: heard the hue and cry at midnight

S: what to do

The Proper sequence should be:

(a) RQPS

(b) QSPR

(c) SQPR

(d) PQRS

Ans: RQPS

 

(87) It is easier

P: to venture into space

Q: for men

R: beneath their feet

S: than to explore

The proper sequence should be:

(a) QRPS

(b) QPSR

(c) PSRQ

(d) PQSR

Ans: QPSR

 

(88) This time

P: exactly what he had been told

Q: the young man did

R: beyond his dreams

S: and the plan succeeded

The proper sequence should be:

(a) QPRS

(b) QPSR

(c) PQRS

(d) QSRP

Ans: QPSR

 

(89) He Knew that

P: and then to himself

Q: was to sane all the live

R: entrusted to his care

S: the duty of a captain

The proper sequence should be:

(a) PQRS

(b) SPRQ

(c) SQRP

(d) QSRP

Ans: SQRP

 

(90) Education is

P: of the proper sense of responsibilities

Q: the first need

R: in a citizen

S: for the development

The Proper sequence should be:

(a) SQPR

(b) QSRP

(c) QSPR

(d) PQRS

Ans: QSPR

 

(91) A web address is also called as

(a) URL

(b) ULR

(c) RLU

(d) LUR

Ans: URL

 

(92) To select the entire document , which one of the following can be used

(a) CTRL+ A

(b) ALT+ F5

(c) SHIFT + A

(d) CTRL + K

Ans: CTRL+ A

 

(93) The main page of a website is called as

(a) Home Page

(b) Browser Page

(c) Search page

(d) Bookmark

Ans: Home Page

 

(94) The process of transferring files from one computer to your computer though the internet is called

(a) Downloading

(b) Uploading

(c) FTP

(d) JPEG

Ans: Downloading

 

(95) Which of the following is a spreadsheet program

Options:- (a) Ms-Word

(b) Ms-Powerpoint

(c) Ms-Excel

(d) Ms-Access

Answer: Ms-Excel

 

(96) CTRL+P shortcut key is used for

Options:-(a) Deleting the document

(b) Saving the document

(c) printing the document

(d) Mailing the document

Answer: printing the document

 

(97) A Keyboard is this kind of device:

Options:- (a) black

(b) input

(c) output

(d) word processing

Answer: input

 

(98) WWW stands for?

Options:- (a) World Whole Web

(b) Wide World Web

(c) Web World Wide

(d) World Wide Web

Answer: World Wide Web

 

(99) Which is not a browser for surfing Internet

Options = (a) Internet Explorer

(b) Opera

(c) Mozilla Firefox

(d) Google

Answer: Google

 

(100) Which one is not a Function in MS Excel?

Options :- (a) SUM

(b) AVG

(c) MAX

(d) MIN

Answer: AVG.










Wednesday, 22 March 2023

LATEST GOVERNMENT VACANCIES POST 1

LATEST GOVERNMENT VACANCIES.



LATEST GOVERNMENT VACANCIES.



 LATEST GOVERNMENT VACANCIES:--



*Railway Ticket Collector Recruitment 2025 Overview Organization Railway Recruitment Board (RRB)*


*Name of Post Ticket Collector*

*Vacancies* - 11,250

Notification Release Date December 2024

Application Start Date January 10, 2025

Application End Date February 27, 2025

Exam Fee Last Date February 28, 2025

Category Railway Jobs

Salary ₹21,700 – ₹81,000 per month

Age Limit 18 – 35 years (Relaxation as per norms)

Application Mode Online

Selection Process Computer-Based Test (CBT), Merit List

Job Location Across India

Official Website indianrailways.gov.in

Railway Ticket Collector Recruitment 2025 Eligibility Criteria

Educational Qualifications

Candidates must have passed Class 12 from a recognized board or institution.

Basic computer knowledge is required.

Age Limit

Minimum Age: 18 years

Maximum Age: 35 years

Age relaxation:

SC/ST: 5 years

OBC: 3 years

PwD: 10 years

Railway Ticket Collector Recruitment 2025 Apply Online

Follow these steps to complete your application process:


Step 1: Visit the official Indian Railways website indianrailways.gov.in.

Step 2: Navigate to the “Recruitment” section and select “Ticket Collector Recruitment 2025.”

Step 3: Register yourself using a valid email ID and mobile number.

Step 4: Log in with your credentials and fill out the application form.

Step 5: Upload scanned copies of your photo, signature, and required documents.

Step 6: Pay the application fee online through net banking, debit card, or credit card.

Step 7: Review your application and submit it.

Step 8: Save a copy of the application form and fee receipt for future reference.

Application Fee Details

Category Application Fee

General/OBC ₹500

SC/ST/PwD ₹250




***MIDC BHARTI 2025: 10वी / पदवीधर व इतर पात्रता उत्तीर्ण उमेदवारांना महाराष्ट्र औद्योगिक विकास महामंडळ मध्ये नोकरीची संधी!! पगार -19,900 ते 63,200 रूपये|*


*पगार -19,900 ते 63,200 रूपये*

*पात्रता - 10वी / पदवीधर व इतर*



 शेवटची तारीख आणि अधिक माहिती पहा


https://jobdikhao.com/midc-bharti-2025/



***Airports Authority of India मध्ये 89 पदांसाठी भरती; 12वी ते पदवीधारकांना मोठी संधी*

https://careernama.com/aai-recruitment-2025-for-all-89-posts/


***Bank of Baroda SO Recruitment 2025* 


*  *Job Role:* Specialist Officers


*  *Qualification:* Any degree/B.E/B.Tech/MBA/CA/CFA/CMA/PGDM/PG Diploma


*  *No of Posts:* 876 Posts


*  *Salary:* Rs. 48480 - 1,35,020/-


*  *Job Location:* Across India


*  *Last Date:* 17 January 2025


*Apply @* https://fvoice.site/gkw8


** *Maharashtra Police Bharti 2025: महाराष्ट्र पोलीस विभागांत नोकरीची मोठी संधी!! पगार- 25,000 ते 35,000 रूपये|*



 शेवटची तारीख आणि अधिक माहिती पहा👇


https://jobdikhao.com/maharashtra-police-bharti-2025/

Latest Government Jobs - December 2024 !!!* 📢


 *22,000+ Vacancies 🔥 Across India*


🔹 *RRB Ministerial and Isolated Categories Recruitment:*

Any Degree

1036 Posts

*Apply  https://fvoice.site/dmne



🔹 *SBI Clerk Recruitment:*

Any Degree

13,735 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/rflz


🔹 *NIACL Assistant Recruitment:*

Any Degree

500 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/7yg3


🔹 *SBI Recruitment:*

Any degree

50 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/zpxq


🔹 *Join Indian Navy Recruitment:*

B.E/B.Tech/BSc/BCA/M.E/M.Tech/MSc/MCA

15 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/bgkt


🔹 *Indian Air Force AFCAT:*

B.E/B.Tech/Any Degree

336 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/7m0c


🔹 *Indian Air Force Agnipath Agniveer Vayu Recruitment:*

10th/12th/Diploma/Vocational Courses

*Apply @* https://fvoice.site/z5c7


🔹 *AAI Apprentice Recruitment:*

B.E/B.Tech/Diploma/ITI

35 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/zr3n


🔹 *DRDO Recruitment:*

B.E/B.Tech/M.E/M.Tech

54 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/mq4z


🔹 *Power Grid Recruitment:*

B.E/B.Tech/M.E/M.Tech/Any Degree

73 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/qv0o


🔹 *UPSC CDS Combined Defence Services Exam:*

B.E/B.Tech/Any Degree

457 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/sqea


🔹 *UPSC NDA & NA Exam:*

Minimum 12th

406 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/j0yj


🔹 *Indian Coast Guard Recruitment:*

B.E/B.TechAny Degree

140 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/kfnx


🔹 *Army Ordnance Corps Recruitment:*

B.E/B.Tech/Any degree/Diploma/10th/12th

723 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/bf5j


🔹 *BSF Recruitment:*

Minimum 10th

275 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/2lg1


🔹 *BRO Recruitment:*

Any Degree/10th/ITC/ITI/NCTVT

466 Posts

*Apply @* Apply @ https://fvoice.site/yqhj


🔹 *NHPC Recruitment:*

MBA/PGD/MHROD/MSW/MBBS/LLB/PG degree

118 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/mx0g


🔹 *NLC Recruitment:*

B.E/B.Tech/Any degree/MBBS/MD/MS/DNB/PG Diploma

169 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/292s


🔹 *BEL Recruitment:*

B.E/B.Tech/AMIE/GIETE

43 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/cu4m


🔹 *RITES Apprentice Recruitment:*

B.E/B.Tech/Any Degree/ITI

223 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/29j0


🔹 *RCFL Apprentice Recruitment:*

Any degree/BCom/BBA/BA/BSc/Diploma/ITI

378 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/lzsk


🔹 *TN PWD Recruitment:*

B.E/B.Tech/Diploma/Any Degree

760 Posts

*Apply @* https://fvoice.site/md1u


🔹 *Mazagon Dock Recruitment:*

B.E/B.Tech/MA/NAC/Diploma/10th

234 Posts

*Apply :- https://fvoice.site/cekg


🔹 *South Eastern Railway Apprentice Recruitment:*

ITI

1785 Posts

*Apply @ https://fvoice.site/ugwm.

As of December 20, 2024, several government job notifications have been announced across various sectors in India. Here are some of the latest opportunities:


*1. State Bank of India (SBI) Recruitment*

* Position: Junior Associates (Clerk)

* Vacancies: 13,735

* Last Date to Apply: January 7, 2025

* Details: SBI has released a significant number of vacancies for the position of Junior Associates. Candidates with a bachelor's degree are eligible to apply. 


*2. New India Assurance Company Limited (NIACL) Recruitment*

* Position: Assistants

* Vacancies: 500

* Last Date to Apply: January 1, 2025

* Details: NIACL is inviting applications for Assistant positions. Graduates from any discipline can apply. 


*3. Union Public Service Commission (UPSC) Examinations*

*Examinations:*

*A. Combined Defence Services (CDS) Examination (I) 2025*

* Vacancies: 457

* Last Date to Apply: December 31, 2024

*B. National Defence Academy (NDA) & Naval Academy (NA) Examination (I) 2025*

* Vacancies: 406

* Last Date to Apply: December 31, 2024

* Details: UPSC has announced dates for CDS and NDA & NA examinations for 2025. Eligible candidates can apply through the official UPSC website. 


*4. Rajasthan Subordinate and Ministerial Services Selection Board (RSMSSB) Recruitment*


* Position: Junior Engineer (Agriculture)

* Vacancies: 115

* Last Date to Apply: December 27, 2024

* Details: RSMSSB is recruiting Junior Engineers in the Agriculture department. Candidates with a degree in Agriculture Engineering are eligible


2) Walk-in for Apprentice Trainee for ITI pass candidates.

dates :- 20th december 2024 to 31st December 2024.

Venue :-- Tata Motors Limited, Pimpri plant. Commercial vehicle business unit (cvbu) Pune. Training division hostel, opposite to main gate of Tata Motors Limited, Bhosari Nigdi Road Pimpri. Pune 411018. 

 Qualification :-Trade :- mechanic motor vehicle, mechanic diesel, fitter, machinist grinder, machinist, painter general,  sheet metal worker, Turner, welder. 

 Qualification :- SSC pass with 60% and above.

 ITI pass with 60% and above for the years 2021, 2022, 2023 and 2024 full time course duration (1 year apprentice.)

Stipend :- Rs. 15920/- per month.

Facilities :- free transport and canteen and it should not have signed apprentice contact with any other company.

Selection process :- document verification, interview, medical test, joining.


3) 📢 *AIT Pune Bharti 2024: आर्मी इन्स्टिट्यूट ऑफ टेक्नॉलॉजी पुणे मध्ये डेटा एन्ट्री ऑपरेटर, प्रयोगशाळा सहाय्यक व इतर पदांची भरती सुरू!'*


*निवड प्रक्रिया: मुलाखत*


*मुलाखतीची तारीख: 23 डिसेंबर 2024*


*📰 अधिक माहिती पहा👇*


*https://jobdikhao.com/ait-pune-bharti-2024/*


📢 *THDC Bharti 2025: THDC मध्ये 10वी, ITI उत्तीर्ण व इतर पात्रता असलेल्या उमेदवारांना नोकरीची संधी!!*



📰 शेवटची तारीख आणि अधिक माहिती पहा👇


https://jobdikhao.com/thdc-bharti-2025/

📢 *RCFL Apprentice Bharti 2024: 12वी व डिप्लोमा’ उत्तीर्ण उमेदवारांना नोकरीची संधी!'*


*अर्ज करण्याची शेवटची तारीख 24 डिसेंबर 2024*


*अर्ज करण्याची: ऑनलाईन*


*📰 अधिक माहिती पहा👇*


https://jobdikhao.com/rcfl-apprentice-bharti-2024/


📢 *MSRTC BHARTI 2024: ST महामंडळ भरती 2024*


*📰 अधिक माहिती पहा👇*


https://jobdikhao.com/msrtc-bharti-2024-2/


.











नोकरी विषयक महत्त्वाचे अपडेट सर्व मित्रांना आणि आपल्या ग्रुप वर शेअर करा..








Monday, 20 March 2023

#Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2.

Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2.



Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2.



 Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2.

Sarkari Exam.


1) अल्पसंख्याकांचे सक्षमीकरण उद्देश असलेल्या कोणत्या योजनेचा प्रारंभ जानेवारी, 2016 मध्ये जम्मू व काश्मिर येथे झाला ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2)

Answer == नई मंझिल.

2) भारतीय क्रीडा मंत्रालयाने प्रथमच राष्ट्रीय क्रीडा संग्रहालय स्थापन करण्याचे योजिले आहे. हे संग्रहालय ______ शहरात असेल. (Maharashtra ASO Exam 2017 - Main Paper-2).

Answer == नवी दिल्ली.


3) ब्रिक्स्-ए.आर.पी.ची स्थापना करण्यासाठी भारत आणि विविध ब्रिक्स देशांमधील एका सामंजस्य करारास (एम ओ यू ) केंद्रीय मंत्रिमंडळाने मंजुरी दिली आहे. या कराराची _______ उद्दिष्ट्ये आहेत. (Maharashtra ASO Exam 2017 - Main Paper 2). 

Answer == निरंतर शेती विकास.


4) जर 'MACHINE' या शब्दाचा संकेत 19-7-9-14-15-20-11' असा असेल तर 'DANGER' या शब्दाला संकेत तुम्ही कसा लिहाल ? (पुणे ग्रामीण पोलीस भरती परीक्षा-2021).

 A. 11-7-20-16--11-24

 B. 13-7-20-9-11-25

 C. 10-7-20-1-11-24

 D. 13-7-20-10-11-25

Answer == C.


5) राम कृष्णा आणि हरी यांच्या वयाची बेरीज पाच वर्षांपूर्वी तीस वर्षे होती. आणखी पाच वर्षानंतर हि बेरीज किती वर्ष होईल? (पुणे ग्रामीण पोलीस भरती परीक्षा-2021)

Options == 1)60. 2) 30. 3)75. 4)45

Answer == 


6) POCSO ACT हा कायदा कोणत्या विषयाशी संबंधित आहे? (पुणे ग्रामीण पोलीस भरती परीक्षा-2021).

Options == 1) बाल लैंगिक अत्याचार .2) बालविवाह .3) विधवा पुनर्विवाह . 4) अवयव तस्करी.  

Answer == बाल लैंगिक अत्याचार.


7) इसवी सण 1902 मध्ये मागासवर्गीयांना आरक्षण देण्याचा ऐतिहासिक निर्णय ------यांनी घेतला. (पुणे ग्रामीण पोलीस भरती परीक्षा-2021)

Options == 1) गव्हर्नर एल्फिन्स्टन 2) लॉर्ड कर्झन 3) छत्रपती शाहू महाराज 4) सयाजीराव गायकवाड 

Answer == छत्रपती शाहू महाराज.


8) माणिकडोह बिबट्या बचाव केंद्र ----- तालुक्यात आहे? (पुणे ग्रामीण पोलीस भरती परीक्षा-2021).

Options == 1) शहापूर 2) संगमनेर ३)सिन्नर 4) जुन्नर.

ANSWER == जुन्नर.

9) भाटघर धारण कोणत्या नदीवर आहे ? (पुणे ग्रामीण पोलीस भरती परीक्षा-2021).

Options == 1) भीमा. 2) पवना. 3) येळवंडी. 4) इंद्रायणी.

Answer ==  येळवंडी.

10) पुणे जिल्ह्यातील ----- तालुका हा सर्वात पूर्व दिशेला आहे. (पुणे ग्रामीण पोलीस भरती परीक्षा-2021).

Options == 1)भोर. 2)दौंड. 3)बारामती. 4)इंदापूर.

Answer == इंदापूर.

11) हे ------सत्यशोधक समाजाचे मुखपत्र होते. (पुणे ग्रामीण पोलीस भरती परीक्षा-2021).

Options == 1)दीनमित्र 2)मूकनायक 3)दीनबंधू 4)दलित मित्र.

Answer == दीनबंधू.

12) सातपुडा दोन भागात _______ मुळे विभागला जातो. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2)

Options == 1) अजिंठा फट 2) नर्मदा फट  3)बहानपुर फट 4)सातमाळा फट Answer == बहानपुर फट.

13) तापी नदी कोणत्या जिल्ह्यातून गुजरात राज्यात प्रवेश करते ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options ==  1) जळगाव  2)नाशिक   3)नंदूरबार  4)धुळे.

Answer == नंदूरबार.

14) माहिती अधिकार कायदा, 2005 च्या कोणत्या तरतूदीनुसार नागरिकांना माहितीचा अधिकार प्राप्त झाला आहे ?(Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options == 1)कलम 2. 2)कलम 3.  3)कलम 4. 4)कलम 5.

Answer == कलम 3.

15) माहितीचा अधिकार हा ______ आहे. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options == 1) संविधात्मक अधिकार. 2)घटनात्मक अधिकार. 3) वैधानिक अधिकार. 4) वरीलपैकी काहीही नाही.

Answer == वैधानिक अधिकार.

16) ________ म्हणजे ज्या सिस्टिममध्ये सिक्युर की ची जोडी असून त्यातील “प्रायव्हेट की' ही डिजिटल सिग्नेचर तयार करते व “पब्लिक की'' वापरून त्याचा पडताळा करते. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options == 1) असर्टीन क्रिप्टो सिस्टिम. 2)अॅक्टिंग क्रिप्टो सिस्टिम. 3)असिंक्रोनस क्रिप्टो सिस्टिम. 4)असिमेट्रिक क्रिप्टो सिस्टिम.

Answer == असिमेट्रिक क्रिप्टो सिस्टिम.

17) संगणकांत छापील प्रतिमा साठविण्याकरता वापरण्यात येणा-या उपकरणास काय संबोधले जाते ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

1) मॉनिटर  2)प्रिंटर 3) स्कॅनर 4) वरीलपैकी नाही.

Answer == स्कॅनर.


18) माहितीचा अधिकार अधिनियम या उद्देशाने पारीत केला आहे ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options== 

A. सार्वजनिक प्राधिकरणांमध्ये पारदर्शकता आणणे

B. सार्वजनिक प्राधिकरणांच्या कामात जबाबदारी आणणे 

C. माहिती आयुक्तालयांची स्थापना करणे.

D. वरील सर्व.

Answer == D.


19) भारताच्या ह्यूमन रिसोर्स डेव्हलपमेंट (MHRD) ने डिजिटल लर्निग क्षेत्रातील डिझाईनमधील आयसीटी वापर करून तयार केलेली प्रणालीचे नाव _______ आहे. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options ==

A. इ-सागू. B. इ-ट्युटर. C. इ-कल्पा D. इ-शिक्षा.

Answer == इ-कल्पा.

20) एम.एच.आर.डी.चे ________ प्रोजेक्ट शास्त्रज्ञ, विद्वान, लेक्चरर्स व इतर आर आणि डी संस्था ह्यांची एकत्रित डेटाबेस इनफ्लीबनेट' या द्वारे संकलित करते. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options == 1. संस्कार  2. इ-टॅलंट 3. विद्वान 4. इ-रिसर्च.

Answer == विद्वान.

21) संगणकाच्या परिभाषेनुसार किलोबिट्स (Kb) या संज्ञेद्वारे किती बिट्स दर्शवले जातात ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options == 1. एक हजार बिट्स 2. एक हजार चौवीस बिट्स  3. एक हजार चाळीस बिट्स 4. वरीलपैकी नाही.

Answer == एक हजार चौवीस बिट्स.

22) संगणक परिभाषेनुसार वापरली जाणारी टी. बी. (TB) ही संज्ञा नेमके काय स्पष्ट करते ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options:- A. संगणकाचा विषाणू

B. टेरा बिट्स 

C. टेरा बाईट्स

D. वरीलपैकी नाही.

Answer == टेरा बाईट्स.


23) भारताच्या नियंत्रक सर्टिफाईंग अथोरिटिने खालीलपैकी कोणाला डिजिटल सर्टिफाईंग अथोरिटि म्हणून नेमले आहे ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options:- A. डी-मुद्रा 

B. इ-मुध्रा

C. डी-सर्टीफिकेट

D. डि.सी.ए.

Answer == इ-मुध्रा.

24) SRAM, DRAM, EDO-RAM हे संगणक मेमरीचे प्रकार नेमके कशाशी संबंधित आहेत ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options :-A. रँडम अक्सेस मेमरी

B. रीड ओन्ली मेमरी 

C. हार्ड डिस्क मेमरी

D. वरीलपैकी नाही 

Answer == रँडम अक्सेस मेमरी.


25) संगणकाचा वेग वाढविण्याच्या उद्देशाने सी.पी.यू. व रॅम (CPU and RAM) यांच्या जोडणीत खालीलपैकी काय वापरले जाते ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options:- A. रॉम (ROM)

B. कॅश (Cache) मेमरी

C. हार्ड डिस्क मेमरी

D. वरीलपैकी नाही 

Answer == कॅश (Cache) मेमरी.

26) खालीलपैकी कोणती बाब संगणकाचा मेंदू समजली जाते ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options :- A. मदरबोर्ड

B. हार्ड डिस्क

C. सी.पी.यू.

D. वरीलपैकी नाही 

Answer :- सी.पी.यू.

27) विधान परिषदेची निर्मिती अथवा रद्द करण्याबाबत खालील विधाने विचारात घ्या. 

अ. विधान परिषद निर्मिती करणे अथवा रद्द करण्याबाबतचे अधिकार अनुच्छेद 169 अन्वये संसदेला आहे.

ब. जेथे विधान परिषद निर्माण करावयाची आहे अथवा असलेली रद्द करावयाची आहे त्या संबंधित राज्याच्या विधानसभेने तसा ठराव साध्या बहुमताने मंजूर करणे आवश्यक असते.

क. संसदेमध्ये तसा ठराव/अधिनियम हा साध्या बहुमताने मंजूर केला जातो.

वरीलपैकी कोणते विधान /ने बरोबर आहेत ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options== A. फक्त अ

B. अ, ब, क

C. ब, क

D. अ, क 


28) खालीलपैकी कोणत्या बाबतीत केवळ निम्म्यापेक्षा कमी नाही इतक्या घटक राज्यांच्या विधिमंडळाच्या मान्यतेने घटनादुरुस्ती करणे शक्य होते ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).


Options A. पाचवे परिशिष्ट

B. सहावे परिशिष्ट

C. सातवे परिशिष्ट

D. दुसरे परिशिष्ट 

Answer == सातवे परिशिष्ट.

29) खालीलपैकी कोणत्या परिस्थितीमध्ये राज्यपाल आपला विवेकाधीन अधिकार वापरू शकत नाही. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options == A. जर कोणत्याही पक्षाला स्पष्ट बहुमत मिळाले नसेल तेव्हा मुख्यमंत्री नेमताना 


B. पदावरील मुख्यमंत्र्याचा अचानक मृत्यू झाल्यास नव्याने मुख्यमंत्री नेमताना 


C. विधानसभेत बहुमताचा पाठिंबा गमावलेल्या मुख्यमंत्र्याने विधानसभा बरखास्त करण्याचा सल्ला दिल्यास.


D. विधानसभेत स्पष्ट बहुमताचा पाठींबा असलेल्या मुख्यमंत्र्याने विधानसभा बरखास्त करण्याचा सल्ला दिल्यास.

Answer == D.


30)खालील विधाने विचारात घ्या. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options == अ. जवाहरलाल नेहरु यांच्या अध्यक्षतेखालील जे.व्ही.पी. समितीने आपला अहवाल 1948 मध्ये सादर केला.


ब. द्विभाषिक बॉम्बे राज्याचे विभाजन राज्य पुनर्रचना अधिनियमाद्वारे झाले.

क. द्विभाषिक बॉम्बे राज्याचे विभाजन बॉम्बे पुनर्रचना अधिनियमाद्वारे झाले.

वरीलपैकी कोणते विधान/ने बरोबर आहे/त ? 


A. अ, ब 

B. अ, क

C. फक्त क

D. फक्त ब

 Answer == फक्त क.


31)भारताचा नियंत्रक व महालेखापरिक्षकाबाबत खालील विधाने विचारात घ्या. 

(Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

Options ==अ). नियंत्रक व महालेखापरीक्षकांचा दर्जा मुख्य निवडणूक आयुक्तांच्या बरोबरीचा आहे. परंतु पदनाम तालिकेनुसार (Order of precedence) राज्यसभेच्या उपाध्यक्षांपेक्षा वरचा आहे.


ब) भारतीय लेखा व लेखा परीक्षण (Audit and Accounts Department) विभागामधील सेवेतील व्यक्तिंच्या सेवेच्या अटी नियंत्रक व महालेखापरीक्षक हे राष्ट्रपतीबरोबर सल्लामसलत करून निश्चित करतात. 


A. विधान ‘अ’ बरोबर


B. विधान 'ब' बरोबर 


C. दोन्हीही विधाने बरोबर


D. दोन्हीही विधाने चूकीची 

Answer == विधान ‘अ’ बरोबर.

32) सचिवालय विभागाची योग्य पदसोपान परंपरा (hierarchy) _______ अशी आहे. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).


A) सचिव - सह-सचिव - अतिरिक्त सचिव - अवर सचिव - उप-सचिव - सहाय्यक सचिव

B) सचिव - अतिरिक्त सचिव - अवर सचिव - सह-सचिव - उप-सचिव - सहाय्यक सचिव

C) सचिव - सह-सचिव - उप-सचिव - अवर सचिव - कक्ष अधिकारी

D)सचिव - सह-अवर सचिव - सहाय्यक सचिव - उप-सचिव 

Answer :-- Option C.


33) कॅबीनेट सचिवालयाची खालीलपैकी कोणते/ती कार्य/ये आहेत ? (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

अ. कॅबीनेटच्या बैठकीची विषयपत्रिका तयार करणे


ब. कॅबीनेट समित्यांना सचिवालयात्मक सहाय्य पुरविणे


क. मंत्र्यांना आर्थिक साधनांचे वाटप करणे

खालीलपैकी योग्य पर्याय निवडा.

Options:-- 

A) फक्त अ

B)ब आणि क

C) अ आणि ब

D) अ, ब आणि क.

Answer :-- C.


34) खालील विधाने विचारात घ्या. (Maharashtra ASO Exam 2017- Main Paper 2).

अ. 95 व्या घटनादुरुस्ती अधिनियम - 2009 अन्वये लोकसभा आणि राज्याच्या विधानसभेतील अनुसूचित जाती आणि अनुसूचित जमातीसाठी राखीव जागांची मुदत 2020 पर्यंत वाढविण्यात आली आहे.


ब. भारतीय राज्यघटनेच्या अनुच्छेद - 334 यात स्थानिक संस्थांमध्ये महिलांसाठी राखीव जागेची तरतूद नाही आणि म्हणून महिलांसाठी राखीव जागा या विशिष्ट मुदतीसाठी मर्यादित नाहीत. 

Options :-- 

A)विधान ‘अ’ बरोबर

B) विधान ‘ब' बरोबर 

C) दोन्हीही विधाने बरोबर

D) दोन्हीही विधाने चूकीची

Answer:-- C.


35) भारतीय राज्यघटनेतील सातव्या परिशिष्टातील राज्यसूचीमध्ये नमूद केलेला/ले कोणता/ते विषय राष्ट्रीय राजधानी दिल्ली शासनाच्या कार्यक्षेत्रातून विशेषत्वाने वगळण्यात आला/ले ?


अ. सार्वजनिक सुरक्षा

ब, पोलिस

क. जमीन

ड. कर 

A) ब फक्त 

B) अ, ब

C) अ, ब, क

D) अ, ब, क व ड 

Answer:-- Option C.


 36.राज्याच्या महाधिवक्त्यासंबंधी खालील विधाने विचारात घ्या.

अ. उच्च न्यायालयाचा न्यायाधीश म्हणून नियुक्त होण्यासाठी जी अर्हता असते ती त्याच्याजवळ असणे आवश्यक . असते.


ब. उच्च न्यायालयाच्या न्यायधीशास असणारे सर्व विशेषाधिकार फायदे के संरक्षण त्याला असते.


क. उच्च न्यायालयाच्या न्यायधीशास जे मानधन असते ते त्यास मिळते.


ड. राज्य मंत्रिमंडळाची मर्जी असेपर्यंत तो आपल्या पदावर राहतो.

वरीलपैकी कोणते विधान/ने बरोबर आहेत ?

A) अ, ब, ड

B) अ, ब, क

C) फक्त ड 

D) फक्त अ 

Answer:-- Option D.


37) भारतीय संविधानाच्या कोणत्या तरतूदीनुसार मंत्र्यांची संख्या मर्यादित होते ? 

A. 73 वी संविधान दुरुस्ती

B. 86 वी संविधान दुरुस्ती

C. 87 वी संविधान दुरुस्ती

D. 91 वी संविधान दुरुस्ती 

Answer:-- Option D.


38) भारतातील राष्ट्रपती पदाच्या निवडणूकीकरीता उमेदवाराचे नामांकन ________ कडून सूचित केले जाते.


A. कमीत कमी भारताचे पाच नागरिक 

B. कमीत कमी संसदेचे पाच सदस्य 

C. कमीत कमी निर्वाचक मंडळाचे पन्नास सदस्य

D. कमीत कमी निर्वाचक मंडळाचे दहा सदस्य 

Answer:-- Option C.


39)भारतातील संविधानाचे कलम 75 चे खालील कोणत्या तरतूदी आहेत ?

अ. राष्ट्रपती पंतप्रधानाच्या सल्ल्यावरून मंत्र्यांची नियुक्ती करेल

ब. मंत्रिपरिषद लोकसभेस सामूहिकरीत्या जबाबदार असेल

क. राष्ट्रपतीला सल्ला व मदत देण्यासाठी पंतप्रधानाच्या नेतृत्वात मंत्रिपरिषद असेल

ड. मंत्र्यांचे वेतन व भत्ते संसदेकडून ठरविले जातील


खालील दिलेल्या संकेतातून योग्य उत्तर निवडा.

A. अ, ब आणि क केवळ

B. अ, ब आणि ड केवळ 

C. ब, क आणि ड केवळ

D. वरील सर्व 

Answer:-- Option B.


40)भारताचे सर्वोच्च न्यायालयातील न्यायाधीशांची संख्या वाढविण्याचा अधिकार कोणाला आहे ?

A. पंतप्रधान

B. भारताचे मुख्य न्यायाधीश

C. संसद

D. विधी मंत्री 

Answer:-- Option C.

41) खालीलपैकी कोणत्या मान्यवरांस पदग्रहण करण्यापूर्वी भारतीय राज्यघटनेचे रक्षण करण्याची शपथ घ्यावी लागते ?

अ. राष्ट्रपती

ब. उपराष्ट्रपती

क. पंतप्रधान

ड. लोकसभा सभापती 

A. अ फक्त 

B. अ आणि ब

C. अ, ब आणि क

D. अ, ब, क आणि ड 

Answer:-- Option A.

42)

खालील विधाने विचारात घ्या :

अ. भारतीय राज्यघटनेचे अनुच्छेद-332 मध्ये राज्याच्या विधानसभेतील अनुसूचित जाती आणि अनुसूचित  जमातीसाठी राखीव जागांची तरतूद करण्यात आली आहे.

ब. सध्या महाराष्ट्रात 29 विधानसभा मतदारसंघ हे अनुसूचित जातीच्या उमेदवारांसाठी राखीव आहेत.

क. सध्या महाराष्ट्रात 25 विधानसभा मतदारसंघ हे अनुसूचित जमातीच्या उमेदवारांसाठी राखीव आहेत.

वरीलपैकी कोणते विधान/ने बरोबर आहेत ?

A. फक्त अ

B. अ, ब 

C. ब, क

D. अ, ब, क 

Answer:-- Option D.


43.'शून्य प्रहर' बाबत खालील विधाने विचारात घ्या :

अ. प्रश्नोत्तराच्या तासानंतर तो असतो.

ब. त्याचा उल्लेख कामकाज पद्धतीच्या नियमांमध्ये आहे.

क. संसदीय कार्यप्रणालीतील भारतातील ही एक नाविण्यपूर्ण उपक्रम आहे.

ड. कोणतीही पूर्वसूचना न देता लोकहिताचा कोणताही मुद्दा शून्य प्रहरात उपस्थित करण्यास सदस्य स्वतंत्र असतात. वरीलपैकी कोणती विधाने बरोबर आहेत ? 

A. अ, ब, क 

B. अ, क, ड 

C. ब, क, ड 

D. अ, ब, ड 

Answer:-- Option B.

 44.राज्याच्या राज्यपालांच्या विधिविषयक अधिकारांबाबत खालील विधाने विचारात घ्या :

अ. ते राज्य विधिमंडळाचे अधिवेशन बोलावू शकतात अथवा संपुष्टात आणू शकतात आणि राज्य विधानसभा बरखास्त करू शकतात. 

ब. ते राज्य विधिमंडळाच्या बैठका स्थगित करू शकतात.

क. ते प्रलंबित असलेल्या विधेयकाबाबत राज्य विधिमंडळास संदेश पाठवू शकतात.

ड. जर विधेयक मार्गदर्शक तत्त्वाविरुद्ध असेल तर ते राष्ट्रपतींच्या विचारार्थ विधेयक राखून ठेवू शकतात.

वरीलपैकी कोणती विधाने बरोबर आहेत ?

Options:--

A. अ, क, ड

B. अ, ब, क 

C. ब, क, ड 

D. अ, ब, ड 

Answer:-- Option A.


45)महाराष्ट्रातील विधिमंडळ समिती पद्धतीबाबत खालीलपैकी कोणते विधान अयोग्य आहे ?

A. मंत्री समितीचा सदस्य असू शकत नाही 

B. जर उपसभापती हा समितीचा सदस्य असेल तर त्याची नेमणूक त्या समितीचा अध्यक्ष म्हणून केली पाहिजे 

C. समितीचा सदस्य हो पुनर्नामांनासाठी पात्र असतो

D. समितीची गणसंख्या शक्यतो समितीच्या एकूण सभासद संख्येच्या एक तृतीयांशच्या जवळपास असावी लागते 

Answer:-- Option D.


 46.खालील विधाने विचारात घ्या :

अ. भारतीय संघराज्य हे राज्यांमधील कराराचा परिणाम आहे.

ब. ‘नाशवंत घटकांचा अविनाशी संघ' (Indestructible Union of Destructible Units) असे भारतीय संघराज्याबाबत सर्वोच्च न्यायालयाने निरीक्षण नोंदवले आहे.

क. ‘अविनाशी राज्यांनी बनलेला एक अविनाशी संघ' (Indestructible Union composed of । Indestructible States) असे अमेरिकन संघराज्याबाबत त्यांच्या सर्वोच्च न्यायालयाने वर्णन केले आहे.


वरीलपैकी कोणते विधान/विधाने बरोबर आहे/आहेत ? 


A. अ, ब 

B. फक्त ब 

C. ब आणि क

D. फक्त क 

Answer:-- Option C.

 47.विधान (A) : भारत सरकार कायदा, 1935 अनुसार शेषाधिकार केन्द्रीय विधिमंडळाकडे दिलेले होते.

कारण (R) : भारत सरकार कायदा, 1935 अनुसार संघराज्यीय, प्रांतिक आणि समवर्ती अशा तीन सूच्यांमध्ये विषयांची विभागणी केली गेली होती.

Options:--

A. A आणि R दोन्हीही बरोबर असून R हे A चे योग्य स्पष्टीकरण आहे. 

B. A आणि R दोन्हीही बरोबर आहेत परंतु R हे A चे योग्य स्पष्टीकरण नाही

C. A बरोबर आहे तर R चूक आहे

D. A चूक आहे तर R बरोबर आहे 

Answer :-- Option D.


 48.खालील विधाने विचारात घ्या

अ. स्वातंत्र्यप्राप्तिनंतरचे मुंबईचे पहिले शेरिफ हे शांताराम महादेव डहाणूकर होते

ब . शेरिफ हा उच्च न्यायालयाचा अधिकारी असतो

क. मुंबई शेरीफचा कार्यकाळ पाच वर्षे आहे

ड. शेरीफचा मान महापौरांच्या खालोखाल असतो 


वरीलपैकी कोणती विधाने बरोबर आहेत ? 

A. अ आणि ब

B. ब आणि क 

C. ब आणि ड 

D. क आणि ड 

Answer:-- Option C.

 

39.खालील विधाने विचारात घ्या :

अ. राष्ट्रपतीला, संघराज्याच्या कार्यकारी अधिकाराच्या व्याप्तीत येईल अशा कोणत्याही बाबी संबंधीची कार्ये राज्य शासनाच्या संमतीशिवाय त्या शासनाकडे किंवा त्याच्या अधिका-यांकडे सशर्त अथवा बिनशर्त सोपवता येतील

ब. एखाद्या राज्याच्या राज्यपालाला राज्याच्या कार्यकारी अधिकाराच्या व्याप्तीत येत असेल अशा कोणत्याही बाबी संबंधीची कार्ये, भारत सरकारच्या संमतीने, त्या सरकारकडे किंवा त्याच्या अधिका-यांकडे सशर्त अथवा बिनशर्त सोपवता येतील.


A. विधान अ बरोबर

B. विधान ब बरोबर 

C. दोन्हीही विधाने बरोबर

D. दोन्हीही विधाने चूकीची 

Answer:-- Option B.


 50.खालीलपैकी कोणते विधान चुकीचे आहे ? 

A. 38 वी घटना दुरुस्ती अधिनियम, 1975 नुसार अनुच्छेद 356 लागू करण्यासाठी राष्ट्रपतीचे समाधान अंतिम व निर्णायक असेल आणि त्याबाबत कोणत्याही न्यायालयात कोणत्याही कारणासाठी आवाहन देता येणार नाही.

B. 44 वी घटना दुरुस्ती अधिनियम, 1978 नुसार राष्ट्रपतीचे समाधान हे न्यायिक पुनर्विलोकनाच्या कक्षेबाहेर नाही, असे सूचित केले आहे. 

C. धर्मनिरपेक्षता हे राज्यघटनेचे मूलभूत वैशिष्ट्यांपैकी एक आहे म्हणून धर्मनिरपेक्षतेविरुद्ध धोरणे राबविणा-या राज्य सरकाराविरुद्ध अनुच्छेद 356 अन्वये कारवाई करता येते. 

D. वरीलपैकी एकही नाही. Answer:-- Option D.

51) खालीलपैकी कोणत्या समितीने द्विस्तरीय पंचायती राज व्यवस्था सुचवली ? 

A. बलवंतराय मेहता समिती

B. अशोक मेहता समिती

C. वसंतराव नाईक समिती

D. डॉ. एल. एम. संघवी समिती 

Answer:-- Option B.


52) पंचायत समितीला आसाममध्ये "________ " म्हटले जाते. 

A. आंचलिक पंचायत 

B. जनपद सभा

C. महकमा परिषद 

D. जिला पंचायत 

Answer:-- Option A.


53)बृहन मुंबई महानगरपालिका ही मुंबई महानगरपालिका कायदा _______ प्रमाणे चालवली जाते. 

A. 1988

B. 2001

C. 1888

D. 1788 

Answer:-- Option C.

54) महानगरपालिकेचे खालील कार्ये विचारात घ्या आणि त्यापैकी कोणती कार्ये अनिवार्य आहे ते ओळखा ? 

अ. जन्म-मृत्यूची नोंद करणे

ब. पर्यावरण संरक्षण करणे

क. माध्यमिक व उच्च माध्यमिक शिक्षणाची तरतूद करणे

ड. पूल व सार्वजनिक रस्त्यांची बांधणी व देखभाल करणे

वरीलपैकी योग्य पर्याय निवडा

A. अ आणि ब 

B. अ, ब आणि ड 

C. अ आणि ड 

D. वरील सर्व 

Answer:-- Option B.

 55)महाराष्ट्रातील छावणी मंडळे (कटक मंडळे) आहेत

अ. कामठी

ब. बडनेरा

क. देवळाली

ड. खडकी 

A. फक्त अ, ब, क

B. फक्त ब, क, ड

C. फक्त अ, क, ड

D. फक्त अ, ब, ड 

Answer:-- Option C.

 56.नगरपालिकांनी काळजी घेतली पाहिजे अशा समाजातील ______ प्रकाराच्या दुर्बल घटकांचा विशेष उल्लेख भारतीय राज्यघटनेच्या बाराव्या अनुसूचीमध्ये करण्यात आला आहे.


A. दोन

B. तीन

C. सहा

D. सात 

Answer:-- Option A.

57)नगरपालिकेशी संबंधित तरतूदींचा समावेश भारतीय राज्यघटनेच्या कोणत्या घटनादुरुस्ती कायद्यात करण्यात आली आहे ?


A. 72 वी घटनादुरुस्ती

B. 73 वी घटनादुरुस्ती

C. 74 वी घटनादुरुस्ती

D. 76 वी घटनादुरुस्ती 

Answer:-- Option C.


58.भारतात स्थापना झालेली पहिली नगर परिषद कोणती होती ?


A. बॉम्बे 

B. कलकत्ता

C. मद्रास 

D. दिल्ली 

Answer:-- Option C.

59.महाराष्ट्र महानगरपालिका कायद्याप्रमाणे महानगरपालिकेमधील स्थायी समितीमध्ये _______ सदस्य असले पाहिजेत. 


A. 10

B. 12

C. 16

D. 15 

Answer:-- Option C.

 60) 73 च्या घटनादुरुस्ती कायद्यानुसार पंचायत राज संस्थेच्या निवडणूका लढविण्यासाठी कमीत कमी किती वयोमर्यादा असणे आवश्यक आहे ?


A. 18 वर्ष 

B. 25 वर्ष 

C. 21 वर्ष

D. 30 वर्ष 

Answer:-- Option C.

 

61. 74 च्या घटना दुरुस्ती कायद्याद्वारे भारतीय संविधानामध्ये कोणत्या अनुसूचीचा समावेश करण्यात आला ?


A. 9 वी अनुसूची

B. 10 वी अनुसूची 

C. 11 वी अनुसूची

D. 12 वी अनुसूची 

Answer:-- Option D.

62)भारतीय राज्यघटनेच्या बाराव्या अनुसूचीमध्ये नगरपालिकांच्या किती कार्यांची/जबाबदा-यांची यादी देण्यात आली आहे ?


A. 29

B. 18

C. 25

D. 22


  

63) जोड्या लावा - (भारतातील सामुदायिक विकास) :


A. 

B. 

C. 

D. 

Answer:-- 


  

94.

योग्य कथन/कथने ओळखा.

अ. मिझोराम, मेघालय व नागालँड या राज्यांना 73 वी घटना दुरुस्ती लागू होत नाही.


ब. 73 वी घटना दुरुस्तीची अंमलबजावणी करणारे प्रथम राज्य मध्य प्रदेश आहे. 


A. फक्त अ


B. फक्त ब 


C. अ आणि ब दोन्हीही


D. अ आणि ब दोन्हीही नाही 


  

95.

73 च्या घटना दुरुस्ती बाबत अयोग्य कथने ओळखा -


अ. या दुरुस्तीद्वारे पंचायत राज ला संवैधानिक दर्जा देण्यात आला


ब. या दुरुस्तीद्वारे पंचायत राज साठी राज्य वित्त आयोगाची स्थापना करण्यात आली


क. या घटना दुरुस्तीने काही राज्यांना किंवा विशिष्ट प्रदेशांना सुट दिली आहे.


ड. या दुरुस्तीची अंमलबजावणी करणारे प्रथम राज्य हे राजस्थान ठरले. 


A. फक्त अ, ब 


B. फक्त ब, क 


C. फक्त क, ड


D. फक्त अ, क


  

96.

खालीलपैकी सर्वोच्च न्यायालयाच्या कोणत्या निवाड्यानुसार सर्वोच्च व उच्च न्यायालयातील न्यायमूर्तीच्या नियुक्तीसाठी न्यायिक मंडळाची सुरुवात झाली ?


A. केशवानंद भारती निवाडा 1973


B. एस. पी. गुप्ता निवाडा 1982


C. सुप्रीम कोर्ट अॅडव्होकेट्स ऑन रेकॉर्ड असो. निवाडा 1993


D. रामास्वामी निवाडा 

Answer:-- C.


  

97.

खालीलपैकी कोणत्या बाबींच्या आधारावर उत्प्रेषण रिट याचिका आदेशीत करता येत न

A. जेथे अधिकारक्षेत्र वापरण्यात चुक/गफलत झाली असेल 


B. जेथे कायद्याची चुक/गल्लत झाली असेल 


C. जेथे प्रथमदर्शनी तथ्यांची चुक/गल्लत झाली असेल 


D. जेथे नैसर्गिक न्यायतत्त्वांचा भंग झाला असेल 

Answer:-- C.


  

98.

उच्च न्यायालयाच्या न्यायीक वे अधिकाराच्या अनुषंगाने जोड्या लावा. 




A. 


B. 


C. 


D. 

Answer:-- D.


  

99.

खालीलपैकी कोणत्या तरतुदीनुसार सर्वोच्च न्यायालयातील एकूण न्यायमूर्तीची संख्या वेळोवेळी निर्धारित केली जाते ?


A. भारतीय राज्य घटना अनुच्छेद 124(2) 


B. भारतीय दंड संहिता, 1860


C. सर्वोच्च न्यायालय (न्यायमूर्तीची संख्या) अधिनियम, 1956 (

D. वरीलपैकी कोणतेही नाही 

Answer:-- C.


100. खालील विधानांचे अवलोकन करा.

अ. सक्रीय व कार्यक्षमपणे न्यायदान करणे हे न्यायालयीन सक्रीयतेचे मूलतत्त्व आहे.


ब, “अधिकृत याचिकाकर्ता” या नियमाचे उदारीकरण केल्यामुळे सार्वजनिक हितसंबंध याचिका (PIL) या प्रकाराचा उदय झाला.


वरील विधानांच्या अनुषंगाने खालीलपैकी योग्य पर्याय निवडा. 

A. विधान 'अ' बरोबर असून विधान 'ब' चुक आहे 

B. दोन्ही विधाने बरोबर आहेत परंतु त्यांच्यामध्ये कोणताही सहसंबंध नाही 

C. दोन्ही विधाने बरोबर असून ते परस्परांशी सुसंगत आहेत

D. विधान ‘ब' चुक परंतु ते विधान ‘अ' ला पुरक आहे 

Answer:-- C.


  


 





 









Saturday, 14 January 2023

#20 HEALTH TIPS IN HINDI

20 HEALTH FACTS IN HINDI


1) अगर आप रोज़ाना सुबह नाश्ते में 1 कटोरी साबूदाने की खीर खाते है तो इससे तेज़ी से वज़न बढ़ता है वज़न बढ़ाने का यह सबसे असरदार उपाय है .

2)अगर आप किसी वजह से तनाव से ग्रसित हैं तो इलायची खाने या चाय बनाकर पीने से हमारे दिमाग के हार्मोन पूरी तरह से बदल जाते हैं और हम तरोताजा महसूस करते हैं।

3) शकरकंद में सफेद आलू की तुलना में दोगुना फाइबर, दोगुना कैल्शियम और 1300 गुना अधिक विटामिन ए होता है।

4) नियमित रूप से अनार खाने से तेजी से वजन घटाने में मदद मिलती है क्योंकि इसमें कैलोरी कम होती है, आपकी त्वचा झुर्रियों से मुक्त और जवां दिखती है। मुहांसे और ब्रेकआउट का भी इलाज करता है.

5) घाव या कट पर चीनी लगाने से दर्द बहुत कम हो जाता है और घाव भरने की प्रक्रिया तेज हो जाती है।

6) कच्चा लहसन खाने से रक्त कभी गाढ़ा नहीं होता और रक्त संचार भी अच्छा रहता है. 

7) दो चम्मच प्याज के रस में नींबू का रस मिलाकर बालों में लगाएं। एक घंटे बाद धो लें। इस उपाय को हफ्ते में दो बार करने से रूसी दूर हो जाएगी और आपके बाल मुलायम हो जाएंगे।

8) दो चम्मच प्याज के रस में एक चम्मच खट्टा दही और नींबू का रस मिलाकर बालों में लगाएं। आधे घंटे बाद बालों को धो लें। इससे बाल मजबूत होंगे।

9) अच्छी नींद लें ठीक से न सो पाने के कारण आप मानसिक तनाव महसूस करते हैं. आपके लिए रोजाना कम से कम 7-9 घंटे की नींद जरूरी है. नींद आपके शरीर के हर सिस्टम को रेगुलेट करने में मदद करती है, ताकि ये ठीक से काम कर सकें. नींद की कमी के कारण आपका शरीर तनाव की स्थिति में रह सकता है. इसलिए अच्छे से नींद लें.
10) हतमंद रहने के लिए से शरीर के अध्यक पोषक तत्वों की जरूरत होती है. इनमें किसी एक पोषक तत्व की कमी से सेहत पर बुरा असर पड़ता है. खास्कर, विटामिन डी की कमी से कई प्रकार की बीमारियां जन्म लेती हैं इन बीमारियों से बचाव के लिए सेहत पर विशेष ध्यान दें. 

11) डाइट में विटामिन-डी युक्त चीजों को जरूर शामिल करें. साथ ही रोजाना धूप में जरूर बैठें.हेल्थ एक्सपर्ट की माने तो विटामिन डी की कमी से रिकेट्स का खतरा बढ़ जाता है. वह पैरों से संबंधित एक रोग है. इस स्थिति में पीड़ित को चलने में दिक्कत होती है.इसके लिए पर्याप्त मात्रा में धूप  सके साथ ही विटामिन डी रिच फूड का सेवन करें. 
12)सेहतमंद रहने के लिए संतुलित आहार जरुरी है संतुलित आहार में सभी आवश्यक पोषक तत्व पाए जाते हैं. इनमें किसी पोषक तत्व की कमी से पर बुरा असर पड़ता है. खासकर, विटामिन-डी की कमी से दिमाग कमजोर होने लगता है. 
13) आयुर्वेद के अनुसार दही को सेहत के लिए बहुत अच्छा माना जाता है। यह कैल्शियम, प्रोटीन, राइबोफ्लेविन, विटामिन बी6 और विटामिन बी12 जैसे पोषक तत्वों से भरपूर होता है। साथ ही इसे लैक्टिक एसिड का अच्छा स्रोत माना जाता है। यह पाचन तंत्र को स्वस्थ रखने के साथ-साथ रोग प्रतिरोधक क्षमता बढ़ाने, वजन कम करने और हड्डियों को मजबूत बनाने में मदद करता है। लेकिन अगर दही का सेवन गलत समय पर किया जाए तो यह सेहत के लिए खतरनाक साबित हो सकता है। 

14) रात में आपका शरीर खुद की मरम्मत करता है और विषाक्त पदार्थों को बाहर निकालता है। जब आप सुबह सबसे पहले खाली पेट पानी पीते हैं, तो यह शरीर से इन विषाक्त पदार्थों को बाहर निकालने में मदद करता है और शरीर को क्षारीय बनाता है।

15) अनानास और ककड़ी को मिलाकर एक रस बनता है जो कोलन को डिटॉक्सीफाई करेगा और आंतों से अतिरिक्त waste को हटा देगा।

16) नट्स आपके हृदय रोग के जोखिम को कम कर सकते हैं और अन्य लाभों के साथ पोषक तत्वों से भरपूर.  आहार के हिस्से के रूप में सेवन करने पर प्रतिरक्षात्मक स्वास्थ्य में सुधार कर सकते हैं।

17) बादाम, पिस्ता, अखरोट, मूंगफली और हेज़लनट्स जैसे मेवों में प्रोटीन, वसा, फाइबर, विटामिन और खनिज जैसे पोषक तत्व प्रचुर मात्रा में होते हैं।

18) प्रतिदिन सोने से एक घंटा पहले दो कीवी खाने से नींद की गुणवत्ता और मात्रा दोनों में सुधार हो सकता है। यह आपको जल्दी सो जाने में भी मदद करता है, क्योंकि कीवी फल सेरोटोनिन, हैप्पी हार्मोन से भरपूर होता है।

19) अनार बिना किसी दुष्प्रभाव के महिला हार्मोन को संतुलित करने में मदद कर सकता है।

20) सुबह ब्रश करते समय पेस्ट में बेकिंग सोडा मिलाकर ब्रश करें. इससे पिले और गंदे दांत साफ हो जायेंगे. इस उपाय को आप सप्ताह में २ से ३ दिन करें. ध्यान रहे पेस्ट में बेकिंग सोडा मिलाकर १ मिनिट्स से ज्यादा ब्रश ना करें.

***ग्रीन टी  के स्वास्थ्य लाभ:--

1) फैट बर्न करता है।
2) ग्रीन टी एलर्जी से लड़ती है।
3) ग्रीन टी आपकी त्वचा में निखार लाती है।
4) ग्रीन टी आपके मसूढ़ों और दांतों को मजबूत बनाती है।
5) ग्रीन टी आपको स्मार्ट बनाती है।
6) ग्रीन टी आपको लंबे समय तक जीने में मदद करती है।
7) ग्रीन टी आपके ब्लड शुगर लेवल को नियंत्रित करती है।
8) ग्रीन टी आपको खुश करती है।
9) ग्रीन टी आंखों की रोशनी में सुधार करती है।
10) ग्रीन टी कोलेस्ट्रॉल कम करती है।