#ITBP HEAD CONSTABLE QUESTION PAPER WITH ANSWERS YEAR 2019

     ITBP HEAD CONSTABLE QUESTION PAPER WITH ANSWERS YEAR 2019.
INDO-TIBETAN BORDER POLICE (ITBP)






1) A candidate appearing for an examination has to secure 40% marks to pass. But he secured only 40 marks and failed by 20 marks. What is the maximum mark for the exam ?

Options :- (a) 100 (b) 150 (c) 180 (d) 200.

Answer :- 150.

2) A can type 10 pages in 5 minutes. B can type 5 pages in 10 minutes. Working together, how many pages can they type in 30 minutes?

Options :- (a) 15 (b) 25 (c) 65 (d) 75.

Answer :- 75.

3)  A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs.10 each. However, 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs. 12 each. What will be the percentage profit?

Options :- (a) 13. (b) 15. (c) 17 (d) 22.

Answer :- 17.

4) When you reverse the digits of age of father, you will get the age of son. One year ago the age of father was twice that of son’s age. What are the current ages of father and son?

Options :- (a) 73 and 37 (b) 45 and 54 (c) 31 and 13 (d) 24 and 42.

Answer :- 73 and 37.

5) A fruit seller had some apples. He sells 60% apples and still has 420 apples. Originally, he had:

Options :- (a) 1025 apples (b) 1075 apples (c) 1050 apples (d) 1100 apples

Answer :- 1050 apples.

6)  There are two examinations rooms A and B. If 10 students are sent from A to B, then the number of students in each room in the same. If 20 candidates are sent from B to A., then the number of students in A is double the number of students in B. The number of students in room A is:

Options :- (a) 20 (b) 80 (c) 100 (d) 200.

Answer :- 100.

7) The sum of even numbers between 1 and 31 is:

Options :- (a) 6 (b) 28 (c) 240 (d) 512.

Answer :- 240.

8) 5218 x 52 = ?

Options :- (a) 271336 (b) 281336 (c) 266436 (d) 216314.

Answer :- 271336.

9) The cost of an article was Rs 75. The cost was first increased by 20% and later on it was reduced by 20%. The present cost of the article is:


Options :- (a) Rs. 72. (b) Rs. 60. (c) Rs. 65. (d) 70.

Answer :- Rs.72.

10) If n product is sold at Rs. 78, the profit percentage gained is double in case it is sold at Rs. 69. What is the cost price of the product?

Options :- (a) Rs. 55 (b) Rs. 60 (c) Rs. 65 (d) Rs. 70.

Answer :- Rs.60.

11) A shopkeeper sold 200 meter cloth for Rs. 9000

And earned a profit of Rs. 5 per meter. What is the cost price of 1 meter cloth.

Options :- (a) Rs. 45 (b) Rs. 40 (c) Rs. 35 (d) Rs. 30.

Answer :- Rs. 40. 

12) Manish invests a sum of Rs. 3818 in insurance policies which is 20% of his monthly income. His monthly income is

Options :- (a) Rs. 19090 (b) Rs. 19900 (c) Rs. 19990 (d) Rs. 19009.

13) The average monthly income of A and B is Rs. 5050. The average monthly income of B and C is Rs. 6250 and the average monthly income of A and C is Rs. 5200. What is the monthly income of A ?

Options :- (a) 2000 (b) 3000 (c) 4000 (d) 5000.

Answer :- 4000.

14) The average of the first five multiplies of 9 is

Options :- (a) 20 (b) 27 (c) 28 (d) 30. 

Answer :- 27.

15) The average age of three boys  is 15 years. If their ages are in ratio 3:5:7, the age of the youngest boy is

Options :- (a) 21 years (b) 18 years (c) 15 years (d) 9 years.

Answer :- 9 Years.


16) The difference between simple and compound interests compounded annually on a certain sum of money for 2 years at 4% per annum is Re. 1. The sum (in Rs.) is.
Options :- (a) 625 (b) 630 (c) 640 (d) 650
Answer :- 625.

17) The monthly income of Ramola is three times the monthly income of Ravins. Ravin’s monthly income is 15% extra than Ruchira. Monthly income of Ruchira is Rs. 32000, What is the annual income of Ramola?

Options :- (a) Rs. 110400 (b) Rs. 1324800 (c)  Rs. 36800 (d) Rs. 52200.
Answer :- 1324800.

18) Seema bought 20 pen, 8 packet wax color, 6 calculator and 7 pencil boxes. Cost of one pen is Rs.7. Cost of one wax Color packet is Rs22, One Calculator costs Rs. 175 and the cost of One pencil Box is Rs 14 more than the cost of One pen and Wax Color combined. How much money did Seema pay in total to the shopkeeper
Options :- (a) Rs. 1491 (b) Rs. 1725 (c) Rs. 1667 (d) Rs. 1527
Answer :- 1667. 

(19) Rubina bought equal number of movies tickets worth Rs. 55, Rs. 85 and Rs. 105. She spent Rs. 2940 for the purchase of all the tickets. How many tickets of each denomination did she buy?
Options :- (a) 12 (b) 14 (c) 16 (d) 10.
Answer :- 12

20) A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in?
Options :- (a) 8 days (b) 13 days (c) 9 days (d) 12 days.
Answer :- 8 days.

21) 450 candidates apply for admission in a school. 10% candidates being Over Age do not give the exam and 20% fail in the exam. How many candidates will qualify for admission?

Options :- (a) 350 (b) 315 (c) 324 (d) 300
Answer :- 324.

 22) 3463 x 295 – 18611= ? + 5883

Options :- (a) 997091 (b) 997071 (c) 997090 (d) 999070
Answer :-  997091

(23) 4800 people are employed in a company out of which 45% are males. 60% of the males are either 25 year or more in age. How many males are there in the company less than 25 years of age?
Options :- (a) 2640 (b) 2160 (c) 1296 (d) 864.
Answer :- 864.

(24) In an exam Ritu got 56% marks, Smita got 92% marks and Reena got 634 marks. The maximum marks are 875. What is the average score of all 3 girls?
Options :- (a) 1929 (b) 815 (c) 690 (d) 643.
Answer :- 643.

(25) What would be the simple interest for 5 years on Rs. 990 at the rate of 16% per annum.
Options :- (a) 891 (b) 829 (c) 792 (d) 796
Answer :-  792.

(26) The selling price of a toy cycle was marked as 2100. During sale, 2 consequetive discounts of 20% and 15% was given. TRhe cycle was sold at
Options :- (a) 1460 (b) 1428 (c) 1365 (d) 1397
Answer :- 1428.

(27) If 15 : x :: 5 : y, then x:y = ?
Options :- (a) 2:1 (b) 1:3 (c) 3:1 (d) 1:2
Answer :- 3:1

(28) Rs. 1200 is given at a compound interest of 10% per annum for 2 years. The interest earned would be
Options :- (a) 264 (b) 246 (c) 240 (d) 252
Answer:- 252

(29) If 30% number is 12.6, find the number?

Options :- (a) 45 (b) 38 (c) 40 (d) 42
Answer:- 42

(30) What is the ratio of 12 minute to 1 hour?

Options :- (a) 2/3. (b) ¾ (c) 1/5 (d) ¼

Answer:- 1/5.

(31) The 10th BRICS Summit was organised in which country

Options :- (a) Brazil (b) Russia (c) China (d) South Africa.

Answer:- South Africa.

 (32) 103rd Indian Constitutional Ammendment is related to:
Options :- (a) Muslim Women. (b) Reservation for economically weaker of General Category. (c) Inter-State River Water Dispute. (d) None of the above.
Answer :- (b) Reservation for economically weaker of General.

(33) Tipu sultan was the ruler of
Options :- (a) Hyderabad (b) Madurai (c) Mysore
(d) Vijayanagar
Ans: Mysore

(34) Which of the following is used in pencils?
Options :-  (a) Graphic (b) Silicon (c) Charcoal (d) Phosphorous
Ans: Graphic

 (35) The minimum age of the voter in India is

Options :- (a) 15 years (b) 18 years (c) 21 years
(d) 25 years
Ans: 18 years

(36) The members of the Rajya Sabha are elected for a team of
Options :- (a) 6 years (b) 5 years (c) 4 years
(d) None of the above
Ans: 6 years

(37) The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is

Options :-  (a) 21 years. (b) 25 years (c) 30 years
(d) 35 years
Ans: 30 years

(38) The national anthem was written by
Options :- (a) Bankim Chandra Chatterjee
(b) Rabindranath Tagore (c) Sarat Chandra Chatterjee
Ans: Rabindranath Tagore

(39) Which state in India produces the highest quantity of saffron?

Options :- (a) Assam (b) Himachal Pradesh
(c) Jammu and Kashmir (d) Meghalaya
Ans: Jammu and Kashmir

(40) The Nobel Prize was first awarded in

Options :- (a) 1976 (b) 1958 (c) 1901 (d) 1972
Ans: 1901

(41) ‘Dandia’ is a popular dance of

Options :- (a) Punjab

(b) Gujarat

(c) Tamil Nadu

(d) Maharashtra

Answer:- Gujarat

(42) Who is the supreme commander of army in India?

Options :- (a) Army Chief

(b) Prime Minister

(c) Admiral

(d) President

Answer:- President

 

(43) Inventor of telephone was

Options :- (a) Einstein

(b) Robert Huk

(c) John Nepier

(d) Alexander Graham Bell

Answer:- Alexander Graham Bell

 

(44) Who composed the famous song ‘Sare Jahan Se Accha’?

Options :- (a) Jaidev

(b) Mohammad Iqbal

(c) Bankim Chandra Chattopadhay

(d) Rabindranath Tagore

Answer : Mohammad Iqbal

(45) The famous Meenakshi temple is located in

Options :- (a) Bihar

(b) Madurai

(c) Madras

(d) Trichy

Answer : Madurai

 

(46) Who amongst the following won the Parliamentary election in Pakistan in July 2018 and became the Prime Minister

Options :- (a) Nawaj Sharif

(b) Imran Khan

(c) Bilawal Bhutto

(d) Rehan Khan

Answer : Imran Khan

 

(47) Who amonst the following was awarded with Ramon Magsaysay Award in 2018.

Options :- (a) Bharat Vatwani

(b) Sonam Wangchuk

(c) Both ‘A’ and ‘B’

(d) None of the above

Answer : Both ‘A’ and ‘B’

 

(48) The recently inaugurated Bogibeel Bridge in Assam is situated on on which river

Options :- (a) Ganga

(b) Brahmaputra

(c) Yamuna

(d) Tapti

Answer : Brahmaputra

 

(49) Choose the alternative which is closely resembles the mirror image of the given combination

MALAYALAM

Options :- (a) MALAYALAM

(b) MALAYALAM

(c) MALAYALAM

(d) MALAYALAM

(a) 1                     (b) 2

(c) 3                      (d) 4

Answer : 2.


 
50) Choose the alternative which is closely resembles the mirror image of the given combination

QUALITY

Options :- (a) QUALITY

(b) QUALITY

(c) QUALITY

(d) QUALITY

(a) 1                     (b) 2

(c) 3                      (d) 4

Answer : 3

 
(51) The word “Love” is associated with which of the sports given below

Options :- (a) Golf

(b) Football

(c) Lawn Tennis

(d) Chess

Answer : Lawn Tennis

(52) Who amongst the following is the speaker of the current Lok Sabha?

Options :- (a) Susma Swaraj

(b) Sonin Gandhi

(c) Sumitra Mahajan

(d) Meira Kumar

Answer : Sumitra Mahajan

 (53) Kumbh Mela is organised in which city in 2019

Options :- (a) Haridwar

(b) Prayag (Allahabad)

(c) Nashik

(d) Ujjain

Answer : Prayag (Allahabad)

 (54) The tallest Statue in the world “The Statue of Unity” is located near which dam

Options :- (a) Bhakra Nangal Dam

(b) Sardar Sarovar Dam

(c) Tehri Dam

(d) Nagarjuna Sagar Dam

Answer: Sardar Sarovar Dam

 (55) Army Day is celebrated on which of the following date every year

Options :- (a) 15 January

(b) 15 August

(c) 15 December

(d) 15 November

Answer : 15 January

 (56) A person pretending to be somebody he is not

Options :- (a) Magician

(b) Rouge

(c) Liar

(d) Imposter

Answer : Imposter

 (57) A person of good understanding knowledge and reasoning power

Options :- (a) Expert

(b) Intellectual

(c) Snob

(d) Literate

Answer : Intellectual

 (58) List of the business or subjects to be considered at a meeting

Options :- (a) Schedule

(b) Timetable

(c) Agenda

(d) Plan

Answer: (c) Agenda

 (59) That which cannot be seen

Options :- (a) Insensible

(b) Intanglble

(c) Invisible

(d) Unseen

Answer  : Invisible

 (60) A religious discourse

Options :- (a) Preach

(b) Stanza

(c) Sanctorum

(d) Senmon

Answer: Senmon

 (61) (1) I      (2) immediately       (3) salary

(4) my          (5) want

Options :-(a) 43152

(b) 15432

(c) 25143

(d) 42351

Answer : 15432

 (62) (1) do        (2) today     (3) you

(4) given           (5) it

Options :- (a) 34152

(b) 25413

(c) 15423

(d) 35421

Answer: 34152

(63) (1) medicine        (2) a      (3) Neeta

(4) given                 (5) was

Options :-(a) 51423

(b) 25431

(c) 15423

(d) 35421

Answer: 35421

 (64) (1) bag?           (2) you          (3) seen

(4) have                    (5) my

Options :- (a) 51432

(b) 43512

(c) 42351

(d) 42153

Answer: 42351

 (65) (1) killed              (2) a           (3) Jaswant

(4) bear                 (5) wild

Options :- (a) 31254

(b) 53124

(c) 23145

(d) 43125

Answer: 31254

 (66) The man to who I sold my house was a cheat.

Options :- (a) to whom I sell

(b) to who I sell

(c) who was sold to

(d) to whom I sold

Answer: to whom I sold

(67) They were all shocked at his failure In the competition

Options :- (a) were shocked at all

(b) had all shocked at

(c) had all shocked by

(d) No correction required

Answer: No correction required

(68) He found the gold coin ns he cleans the floor.

Options :- (a) as he had cleaned

(b) while he cleans

(c) which he is cleaning

(d) while cleaning

Answer: while cleaning

(69) She cooks, washes dishes, does her homework and then relaxing

Options :- (a) then relaxes

(b) then is relaxing

(c) relaxing is then

(d) relaxing then

Answer: then relaxes

(70) They are not beware of all the facts

Options :- (a) are not aware for

(b) are not aware of

(c) are not to be aware

(d) must not to be aware of

Answer : are not aware of

 (71) To smell a rat

Options :- (a) To see signs of plague epidemic

(b) To get bad small of a bad dead rat

(c) To suspect foul dealings

(d) To be in a bad mood

Answer : To suspect foul dealings

 (72) To hit the nail right on the head

Options :- (a) To do the right thing

(b) To destroy one’s reputation

(c) To announce one’s fixed views

(d) To teach someone a lesson

Answer : To do the right thing

(73) Bury the hatchet

Options :- (a) to break peace

(b) joint operation of killing

(c) to make peace

(d) none of above

Answer : to make peace

(74) To leave someone in the lunch

Options :- (a) To come to compromise with someone

(b) Constant source of annoyance to someone

(c) To put someone at case

(d) To desert someone in his difficulties

Ans: To desert someone in his difficulties

 

(75) Lions share

(a) look angrily

(b) minor share

(c) heart of the prey

(d) major share

Ans: major share

 

(76) COMMISSIONED

(a) Started

(b) Closed

(c) Finished

(d) Terminated

Ans: Terminated

(77) ENORMOUS

(a) Soft

(b) Average

(c) Tiny

(d) Weak

Ans: Tiny

 

(78) MORTAL

(a) Divine

(b) Immortal

(c) Spiritual

(d) Eternal

Ans: Immortal

 

(79) ARROGNT

(a) Humble

(b) Cowardly

(c) Egotistic

(d) Gentelmanly

Ans: Humble

(80) ACCOUITTED

(a) Freed

(b) Burdened

(c) Convicted

(d) Entrusted

Ans: Convicted

 

(81) BRIEF

(a) Limited

(b) Small

(c) Little

(d) Short

Ans: Short

 

(82) DISTANT

(a) Far

(b) Removed

(c) Reserved

(d) Separate

Ans: Far

(83) ALERT

(a) Energetic

(b) Observant

(c) Intelligent

(d) Watchful

Ans: Intelligent

 

(84) RESCUE

(a) Command

(b) Help

(c) Defence

(d) Safety

Ans: Defence

 

(85) ABUNDANT

(a) Ripe

(b) Cheap

(c) Plenty

(d) Absent

Ans: Plenty

(86) When he

P: did not know

Q: he was nervous and

R: heard the hue and cry at midnight

S: what to do

The Proper sequence should be:

(a) RQPS

(b) QSPR

(c) SQPR

(d) PQRS

Ans: RQPS

 

(87) It is easier

P: to venture into space

Q: for men

R: beneath their feet

S: than to explore

The proper sequence should be:

(a) QRPS

(b) QPSR

(c) PSRQ

(d) PQSR

Ans: QPSR

 

(88) This time

P: exactly what he had been told

Q: the young man did

R: beyond his dreams

S: and the plan succeeded

The proper sequence should be:

(a) QPRS

(b) QPSR

(c) PQRS

(d) QSRP

Ans: QPSR

 

(89) He Knew that

P: and then to himself

Q: was to sane all the live

R: entrusted to his care

S: the duty of a captain

The proper sequence should be:

(a) PQRS

(b) SPRQ

(c) SQRP

(d) QSRP

Ans: SQRP

 

(90) Education is

P: of the proper sense of responsibilities

Q: the first need

R: in a citizen

S: for the development

The Proper sequence should be:

(a) SQPR

(b) QSRP

(c) QSPR

(d) PQRS

Ans: QSPR

 

(91) A web address is also called as

(a) URL

(b) ULR

(c) RLU

(d) LUR

Ans: URL

 

(92) To select the entire document , which one of the following can be used

(a) CTRL+ A

(b) ALT+ F5

(c) SHIFT + A

(d) CTRL + K

Ans: CTRL+ A

 

(93) The main page of a website is called as

(a) Home Page

(b) Browser Page

(c) Search page

(d) Bookmark

Ans: Home Page

 

(94) The process of transferring files from one computer to your computer though the internet is called

(a) Downloading

(b) Uploading

(c) FTP

(d) JPEG

Ans: Downloading

 

(95) Which of the following is a spreadsheet program

Options:- (a) Ms-Word

(b) Ms-Powerpoint

(c) Ms-Excel

(d) Ms-Access

Answer: Ms-Excel

 

(96) CTRL+P shortcut key is used for

Options:-(a) Deleting the document

(b) Saving the document

(c) printing the document

(d) Mailing the document

Answer: printing the document

 

(97) A Keyboard is this kind of device:

Options:- (a) black

(b) input

(c) output

(d) word processing

Answer: input

 

(98) WWW stands for?

Options:- (a) World Whole Web

(b) Wide World Web

(c) Web World Wide

(d) World Wide Web

Answer: World Wide Web

 

(99) Which is not a browser for surfing Internet

Options = (a) Internet Explorer

(b) Opera

(c) Mozilla Firefox

(d) Google

Answer: Google

 

(100) Which one is not a Function in MS Excel?

Options :- (a) SUM

(b) AVG

(c) MAX

(d) MIN

Answer: AVG.










Comments