151 CURRENT AFFAIRS ( GK QUESTIONS)-1.
ANSWER:-- Leh.
2) Recently, the International Criminal Court issued arrest warrants for the Prime Minister of which country?
ANSWER:-- Israel.
3) According to a recent report, which country is the most targeted nation for mobile malware attacks(2024)?
ANSWER:-- India.
4) “Soyuz spacecraft”, recently seen in the news, belongs to which country?
OTHER NEWS :--
*** Unpublished photograph released
The British Royal Family today released a never-before-seen photograph of Queen Elizabeth. This photograph was taken at Balmarol in 1971. In the photograph, she is seen walking in the pastures with a stick in her hand. (21 SEPTEMBER 2022. LOKMAT MARATHI NEWSPAPER).
*** Six agreements between India and Egypt
Cairo: India and Egypt today signed six MoUs to enhance cooperation in the field of defence. Defense Minister Rajnath Singh has arrived in Egypt for a three-day visit and today he met Egyptian Defense Minister General Mohammed Zaki. ( 21 SEPTEMBER 2022. Lokmat Marathi newspaper)
*** Switzerland == The country's two biggest banks, UBS Group AG and Credit Suisse are set to sign an all-share deal after the former offered to buy the latter for up to $1 billion. (The times of India. March20, 2023.)
61) *The Central Board of Secondary Education (CBSE) has proposed a draft policy to conduct two board examinations from which year (March 2025)?
ANSWER:-- Year 2026.
62) Who inaugurated the Anant Nagar Housing Scheme under the Lucknow Development Authority (2025)? ANSWER :--Yogi Adityanath.
63) Who will become the second Indian to fly to space on Axiom Mission 4 (2025)? ANSWER :--Shubhanshu Shukla.
64) With which country did India recently sign a landmark defence cooperation pact (March 2025) ? ANSWER :--Sri Lanka.
65) Delhi recently inked an MoU with the Centre to implement which scheme(2025)? ANSWER :--Ayushman Bharat Yojana.
66) Which company secured an order worth Rs 2,210 crore from the Indian Air Force (March 2025)? ANSWER :--Bharat Electronics.
67) Which airport has introduced a brand-new luxury bus service to Agra? ANSWER :--Indira Gandhi International Airport.
68) Which Indian politician received the 'City Key of Honour' of Lisbon City at an event in Portugal (2025)? ANSWER :--Droupadi Murmu.
69) Who has been appointed as the new Finance Secretary of India(2025)?
ANSWER :-- Ajay Seth.
70) With which country did India recently sign a defence cooperation pact ( March 2025)?
ANSWER :-- New Zealand.
71) Who has been appointed as Additional Solicitor General for Bombay High Court (March 2025)?
ANSWER :-- Anil Singh.
72) *According to the first survey of river dolphins, what is the number of dolphins in India(March 2025)?
ANSWER:-- 6327.
73)* Where was the World Sustainable Development Summit 2025 inaugurated recently(March 2025)?
ANSWER:-- New Delhi.
74) *Recently, with which country has India signed an agreement to promote cooperation in the water, sanitation, and health sector(March 2025)?
ANSWER:-- Nepal.
75) *Which company recently started testing hydrogen-powered heavy trucks for long-distance transportation (March 2025)?
ANSWER :-- TATA MOTORS.
76)*Which country recently announced a 7.2% increase in its defence budget(March 2025)?
ANSWER :-- China.
77) Which scheme was recently approved by the Delhi government to provide Rs. 2500 financial assistance to poor women(March 2025)?
ANSWER :-- Mahila Samriddhi Yojna.
78) Flamingo Festival 2025 is celebrated in which state? ANSWER :--Andhra Pradesh.
79)Which country hosted the first-ever African Urban Heat Summit in February 2025? ANSWER :--Sierra Leone.
80)* What is the primary objective of the recently held ‘Sea Dragon 2025’ naval exercise (March 2025)?
ANSWER:-- Strengthen anti-submarine warfare capabilities.
81) *With which country India recently discussed strengthening economic ties through a Free Trade Agreement (FTA) (March 2025)?
ANSWER:-- United Kingdom.
82) *On International Women’s Day, which publication was released by the Legislative Department of the Ministry of Law and Justice(March 2025)?
ANSWER:-- Life and Contribution of Women Members of the Constituent Assembly.
83)* What is the duration of the Indian Navy’s Capstone battlefield-level operational exercise (TROPEX) for 2025?
ANSWER:-- January to March 2025.
84) Which Institute is set to establish a campus in Auroville near Puducherry(March 2025)?
ANSWER :-- IIT Madras.
85) Which institute recently hosted its first-ever Model United Nations conference, Anveshan 2025(March 2025)?
ANSWER:-- IIM Shillong.
86) Who is inaugurated Godrej's first greenfield consumer products plant in Chengalpattu, Tamil Nadu (March2025)?
ANSWER :-- M.K. Stalin.
87) Which Rs. 1000- crore plant Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu inaugurated in Tirupati(March2025)?
ANSWER :-- Green Hydrogen.
88) Which cricket player has been nominated for the Laureus World Comeback of the Year award?
ANSWER :-- Rishabh Pant.
89) Which airport has recently launched an AI-enabled system to streamline operations(March2025)?
ANSWER :-- Indira Gandhi International Airport.
90)* What is 'Vantara' related to, which recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi(March2025)?
ANSWER:-- A wildlife conservation initiative.
91) *Name the Union Environment Minister which recently inaugurated the World Sustainable Development Summit (WSDS) 2025 in New Delhi(March2025)?
ANSWER:-- Bhupendra Yadav.
92)*Which organization proposed the establishment of a task force to adopt protective measures on global quantum progress(March 2025)?
ANSWER:-- NITI Aayog.
93) *Recently, Britain has announced 2 billion dollar deals for which purpose with Ukraine(March2025)?
ANSWER:-- to finance air defense missiles.
94) *Recently, by which ministry “Strong Panchayat- Netri Abhiyaan” was launched(March 2025)?
ANSWER:-- Ministry of Panchayati Raj.
95)*on which date was 'International Wheelchair Day' celebrated?
ANSWER:-- 1March.
96) *Recently, Which space agency is preparing to launch the SPHEREX telescope (March 2025)?
ANSWER:-- ISRO.
97)* Recently, which initiative has been started by the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship in collaboration with NITI Aayog to promote women entrepreneurship(March 2025)?
ANSWER:-- self-reliant (Swawalambini).
98)* Recently to which organization the Central Government has given 25'th Navratna status(March 2025)?
ANSWER:-- to Indian Railway Catering and Tourism Corporation Limited.
99) The Delhi government's Vaya Vandana Yojana is a health insurance-cum-pension scheme designed to benefit which group(April2025)? ANSWER:-- Senior citizens.
100) Which country did India partner with to acquire 26 Rafale jets for the Navy(April2025)? ANSWER:-- France.
101) Which state showcased its digital transformation at India's Permanent Mission to the United Nations in New York(April2025)? ANSWER:-- Uttar Pradesh.
102) Which technology company recently launched the first 27 satellites of its Kuiper broadband internet constellation(April2025)? ANSWER:-- Amazon.
103) According to the March 2025 ComScore rankings, which is India's most-read digital news platform? ANSWER:-- Network18 Group.
104) Which city has introduced AI-enabled water dispensers at bus terminals(April2025)? ANSWER:-- Delhi.
105)* Where among the following will be the Payment Security Summit and Awards 2025 be held(April2025)?
ANSWER:-- Maharashtra.
106)* Which country has currently become the third largest biofuel producing country in the world(April 2025)?
ANSWER:-- India.
107) Recently, where has the Central Government approved the Namrup-IV fertilizer plant(April2025)?
ANSWER:-- Assam.
108) Recently, the Competition Commission of India (CCI) has approved Tata Sons to increase its stake in Tata Play by how much percentage(April2025)?
ANSWER:-- 10%.
109) When was the United Nations French Language Day celebrated recently(April2025)?
ANSWER:-- 20 March.
110) Where was Kabaddi World Cup 2025 held recently(April2025)?
ANSWER:-- England.
111) How many years has India’s first satellite Aryabhata recently completed(April2025)?
ANSWER:-- 35 Years.
112) What is the reduced road tax percentage on electric vehicles by Gujarat government
(April2025)?
ANSWER:-- 1%.
113) Which state recently launched the ‘Gauravshali Mahilayein’ honour scheme
(April2025)?
ANSWER:-- Maharashtra.
114) Which state recently launched the 'Mukhyamantri Khel Prerna Yojana'(April2025)?
ANSWER:-- Rajasthan.
115) At present, the government has doubled the credit guarantee scheme for startups to how many crore rupees(April2025)?
ANSWER:-- 20 crores.
116)On which date is 'Global Accessibility Awareness Day' celebrated recently(April2025)?
ANSWER:-- 18 May.
117) Which state has launched 'Eti Koli Duti Pat' scheme for tea garden workers(April2025)?
ANSWER:-- Assam.
118) Recently, FIFA lifted the suspension imposed on the Football Federation of which country(May2025)?
ANSWER:-- Republic of Congo.
119) *Who has recently launched the 'Campus Calling' initiative(May2025)?
ANSWER:-- National Commission for Women.
120) *In which state did Union Fisheries Minister Rajiv Ranjan lay the foundation stone of the Integrated Water Park(May2025)?
ANSWER:-- Tripura.
121) *Which Satyajit Ray film premiered at the Cannes Film Festival this year(May2025)?
ANSWER:-- Aranyer Din Ratri.
122) S. Jaishankar did Holds talks recently with which country's defence minister(May2025)?
ANSWER:-- Netherlands.
123) Tamil Nadu government recently signed an MoU with which space agency to provide space education to students(May2025)?
ANSWER:-- ISRO.
124) Where was the 8th Indian International Science Festival (IISF) recently held(May2025)?
ANSWER:-- Kolkata.
125) Recently,Which state has announced to set up five ultra-modern seed parks(May2025)?
ANSWER:-- Uttar Pradesh.
126) Which ministry has launched the Honorary Rank Promotion Scheme for retiring personnal of CAPF's and Assam Rifles?
ANSWER:-- Ministry of Home Affairs.
127) Which Bollywood actress was recently appointed as the Global Tourism Ambassador of Maldives(June2025)?
ANSWER:-- Katrina Kaif.
128) Which Union Minister recently launched the UMEED portal(June2025)?
ANSWER:-- Kiren Rijiju.
129) Which organization signed an MoU with CRIS to develop multilingual AI solutions for Indian Railways(June2025)?
ANSWER:-- Digital India Bhashini Division.
130) The Archaeological Survey of India recently discovered a Neolithic rock groove in which district of Tamil Nadu?
ANSWER:-- Kanniyakumari.
131) *Recently, the Bikram Lock Canal Bank Solar Power Project was inaugurated by the Chief Minister of which state (June2025)?
ANSWER:-- Bihar.
132) Where has Garuda Aerospace's new agricultural drone indigenization facility been inaugurated recently(June2025)?
ANSWER:-- Chennai.
133) In which city will a new helicopter manufacturing plant be set up by Max Aerospace & Aviation(June2025)?
ANSWER:-- Nagpur.
134) Which city is set to get its first water metro service(June2025)?
ANSWER:-- Patna.
135) Which company has launched India's first Bond Analyser to decode fixed-income investing(June2025)?
ANSWER:-- Jiraaf.
136) With which country did India recently sign an MoU to introduce UPI services?
ANSWER:-- Cyprus.
137) Which Indian port recently welcomed the world's largest container ship, MSC IRINA?
ANSWER:-- Vizhinjam International Seaport.
138) Which state government recently announced a 20% reservation for ex-Agniveers in police and fire services(May2025)?
ANSWER:-- Uttar Pradesh.
139) Which city is set to unveil the country's largest tunnel-style aquarium?
ANSWER:-- Hyderabad.
140) Dr. Srinivas Mukkamala became the first person of Indian origin to be elected president of which prestigious organization(June2025)?
ANSWER:-- American Medical Association (AMA).
141) Recently, which state has launched an innovative afforestation project called 'Vithoot' (Seed Rain)(June2025)?
ANSWER:-- Kerala.
142) *Recently, which state's cashew-based liquor 'Feni' has been granted Geographical Indication (GI)(June2025)?
ANSWER:-- Goa.
143) *A contingent of the Indian Army reached Ulaanbaatar, the capital of which country, on June 11, 2025 to participate in “Khan Quest”?
ANSWER:-- Mongolia.
144) *India's first gene-edited sheep has been developed by researchers from which institution, recently(June2025)?
ANSWER:-- Kashmir Agricultural University.
145) *Tata and Airbus announced the setup of the first private helicopter assembly line in which state, recently (June2025)?
ANSWER:-- Karnataka.
146) Which school won the NASA‑NSS Space Settlement Design Contest 2025? ANSWER:-- S.R.N. Mehta CBSE School, Kalaburagi.
147) *Which project has India recently launched to strengthen its air security(June2025 2025)?
ANSWER:-- Project Kusha.
148) *Which position has India achieved in the recently published Henley Passport Index, 2025(July 2025)?
ANSWER:-- 77th.
149) What AI-powered system did Delhi Police upgrade to combat cybercrime(JULY2025)?
ANSWER:-- Netra.
150) Which Indian astronaut launched into space as part of the Axiom-4 mission(JULY2025)?
ANSWER:-- Shubhanshu Shukla.
151) Which Indian athlete reclaimed the World No. 1 spot in men's javelin rankings(JULY2025)?
ANSWER:-- Neeraj Chopra.

Comments
Post a Comment