45 AUTOMOBILE ENGINEERING MCQ'S ANSWER KEY
1) *What is the unit of brake power?
ANSWER:-- Kilo Watt.
ANSWER:-- Kilo Watt.
2) On which the fluctuation of engine speed during a cycle depends upon?
ANSWER:-- Mass of flywheel.
3) Firing order of a 6 cylinder in-line engine is usually.....
ANSWER:-- 1-5-3-6-2-4.
4)What is the value of 1 bar is equal to?
ANSWER:-- 100 kPa.
5) Which term called as the cross-sectional area of one cylinder of an engine multiplied by its stroke?
ANSWER:-- Swept Volume.
6) Maximum combustion pressure in a car petrol engine is about...
ANSWER:-- 6MPa.
7) Which engine is called a 'Square Engine '?
ANSWER:-- An engine having bore and stroke equal.
8) What do the terms T.D.C. & B.D.C. stand for..
ANSWER:-- T.D.C. = TOP Dead Centre.
B.D.C. = Bottom Dead Centre.
9) What is indicated power(I.P.)?
ANSWER:-- Power developed within the engine cylinders.
10) The calorific value of petrol is about..?
ANSWER:-- 42.7- 43.5 MJ/Kg.
11) The stroke of an engine is the..?
ANSWER:-- distance between T.D.C. and B.D.C.
12) The component that connects the steering rack to the knuckles is..?
ANSWER:-- Tie Rod.
13) The most commonly used power plant in automobile is..?
ANSWER:-- I.C. Engine.
14) The temperature indicating instrument in vehicles indicates the temperature of...?
ANSWER:-- Jacket Cooling Water.
15) Petrol that detonates easily is called...?
ANSWER:-- Low Octane Petrol.
16) In a single dry plate clutch, torsional vibrations are absorbed by...?
ANSWER:-- Coil springs known as torsional springs.
17) Two advantages of using helical gears rather than spur gears in a transmission system are...?
ANSWER:-- Noise level and strength.
18) The type of air cycle used in diesel engine is called...?
ANSWER:-- Diesel cycle.
19) The two-stroke engine has valve ports in the..?
ANSWER:-- Cylinder walls.
20) The type of friction generally present in an automotive engine is...?
ANSWER:-- Viscous Friction.
21) One of the major causes of FHP in engine is...?
ANSWER:-- Piston-ring friction.
22) The combustion process in a diesel engine is...?
ANSWER:-- Constant pressure process.
23) In 'V' type engines the included angle between two banks of cylinder is...?
ANSWER:-- 900.
24) The motion of the cam is transferred to the valve through....?
ANSWER:-- Rocker Arms.
25) If the engine coolant leaks into the engine oil, then enine oil...?
ANSWER:-- Appears Milky.
26) What type of bearing is used for main bearings and connecting rod bearings?
ANSWER:-- Plain Bearings.
27) what is the main function of intake manifold?
ANSWER:-- Distributes intake air equally to the cylinders.
28) In automobiles what G.V.W. refers to?
ANSWER:-- Gross Vehicle Weight.
29) In the air fuel mixtures ignites before the spark takes place at spark plug, the condition is called..?
ANSWER:-- pre-ignition.
30) The operation of removing trapped air from the hydraulic braking system is known as..?
ANSWER:-- bleeding.
31) Why aluminium alloy is used in cylinder blocks?
ANSWER:-- It is lighter and have good heat dissipation characteristics.
32) Which is most commonly used supplementary restraint system (SRS) component?
ANSWER:-- Airbag.
33) How much the valve overlap in four stroke petrol engines is approximately?
ANSWER:-- 30 degree.
34) What is the octane rating of petrol commercially available?
ANSWER:-- 85-95.
35) Which type of friction generally present in an automotive engine?
ANSWER:-- Viscous friction.
36) The metering rod is designed to vary the size of which jets?
ANSWER:-- High speed jets.
37) What is the size of intake valve?
ANSWER:-- Larger than that of the exhaust valve.
38) What is the function of anti-lock braking system (ABS)?
ANSWER:-- Maintains directional control during braking by preventing the wheels from locking.
39) Where is the seat belt tensioners are built in?
ANSWER:-- Seat belt retractors.
40) What is the function of alternator in an automobile?
ANSWER:-- Continually recharges the battery.
41) Which device smoothens the power impulses from the engine?
ANSWER:-- Flywheel.
42) What is the main cause of cahnge in engine oil viscosity?
ANSWER:-- Temperature.
43) What uses torque converter to convert torque?
ANSWER:-- Automatic Transmission Fluid (ATF).
44) What measures Tachometer in a vehicle?
ANSWER:-- Engine r.p.m.
45) The engine oil viscosity is defined by..?
ANSWER:-- Society of Automotive Engineers (SAE).
Comments
Post a Comment