Thursday, 27 September 2018

#GK POST-2)TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS.

TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS.

POST--2.

 200 TOP PRACTICE GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS.


 200 TOP PRACTICE GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR COMPETITIVE EXAMS:--

POST-2.

1)* Rogger Federar belongs to which sports?
ANSWER == Tennis.

2)How many red blood cells does the bone marrow produce every second?

== 10 million.

 3) Who discovered the photoelectric effect?

== Einstein. 

4) Cow milk is the rich source of which vitamin? 
== Vitamin B1.

5) What is the unit of atmospheric pressure? 
== Bar.

6) Which is the best source of Vitamin A?
== Carrot.

7) Which planet rotates clockwise? 
== Mercury. 

8) Which is the largest human cell?
== Ovum.

9) What is the main constituent of coal gas?
== Methane. 

10) How many groups are in the Periodic Table? 
== 18.

11) Which was the first synthetic fibre made by man?
== Man.

12) Which is the hardest substance present on the earth? 
== Platinum. 

13) Which is the largest gland in the human body? 
== Liver.

14)Who invented Linux operating system? 
== Linus Torvalds.

15) Which was the first computer language developed? 
== Fortran. 

16) How many bits consist of a byte in a computer? 
== 8 Bits.

17) For which the Dalmianagar of Bihar is famous? 
== Cement. 

18) In Which country the Great Victoria Desert located?
== Australia. 

19) Which is the only flying mammal?
== Bat.

20) Which was the first 5 star hotel of independent India? 
= The Ashok Hotel Delhi.

21) Where is the union budget first presented in India? 
= The Lok Sabha.

22)Who was the first captain of test cricket team of India? 
= C.K.Narada.

23) Which is the national game of Japan? 
== Jujitsu.

24) Which Tennis tournament is oldest one?
== Wimbledon. 

25) In Which year India took first time part in Olympics? 
== 1920.

26) Which country hosted first ICC cricket world cup? 
== England. 

27) Which country hosted 2010 commonwealth games?
== India. 

28) Where is the Power Reactor located in Tamilnadu state of India? 
== Kalapakkam.

29) Who discovered the Television? 
== Bohr. 

30) Which Indian scientist received Noble prize?
== Sir C.V.Raman.

31) Which is the state animal of Himachal Pradesh?
Answer :-- Musk Deer.

32) Which city is the capital of EI Salvador?
Answer :-- San Salvador.

33) What material was traditionally used to make hammocks?
Answer :-- Tree Bark.

34) Which state signed an agreement with Dorna Sports  to host the MotoGP race in 2025?
Answer :-- Uttar Pradesh.

35) In which country is the Cathedral of Santa Maria del Fiore is situated?
Answer :-- Italy.

36) What are the most common wild birds in the world?
Answer :-- Red-Billed quelea.

37) In which state has GAIL (India) Limited inaugurated its first 10 MW green hydrogen plant?
Answer :-- Madhya Pradesh.

38) San Gimignano, in which country is this mediaeval town?
Answer :-- Italy.

39) Which country is home to the world's longest uninterrupted natural bridge, Cox's Bazar?
Answer :-- Bangladesh.

40) Which Swedish city is built across 14 islands?
Answer :-- Stockholm.

41) In which country is Skane County?
Answer :-- Sweden.

42) What is the long form of GPS?
Answer :-- Global Positioning System.

43) Who founded the city of Jaisalmer?
Answer :-- Jaisal Singh.

44) Which country is the world's second-largest 5G market?
Answer :-- India.

45)Where is the Ria Lagartos Biosphere Reserve located?
ANSWER :-- Mexico.

46) What is the official language of Karnataka state?== Kannada.

47) Which is the highest point in Arunachal Pradesh?

== Kangto.

48) Which line separates Arunachal Pradesh from Tibet?== McMohan Line.

49) Which is the old name of Uttar Pradesh?== United Provinces.

50) Which is the largest city of Madhya Pradesh?== Indore.

51) How many National Parks are in Madhya Pradesh?== 09 National Parks.

52) Which of the following is the main tribal caste living in Jharkhand?== Hoo.

53) Which is the deepest point from the see level on the earth?== Mariana Trench.

54) Which of the following is the longest river of Europe?== Volga.

55) Which of the following is the longest river of USA?== Missouri.

56) Colorado river falls into?== Gulf of California.

57) Which of the following is the longest river of Australia?== Murray River.

58) Which of the following is the source of Yellow river?== Bayan Har Mauntains.

59) Which is the world's deepest river?== Congo.

60) Which is the longest river in the United Kingdom?== Severn.

61) Kariba Dam is a hydroelectric dam located on which river?== Zambezi.

62) Baghdad city is located on the banks of which river?== Tigris.

63) Hoover dam is located on which river?== Colorado.

64) New York city is situated on bank of which river?== Hudson.

65) Yangon city is located on bank of which river?== Irrawaddy.

66) Which is the longest river of Tibet?== Tsangpo.

67) Which region is called the land of reindeer?== Tundra region.

68) Which of the following region of world is called as Natural Zoo of the world?== Savanna or Sudan climate.

69) Which is the longest river of South-East Asia?== Mekong.

70) Which is the longest river of Japan?== Shinano.


71) Which is the state animal of Haryana?
Answer :-- Blackbuck.

72) What is the primary diet of the collared aracari?
Answer :-- Fruits.

73) Who sculpted the statue of David displayed at the Accademia Gallery in Florence?
Answer :-- Michelangelo.

74) What is the study of birds called?
Answer :-- Ornithology.

75) What are the most common wild birds in the world?
Answer :-- Red-billed Quelea. 

76) Which country is the large producer of hammocks?
Answer:-- EI Salvador.

77) What is the long form of GIF?
Answer :-- Graphics Interchange Format.

78) What stands for FRS?
= Fellow of Royal Society.

79)Durand cup is associated with which game?
= Football.

80) Which city is known as 'Electronic city of India'?
= Bangalore.

81) World famous Ajanta and Ellora caves situated in which state of India?
= Maharashtra.

82)Where is the Gol Gumbaj located in India?
= Bijapur. Karnataka.

83) When is No Tobacco Day celebrated?
= 31 March.

84) How many National Park have
been notified in India?
= 88.

85) Which is the principal source of domestic energy in rural areas?
= Wood.  

86) What stands for OPEC?
= Organisation of Petroleum Exporting Countries.

87) Which are the fossil source of energy?
= Coal, Oil and Natural gas.

88) How much water circulates in the atmosphere and comes down as rain?
= Less than 0.01 % of the total water.

89) When was the Bhopal Gas accident occurred?
= In December 1984.

90) What is the long form of IAAF?
= International Amateur Atheletics Federation.

91) Who holds the world record for long jump?
= Mike Powell.                    

92) Which is the worlds most popular sport?
= Football.

93) When was FIBA formed?
= 1932.

94) What is the full form of FIBA?
= Federation International de Basketball Association.

95) Who invented Basketball?
= James Naismith (USA).

96) Who elects the members of the Rajyasabha(in India)?
= Vidhansabha.

97) Where is the Gorilla found?
= Central Africa.

98) In which year was the India's first nuclear test at Pokhran?
= 1974.

99) Where is the Sahara desert?
= North Africa.

100) Which is the slowest reptile?
= Tortoise.

101) Which city is famous for cigar manufacturing?
= Havana.

102) Which is the highest mountain in Africa?
= Kilimanjaro.

103) Which is the largest river of Asia?
= Yangtze.

104) Which continent has the most countries?
= Africa.

105) Which are the highest waterfalls in the world?
= Angel Falls.

106) Which planet is called by 'Earths' twin"?
= Venus.

107) What was the first cloned animal?
= Sheep.

108) What do elephant spray themselves with in the absence of water?
= Dust.

109) What is the world's fastest sea mammal?
= The Killer Whale.

110) Which fish can survive out of water also?
= Mudskipper.

111) Which is the largest flightless bird?
= Ostrich.

112) Where is the Ranthambore National Park is located?
= Rajasthan.

113) Which country has the most biosphere reserves?
ANSWER :-- Spain.

114) What is South Africa's currency?
ANSWER :-- South African Rand (ZAR).

115) Which Biosphere Reserve the Mudumalai National Park is  the part of ?
ANSWER :-- Nilgiri Biosphere Reserve.

116) What's the biggest threat facing polar bears?
ANSWER :-- Climate Change.

117) Who took charge as the chairman of the Maharashtra Real Estate Regulatory Authority (2024)?
ANSWER :-- Manoj Saunik.

118) Who won the Best Actor (Telugu) Award at the South Indian International Movie Awards 2024?
ANSWER :-- Nani.

119) Name a flat worm that lives as a parasite in the intestine.
Answer :-- Tapeworm.

120) Which is the deadly infectious disease caused by rats?
Answer :-- Plague.

121) Which disease produces small red spots on the body?
Answer :-- Measles.

122) In which disease a certain group of cells multiply and destroy healthy tissues?
Answer :-- Cancer.

123) Which disease is caused by the bite of a female mosquito?
Answer :-- Malaria.

124)*Where are great horned owl found?
ANSWER :-- Americas. 

125)* Where is the world's longest bridge located?
Answer :-- China. 

126)* Which country was home to the world's oldest flamingo?
Answer :-- Australia.

127)* What covers the majority of Earth's surface?
Answer :-- The Ocean.

128) The famous composer Beethoven was a citizen of which country?
Answer :-- Germany.

129) Who was the first woman to fly in the space?
Answer :-- Valentina Tereshkova.

130)* Which world wonder is nicknamed the 'Lost City'?
Answer :-- Petra.

131)*Which metal is the best conductor of electricity?
Options:- (1)silver 2)copper 3)gold 4)alluminium.)
Answer :-- Silver.

132)* Which scientist is often referred to as the "father of the Theory of Relativity "?
Answer:-- Albert Einstein.

133)* Which flower is considered the Symbol of Japan?
Answer :-- Cherry Blossom.

134)* Which lake is the largest freshwater lake by volume in the world?
Answer :-- Lake Baikal.

135)* What is the full form of LASER?
Answer :-- Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation.

136)* In which country, the Tasman National Park is situated?
Answer :-- Australia.

137) Where will India launch its first solar power storage plant?
Answer :-- Madhya Pradesh.

138) Who was sworn in as the 51st Chief Justice of India?
Answer :-- Sanjiv Khanna.

139)Which airline did vistara recently merge with?
Answer :-- Air India.

140) What is the oldest known language to have a written form?
Answer :-- Latin.

141) What animal can come back to life after being frozen?
Answer :-- Frog.

142) Where are Great Horned owls found?
Answer :-- Americas.

143)*What is the predominant architectural style of Roussanou Monastery?
Answer :-- Byzantine.

144) What is the name of the traditional folk dance of Rajasthan?
Answer :-- Ghoomer.

145) Who appoints the Governor of Jammu & Kashmir?
Answer :-- The President of India.

146) Which is the longest corridor in India?
Answer :-- Rameshwaram temple corridor. 

147) Which city is known as "City of Festivals"?
Answer :-- Madurai.

148) From where the river Krishna is originated?
Answer :-- Western Ghats.

149) What is known as study of sound and sound waves?
Answer :-- Acoustics.

150) What is the Motto of Olympic Games?
Answer :-- Cetus-Altius-Fortius (faster-higher-stronger)

151) Which is the first bank in  India to introduce talking ATMs for disabled person?
Answer :-- Union Bank of India.

152) Which is the first bank in India listed in  New York Stock Exchange (NYSE)?
Answer :-- ICICI Bank.

153) 'AFP' is the news agency of which country?
Answer :-- None of these.

154) Where was the first ministerial meeting of World Trade Organization (WTO) took place?
Answer :-- Singapore.

155) The first Buddhist Council was held in the reign of...?
Answer :--- Ajatashatru.

156) When was the French Revolution took place?
Answer :-- 1789.

157) Who was the founder of the first Afghan Rule in India?
Answer :-- Ibrahim Lodi.

158) In which year did World War I begin?
Answer :-- 1914.

159) Which author won the 2024 JCB prize for Literature?
Answer :-- Upamanyu Chatterjee.

160) In which country is Land's End is located?
Answer :-- England.

161)* In which country is the ancient city of Machu Picchu located?

Answer :-- Peru.


162) How many species of giraffe are there?
Answer :-- Four.

163) Which of the following does not belong to the family of organic compounds? (SSC CPO exam 2023 Paper-1)
a) Ammonia b) Nonane c) Furan d) Decane.
Answer :-- Ammonia.

164) Tasmans Arch originally formed a part of which natural structure?
Answer :-- Sea cave.

165) Which hocky player won FIH player of the year (2024) in men's category?
Answer :-- Harmanpreet singh.

166) Which institute developed a low-cost microchip for rapid kidney disease detection ?
 Answer :-- IIT Madras.

167) Which state is home to the Ranakpur Jain Temple?
Answer :-- Rajasthan.

168) Which town in Manitoba, Canada, is known as the 'Polar Bear Capital of the world'?
Answer :-- Churchill.

169) Under which initiative did India recently sign multiple agreements focusing on clean economy, fair economy and global prosperity?
Answer :-- Indo-Pacific Economic Framework.

170) 26 December is Boxing Day in many countries. What does 'boxing' refer to?
Answer :-- Boxes of gifts and donations.

171) Where is the Mousehole Harbour located?
Answer :-- Cornwall, England.

172) Which actor was honoured by the Guinness World Record for performing 24000 dance moves in 537 songs across 156 films?

Answer :-- Chiranjeevi.


173) Who flagged off a 'Bharat Gaurav train' for the Bharat- Nepal Yatra at Delhi's Hazrat Nizamuddin Railway Station?

Answer :- Ashwini Vaishnav.


174) Which automobile brand launched the EQS SUV as it's 5th electric vehicle in India in 2024?

Answer :-- Mercedes - Benz.


175) In which state is Doodhsagar Falls located ?

Answer :-- Goa.


176) Which is the largest waterfall in Kerala?

Answer :-- Athirapally waterfalls.


177) In which country people celebrate New Year’s Day with traditional pumpkin soup?

Answer :-- Haiti.


178) In which country people burn effigies called "Monigotes" to represent the old year? Answer :-- Ecuador.


179) Which major city is known for its massive fireworks display on New Year’s Eve? Answer :- New York.

180) What is the traditional Scottish song traditionally sung at midnight to celebrate the New Year? Answer :-- Auld Lang Syne.

181) What is the rarest natural hair color among humans? Answer :-- Red.


182) Where is the Borobudur templr is located in Indonesia?

Answer :-- Java Island.


183) Which is the largest Buddha statue in the world?

Answer :-- Spring Temple Buddha (China).


184) What is the seed of cotton called?

Answer :-- Binola.
185) Name the processes which involves conversion of yarn into cloth?
Answer :-- Weaving.

186)  Which is the first man-made synthetic fibre?
Answer :-- Nylon.

187) In which country the cotton was first produced in?
Answer :-- India.

188) Where is the Mount Field National Park is located?
Answer :-- Tasmania (Australia).

189) What was Tasmania (Australian State)  named after?
Answer :- An explorer.
190) Who was the 39th US President?
Answer :-- Jimmy Carter.
191) Which organization recently (Oct-2024) launched “Vulture Count 2024” initiative?
Answer :- World Wide Fund for Nature-India.
192) What makes platypuses and echidnas unique?
Answer :-- They're mammals that lay eggs.
193) Which country won the Billie Jean King Cup 2024?
Answer :-- Italy. 
194) Which day is celebrated as Armed Forces Flag Day every year in India?
Answer :-- December 7.
195) Who has been appointed as the 51st Chief Justice of India?
Answer :--Justice Sanjiv Khanna.
196) in which state Guruvayur Temple is located?
Answer :-- Kerala.
197) The Kadar Tribe primarily resides in which states?
Answer :-- Kerala and Tamil Nadu.
198) Which calendar's first day is celebrated as New Year's Day in most countries?
Answer :--Gregorian.
199) Where will the World Audio Visual Entertainment Summit (WAVES) 2025 be held?
Answer :-- New Delhi.
200)* Which country developed the Dong Feng-26 Missile?
Answer :--China.
201) What is the capital of Nova Scotia?
Answer:-- Halifax.

202) What is the name of the largest lake in the US?
Answer:  Lake Superior.

203) In which state is the Deer festival celebrated?
ANSWER:-- Manipur.

204) Who is the father of conservation in India?
ANSWER:-- Ashokji.

205) What is the highest peak in Sardinia(Italy)?
ANSWER:-- Punta La Marmora. 

206) Which soil covers the largest area in India?
ANSWER :-- Alluvial soil.

207) Which oceanic zone receives the most sunlight?
ANSWER:-- Epipelagic.

208) Which sea borders the city of Dubrovnik(Croatia)?
ANSWER:-- Adriatic Sea.

209) Which is the largest freshwater lake in Florida, United States?
ANSWER:-- Lake Okeechobee.

210) Which soil is affected by leaching due to rainfall?
ANSWER:-- Laterite Soil.

211) Where is the origin of the 'Kaveri river in India'?
ANSWER:-- Talakaveri, Karnataka.

212) In which state is 'Simlipal National Park' located?
ANSWER:-- Odisha.

213) The Big Bend National Park's(Texas,USA) area is named after which river's big bend?
ANSWER:-- Rio Grande.

214) Which languages is spoken in the Dolomites?
ANSWER:-- Italian, German and Ladin.

215) What is the confluence of the Yamuna and Ganges called?
ANSWER:-- Triveni Sangam.

216) What is the long form FIRE?
ANSWER:-- Financial Independence Retire Early.

217) During which geologic period was Entrada Sandstone deposited?
ANSWER:--  Jurassic.

218) Who was the Chairman’ of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
ANSWER:-- Jawaharlal Nehru.

219) Which ancient legend is Glastonbury Tor is commonly linked to?
ANSWER:-- The legend of King Arthur.

220) What is the capital city of New South Wales(Australia)?
ANSWER:-- Sydney.

221) In which animal is respiration done by skin?
ANSWER:-- Frog.

222)  Which is the only continent where the Tropic of Cancer, the equator and the Tropic of Capricorn all pass through?
ANSWER:-- Africa.

223) Which is the oldest known impact crater in North America?
ANSWER:-- Sudbury Basin.

224) Who is known as the 'Forest Man of India'?
ANSWER:-- Jadav Payeng.

225) What does the yellow jersey signify in the Tour de France?
ANSWER:-- Leader of the general classification.

226) Who was the first person to cross the Alps with Army?
ANSWER:-- Hannibal.

227) Who appoints the Chief Election Commissioner of India?
ANSWER:-- President.

228) In which country is 'Dolomites' mountain range located?
ANSWER:-- Italy.

229) In what city was Einstein born?
ANSWER:-- Ulm, Germany.

230) Where did Mangal Pandey start the rebellion in March 1857?
ANSWER:-- Berrackpur (Near Calcutta).

231) South Georgia Island lies in which ocean?
ANSWER:-- South Atlantic Ocean.

232) In 1816, Argentina declared independence from which country?
ANSWER:-- Spain.

233) What is the top speed of a Thomson's gazelle?
ANSWER:-- 80 kilometres per hour.

234) Where is 'Kálfshamarsvík cove' located?
ANSWER:-- Iceland.

235) What are shark skeletons made of?
ANSWER:-- Cartilage.

236) In which state is 'Muchalinda Sarovar' located?
ANSWER:-- Bihar.

237) Which ruler built the first shrine at Bodh Gaya?
ANSWER:-- Ashoka.

238) The Temple of Philae was dedicated to which Egyptian goddess?
ANSWER:-- Isis.


239) *Who gave the slogan 'Dilli Chalo'?
ANSWER:-- Subhash Chandra Bos.


240)
Which ancient civilisation used lavender for mummification purposes?

ANSWER:-- Egyptian.


241) What is one characteristic that distinguishes moths from butterflies? ANSWER:-- Their antennae.


242) What is the moon's surface mostly made of? ANSWER:-- Rock and lunar dust.


243) What percentage of marine species depend on coral reefs? ANSWER:-- About 25%. 


244) Who was felicitated with the Punyabhushan Award for exceptional contributions to the field of economics(2025)?

ANSWER:-- Vijay Kelkar.


245) On which riverbank is Guwahati located?

ANSWER:-- Brahmaputra River.


246) Where is the 'Badlands National Park' located in United States?

ANSWER:-- South Dakota.


247) What is the name of the governing body of Vatican City?

ANSWER:-- Holy See.


248) Which is the only continent without a desert?

ANSWER:-- Europe.


249) Which epic poem is attributed to Homer? ANSWER:-- The Iliad.


250) Which country hosted the 2024 Summer Olympics? ANSWER:-- France (Paris).




 

THANKS FOR READING. VISIT AGAIN. LIKE AND SHARE.

Take a look at this Neetu Singh Vol-1 | English For General Competitions | Updated 2025 Edition | KD Publication | Best For All Government Exams on Flipkart
Mrp = ₹575/-
Offer price = ₹239/- only. 58% off. HURRY! LIMITED TIME OFFER. TILL 31ST JAN2026.



No comments:

Post a Comment