TOP 250 GENERAL KNOWLEDGE QUESTIONS FOR SSC, UPSC, BANK EXAMS
GK POST--5.
Learn and earn. Make bright future and earn more. Get any job private or government by learning. Acquire skills and knowledge and get better job, better career.
Let's start --
1)*Who is the author of the book ' Midnight's Children '?
ANSWER:-- Salman Rushdie.
2)* Who is the author of the book 'India Wins Freedom '?
ANSWER:-- Abul Kalam Azad.
3)* The controversial Pangda village is A new village built by China near the border of which country?
ANSWER:-- Bhutan.
4)* ATAL academy is an online faculty development program launched by whom?
ANSWER:-- AICTE.
5)* What iconic logo was designed by an American university student Carolyn Davidson?
ANSWER:-- Nike.
6)* Developed in the 19th century, the Henry classification system is used for identifying
ANSWER:-- Fingerprints.
7)* The leaves of which tree make up most of the diet of the Koala?
ANSWER:-- Eucalyptus.
8)*Which planet in our solar system has the largest ring system?
ANSWER:--Saturn.
9)* Which state is the leading iron ore producer in India?
ANSWER:-- Odisha.
10)* 'Barron' Is the middle name of which former tennis world no.1 player?
ANSWER:-- Andy Murray.
** India's top female boxer M. C. Mary Kom recorded a historic achievement by earning her fifth consecutive world gold medal on 18 September 2010.
11)*In Which state are the Indus Valley Civilizations sites of Lothal and Dholvaira located?
ANSWER:-- Gujarat.
12)* Which Indian football club was rebranded from Delhi Dynamos in 2019?
ANSWER:-- Odisha FC.
13)* The 'Kyat' is the currency of which country?
ANSWER:-- Myanmar.
14)* Name the world's largest steelmaking company.
ANSWER:-- Arcelor Mittal.
15)* Marlee Matlin was the first deaf person to win which prestigious award?
ANSWER:-- The Oscars.
16)* Which place in India is famous for blue art pottery?
ANSWER:-- Jaipur.
17)* Who is the first woman to scale the K2 mountain?
ANSWER:-- Wanda Rutkiewicz.
18) *Which state was called "the Switzerland of India by Mahatma Gandhi?
ANSWER:-- Uttarakhand.
19)* 'Tambappani' was the ancient name of which Of India's neighbors ?
ANSWER:-- Sri Lanka.
20)* Which is the largest island in the West Indies?
ANSWER:-- Cuba.
**18 September 2011 :-Northern India, including the capital Delhi, was shaken by the earthquake. The magnitude of this earthquake on the Sikkim-Nepal border was 6.8 on the Richter scale.
21)* Which state is home to the famous Paithani sarees?
ANSWER:-- MAHARASHTRA.
22)* Which is the only tin producing state in India?
ANSWER:-- Chhattisgarh.
23)* Which country has the most time zones in the world?
ANSWER:-- France.
24)* Which chemical element has the atomic no. 8?
ANSWER:-- Oxygen.
25)* Kristalina Georgieva heads which global financial institutions?
ANSWER:-- International Monetary Fund.
26)* Which tech company owns the GPS navigation software app Waze?
ANSWER:--Google.
27)* Who's the first Indian to get off the mark in test cricket with a six?
ANSWER:-- Rishabh Pant.
28)* The 'shekel' is the monetary unit of which country?
ANSWER:-- Israel.
29)* Which international festival is locally referred as to 'd'Weisn'?
ANSWER:-- Oktoberfest (Germany).
30)* Which country boasts the world's largest labour force?
ANSWER:-- China.
*** 18 September 2015 == NASA has released new pictures of Pluto.
31)* Which country boasts the world's largest tank fleet?
ANSWER:-- Russia.
32)* Which was the first-ever ICC trophy won by the England men's team?
ANSWER:-- ICC T20 World Cup.
33)* Name the world's largest consumer goods maker.
ANSWER:-- Proctor and Gamble.
34)* Which virus is the biggest cause of liver cancer in the world?
ANSWER:--Hepatitis.
35)* Who discovered the Portland cement?
ANSWER:--The English Mason Joseph Aspdin (in 1842).
36)* The BharatNet projects aims to provide what in rural India?
ANSWER:-- Broadband Connection.
37)* In which year was the World Chess Federation officially founded?
ANSWER:-- 1924.
38)* How many square boxes are there in the Chess Board?
ANSWER:-- 64.
39)* Who won the first modern International chess tournament held in London in 1851?
ANSWER:-- Adolph Anderssen.
40)* What is the highest title for professional Chess players?
ANSWER:-- Grandmaster.
***15 September 2013 :- Successful test of nuclear-armed missile 'Agni-5' in Odisha, which can strike the ground and accurately target the target at a distance of 5000 km.
41) Qila Rai Pithora, built by Tomar Rajputs is located in which city of India?
ANSWER:-- New Delhi.
42) Who was the first Indian from the film industry to win an Oscar Award?
ANSWER:-- Bhanu Athaiya.
43) Which is the national game of Japan?
ANSWER:-- Sumo wrestling.
44) The largest Buddhist monastery in the world is located in?
ANSWER:-- Indonesia.
45) What kind of weapon is a falchion?
ANSWER:-- A sword.
46) What is the study of sun is called?
ANSWER:-- Helioseismology.
47) In which country the Albert Einstein born?
ANSWER:-- Germany.
48) Which is the most commonly used bleaching agent?
ANSWER:-- Chlorine.
49) Which ore is found in abundance in India?
ANSWER:-- Monazite.
50) Which national park in Rajasthan world heritage site and is of international importance for some migratory bird species?
ANSWER:-- Keoladeo National Park.
TOP 10 COUNTRIES IN INTERNET SPEED ==
1) NORVEY == 126.94 mbps.
2) UAE == 126.85 mbps.
3) QATAR == 124. 29 mbps.
4) CHINA == 116.42 mbps.
5) NETHERLANDS == 105.52 Mbps.
6) DENMARK == 105.40 mbps.
7) SOUTH KOREA == 104.81 mbps.
8) BULGARIA == 103.90 mbps.
9) SAUDI ARABIA == 97.15 mbps.
10) KUWAIT == 95.04 mbps.
51) The Ao language in which states of India?
ANSWER:-- Nagaland.
52) Which planet in our solar system is named after the Roman God of War?
ANSWER:-- Mars.
53) Where can you find India's only floating Post Office, which is situated on a lake?
ANSWER:-- Srinagar.
54) What is the number of seats in Rajya Sabha?
ANSWER:--245.
55) Which country topped the medal tally at the South Asian Games 2019?
ANSWER:-- India.
56) Who is known as Pere Noel in French?
ANSWER:-- Santa Claus.
57) Which place is known as the 'Scotland of India'?
ANSWER:-- Coorg.
58) Name the largest bone in the human body?
ANSWER:-- Femur.
59) Which gas is known as Marsh gas?
ANSWER:-- Methane.
60) Who is the winner of the world women's rapid chess championship 2019?
ANSWER:-- Koneru Humpi.
*** 18 September 2016 :-- Pune's Priyasha Deshmukh bagged a bronze medal in the 10m air rifle category at the first world shooting competition for the deaf.
61) Which city is the largest footwear manufacturing hub in India?
=== Agra.
62) Name the waves used in sonography.
=== Ultrasonic waves.
63) Who was the first recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
=== Vishwanathan Anand.
64) Where is the famous ' Laath maar holi' played?
=== Barsana.
65) Which country started the first underground metro train?
=== UK.
66) Which is the largest river in India?
=== The Ganges (2525 kms)
67) Who is known as the father of Ayurveda?
=== Charak.
68) Which term is given to the study of hair?
=== Trichology.
69) Who is the first Indian hockey player to earn 100 international caps?
=== Leslie Claudius.
70) Who is the first female physician of India?
=== Anandi Gopal Joshi.
***Rice producing state in India :--
West Bengal, Punjab, Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Bihar,
Jharkhand, Chhattisgarh, Odisha, Assam and Haryana,
Uttar Pradesh.
71) Who's birthday observed as International Children's Book Day?
=== Hans Christian Andersen.(02 April).
72) Who is the present(2020) the MD and CEO of Punjab National Bank?
=== SS Mallikarjuna.
73) Banh Mi, a street food sandwich originating in which country?
=== Vietnam.
74) Which former India international was the head coach of the Bengal team that made it to the final of the 2020 Ranji Trophy?
=== Arun Lal.
75) Which former Vice President was the Permanent Representative of India to the UN from January 1993 - January 1995?
=== Mohammad Hamid Ansari.
76) On April 1'st 2019, the Netherlands wing of which company announced that it had developed a product that allows a user to ' talk to a Tulip'?
=== Google.
77) Who is the first Indian movie star to be featured on the cover of the 'Time' magazine?
=== Parveen Babi (In 1976).
78) Which company operates the hotel brand SeleQtions?
=== Indian Hotels Company (IHCL).
79) Who is the world's No. 1 Test batsman?
=== Steve Smith.(Australia).
80) Who is the first recipient of the Dadasaheb Phalke Award?
=== Devika Rani (1969).
81) Who awarded the first-ever Noble Prize in Physics ?
=== Wilhelm Rontgen (1901).
82) Which is the largest cat species in the world?
=== Tiger.
83) Who was the first foreign leader to meet US President Trump?
=== Shinzo Abe (Japanese Prime Minister.)
84) Which famous politician released the folk album 'We Shall Overcome' in 1987?
=== Bernie Sanders.
85) Which disease connects Salvador Dali, Adolf Hitler and Mao Zedong?
=== Parkinson's Disease.
86) Who is the youngest world chess champion?
=== Garry Kasparov (at the of 22).
87) Which company runs the world's largest technology-focussed VC fund?
=== Softbank Group.
88) Which country's national sports is Kabaddi?
=== Bangladesh.
89) Who wrote the book 'Train to Pakistan'?
=== Khushwant Singh.
90) Who created the G-mail service?
=== Paul Buchheit.
91) In July 2021, the world's first 3D printed steel bridge was opened to the public in which city?
=== Amsterdem.
92) The US Air Force released an artistic rendering of its new B-21 stealth bomber, known by which nick name?
==== Raider.
93) The Olympic motto was amended in 2021 by adding what English word to the old motto?
==== Together.
94) In Maharashtra, the festival of Ganesh Chaturthi typically lasts for how many days?
==== 10.
95) Name the largest mangrove forest of India?
==== Pichavaram Mangroves, Tamilnadu.
96) How many national parks does India have?
==== 104.
97) Which is the state bird of Chhattisgarh?
==== Common Hill Myna.
98) In which year was "Project Tiger" launched in India?
==== 1973.
99) When was Indian Air Force established? ==== 8 october 1932.
100) When was Indian Navy established?
==== 26 January 1950.
101) When was Indian Army established?
==== 1 April 1895.
102) What is the purpose of the foghorn in a lighthouse?
Answer:- Warn ships of nearby land.
103) What was a historical nickname for lighthouse keepers?
Answer:-- Wickies.
104) Which type of light is commonly used in modern lighthouses?
Answer:-- LED bulbs.
105) The Amphitheatre of El Jem is located in the second-largest continent in the world. Name the continent.
Answer:--Africa.
106) Who will represent India at the United Nations High-Level Political Forum (HLPF) in New York between July 10 and 14 2023?
Answer == G. Kishan Reddy.
107) Where was the world's longest covered brownie prepared, which made it to the Guinness World Records?
Answer:-- Kerala.
108) Where will India's first hydrogen fuel cell bus service operate?
Answer:-- Leh.
109) Who became the first Indian player to win the Player of the Match award on his T20I captaincy debut?
Answer:-- Jasprit Bumrah.
110) Who broadcast India's most-viewed Instagram Live session?
Answer:-- Elvish Yadav.
111) Which city opened India's first 3D-printed post office?
Answer:-- Bengaluru.
112) Who became the first female Indian wrestler to win back-to-back U20 world titles?
Answer:-- Antim Panghal .
113) Which institution won the Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award?
Answer:-- Banasthali Vidyapith.
114) Who bagged Jharkhand's first gold medal at the Sub Junior and Junior National Aquatic Championships?
Answer:-- Rana Pratap.
115) Which garden entered the World Book of Records as the largest tulip garden in Asia?
Answer:-- Indira Gandhi Memorial Tulip Garden.
116) Which industrialist was given Maharashtra's Udyog Ratna award?
Answer:-- Ratan Tata.
117) Jeju Island is the largest island of which Asian country?
Answer :- South Korea.
118) What is the native religion of Jeju Island?
Answer :-- Shamanism.
119) South Korea removed a traditional counting system this year to match international standards. What did the system count?
Answer :-- Age.
120) What name was given to the Chandrayaan-3 lunar landing site?
Answer:-- Shiv Shakti Point.
121) Which city name is translated as city of Gold?
Answer= Johannesburg.
122) Who is known as architect of modern India?
Answer:-- Charles Correa.
123) On which banks of river the city of Madurai located?
Answer == Vaigai River.
124) Who was the first Indian musician to play in England after Independence?
Answer:-- Ustad Vilayat Khan.
125) Which is New York City's tallest building?
Answer:--One World Trade Center.
126) Which country has the most skyscrapers?
Answer:--China.
127) Which athelete clinched back to back Diamond League titles in Lausanne?
Answer== Neeraj Chopra.
128) The 2023 UEFA champions League final was played in which city?
Answer :-- Istanbul.
129) What was the result of the 1986 world cup final between Germany and Argentina?
Answer:-- Argentina beats Germany by 3-2.
130) What was a historical nickname for lighthouse keepers?
Answer:--Wickies.
131) Which type of light is commonly used in modern lighthouses?
Answer:--LED bulbs.
132) Norway has a land border with which country?
Answer:--Russia.
133) Who replaced Viswanathan Anand as India's No. 1 chess player for the first time in 37 years?
Answer :--- Gukesh D.
134) Who became the third Indian-origin president of Singapore?
Answer :-- Tharman Shanmugaratnam.
135) Which cities will host India's first two FIFA World Cup Qualifiers in 2026?
Answer:-- Bhubaneswar and Guwahati.
136) Who was named the youngest female chartered accountant in the world by Guinness Records?
Answer:-- Nandini Agarwal.
137) A restaurant in which Indian city recently introduced menu cards in Braille script?
Answer:-- Indore.
138) Where did Aditya L-1 take off from?
Answer:-- Satish Dhawan Space Centre.
139) What is the official flower of Grandparents Day?
Answer :- Forget-me-not.
140) What is the Latin term for whiskers?
Answer:- Vibrissae.
141) Norddorf lies near Germany's border with what Scandinavian country?
Answer:- Denmark.
142) Who announced a climate aid commitment of $2 billion for the Green Climate Fund (2023)?
Answer :-- Rishi Sunak.
143) The G20 presidency was transferred from India to which country?
Answer :-- Brazil.
144) Where will the world's highest fighter airfield be built in India?
Answer :-- Nyoma.
145) Who won the men's singles title at the Indonesia Masters badminton championship (2023) ?
Answer :-- Kiran George.
146) Which is the largest island in the world that's not a continent?
Answer:-- Greenland.
147) Who is known as "The mistress of Mistry"?
Answer:-- English writer Agatha Christie.
148) Where is the highest concentration of the Meo ethnic community found?
Answer:-- Nuh (Haryana).
149) Who is known as " The doyen of carnatic music"?
Answer :-- MS Subbulakshmi (Indian classical vocalist).
150) Who is known as , 'The father of India's Nuclear Programme '?
Answer :-- Homi Jahangir Bhabha ( Nuclear Physicist).
151) What is the capital of Louisiana?
Answer :-- Baton Rouge.
152) Which country created the world's first marine protected area for sperm whales?
Answer :-- Dominica.
153) In which continent is Venezuela?
Answer :-- South America.
154) Which of the ancient world wonders still exists today?
Answer :-- The great Pyramid of Giza.
155) What is the capital of Botswana?
Answer :-- Gaborone.
156) Who invented logarithms?
Answer === John Napier.
157) Which disease is caused by drinking unclean water?
Answer :-- Cholera.
158) What is the national flower of the Netherlands?
Answer :-- Daisy.
159) Which is the oldest public sector bank in India?
Answer :-- Allahabad Bank.
160) Which day is celebrated as the International Malala Day by the UN?
Answer :-- 2012 November 10.
161) Who appoints the Indian Election Commissioner?
Answer :-- President of India.
162) Whose official residence is the 'Blue House'?
Answer :-- The President of South Korea.
163) Who was the first chief of Indian Navy?
Answer :-- Mark Paisy.
164) Which river is known as the Lifeline of Goa?
Answer :-- Mandovi river.
165) Which was the first capital of Pakistan?
Answer :-- Karachi.
166) In which state no newspaper published?
Answer :-- Arunachal Pradesh.
167) Which agricultural product known as 'White Gold'?
Answer :-- Cashew Nut.
168) Which place is known as "Land of Seven Hills"?
Answer :-- Jordan.
169) Which milk has the highest medicinal properties?
Answer :-- Goat Milk.
170) Which place is also known as "small Russia"?
Answer :-- Ukraine.
171) Which was the last Governer General of British India?
Answer :-- Lord Canning.
172) Which planet is known as the 'twins of earth'?
Answer :-- Venus.
173) Which virus causes 'Bird Flue'?
Answer :-- H5N1 virus.
174) Which state is known as 'Jewel of India'?
Answer :-- Manipur.
175) Which bird lays eggs in crow's nest?
Answer :-- Cuckoo.
176) Which gas is known as 'Laughing Gas'?
Answer :-- Nitrous Oxide.
177) Which is the first democratic country in the world?
Answer :-- Greece.
178) Which lens is used to correct long sight?
Answer :-- Bi convex lens.
179) Which acid is contained in Vinegar?
Answer :-- Ascetic Acid.
180) In which state is Amber Fort located?
Answer :-- Rajasthan.
181) Where is the Koekohe Beach is located?
Answer :-- New Zealand.
182) During which dynasty was the The Great Wall of China completed?
Answer :-- Ming Dynasty.
183) Which famous historical figure was born in Kumbhalgarh?
Answer :-- Maharana Pratap.
184) Where is the Namib Desert located?
Answer :-- Southern Africa.
185) Which desert straddles the border between India and Pakistan?
Answer :-- Thar Desert.
186) What animal did Britney Spears famously carry on her shoulders during a performance?
Answer :-- A Python.
187) Where is the 'Heri es-Swani in the city of Meknes' is located?
Answer :-- Morocco.
188) Which is the fastest fish in the ocean?
Answer :-- Sailfish.
189) What calendar does today’s Hen Galan celebration follow?
Answer :-- Julian.
190) What is the national flower of Wales?
Answer :-- Daffodil.
191) What is Makar Sankranti called in Karnataka?
Answer :-- Suggi Habba.
192) In which state is Bandhavgarh National Park?
Answer :- Madhya Pradesh.
193) What is the chital's coat pattern?
Answer :-Spotted.
194) in which state in the United States is Pinnacles National Park?
Answer :-- California.
195) What fossils in White Sands National Park are the oldest in North America?
Answer :-- Human footprints.
196) What is a dune?
Answer :-- a hill made of sand.
197) Which of the following countries has the most dunes?
Answer :-- Algeria.
198) What is the largest island in the Mediterranean?
Answer :-- Sicily.
199) Recycling a single aluminium can will save enough energy to power a TV for how long?
Answer :-- 3 hours.
200) Where is the Wakhan corridor is located?
Answer :-- Afghanistan.
201) Which culture has had a strong historical influence on southern Spain?
Answer :-- Moorish.
202) In which country is the Basilica of San Francesco is located?
Answer :-- Italy
203) A red squirrel features in what culture's mythology?
Answer :- Norse.
204) What is the capital of Senegal?
Answer :-- Dakar.
205) What season does Australia experience in December?
Answer: Summer.
206) Which state in the United States hosts the Sundance Film Festival?
Answer :-- Utah.
207) How many US states share a border with Canada?
Answer: 13.
208) What is the capital of Jamaica?
Answer: Kingston.
209) Which animal rescue centre has created a chain-free sanctuary for 20 elephants that were rescued from the logging industry in Arunachal Pradesh?
Answer :-- Vantara.
210) Which is the state bird of UP?
Answer :-- Sarus Crane.
211) Who is the Inventor of Tabla and Sitar?
Answer: – Amir Khusrau.
212) Name the dance performed by the Kahars of Jaunpur ?
Answer: – Chaurasia Dance.
213) Who designed the India Gate?
Answer:-- Sir Edwin Lutyens.
214) In which year, Elephanta Caves designated as a UNESCO world heritage site?
Answer :-- 1987.
215) Where is 'Indira Gandhi Centre For Atomic Research' located?
Answer :-- Tamil Nadu.
216) In which city was India's first steel project established?
Answer :-- Jamshedpur.
217) What type of soil does the European beech tree grow in?
Answer :-- Moist and well-drained.
218) Which city is called 'City of wood carwing'?
Answer :-- Saharanpur.
219)* Who is set to become the first Indian female to race in the World Series Karting Championships(2025)?
Answer :-- Atiqa Mir.
220) What is the primary language spoken in Kerala?
Answer :-- Malayalam.
221) Kishanganga,is a tributary of which river?
Answer :-- Jhelum.
222) What is the conical hat of Vietnam called?
Answer :- Nón lá.
223) Where are the 'Yungang Grottoes' located?
Answer :-- China.
224) In which state is the ancient city of Vaishali?
Answer :-- Bihar.
225) Open Network for Digital Commerce (ONDC) is an initiative by ......? (SSC-GD-2024)
Answer :-- Department for Promotion of Industry and Internal Trade.
226) Where is the Hadimba Temple located?
Answer :-- Manali.
227) What is the average length of an adult humpback whale?
Answer :-- 13 to 16 metres.
228) What type of geological formation is the Great Blue Hole?
Answer :- Marine Sinkhole.
229) Which creature is described as half-dog and half-otter in Scottish and Irish folklore?
Answer :-- Dobhar-chú.
230) In which year did Mount Fuji last erupt?
Answer :-- 1707.
231) Which city is known as Japan's kitchen?
Answer :-- Osaka.
232) Fathometer is used to measure....?
Answer :-- Ocean depth.
233) Where is the 'Blue Mountains National Park' located?
Answer :-- Australia.
234)* In the plastic pollution ranking, India generates about ____ share of the total plastic waste generated worldwide?
Answer :-- 5th.
235) In which country is Surat Thani province?
Answer :-- Thailand.
236) What is the main ingredient in the popular dish pad Thai?
Answer :-- Rice Noodles.
237)* On which day is 'National Science Day' celebrated?
Answer :-- 28th February.
238) Where in USA the 'Fearless Girl statue' is located?
Answer:-- New York.
239) Where is the 'Queen Elizabeth National Park' located?
Answer :-- Uganda.
240) Which is the longest river in France?
Answer :-- Loire.
241) Who became the first Roman emperor after Julius Caesar's death?
Answer :-- Augustus.
242) Who wrote the play 'Julius Caesar'?
Answer :-- William Shakespeare.
243) What is the primary diet of giant pandas?
Answer :-- Bamboo.
244) When is 'National Dentist Day' celebrated every year?
Answer :-- 06 March.
245) In which country is Samuel Beckett Bridge?
Answer :-- Ireland.
246) The city of Sedona is in which state of the United States?
Answer :-- Arizona.
247) In which country is Chobe National Park?
Answer :-- Botswana.
248) In which year the first "Sainik School" started in India?
Answer:-- 1961.
249) In which state is Nalanda mahavihara located?
Answer:-Bihar.
250) Which region in Nebraska, United States, is characterised by treeless prairie and frequent thunderstorms and tornados?
Answer :-- Great Plains.
Take a look at this Neetu Singh Vol-1 | English For General Competitions | Updated 2025 Edition | KD Publication | Best For All Government Exams on Flipkart
Mrp = ₹575/-
Offer price = ₹239/- only. 58% off. HURRY! LIMITED TIME OFFER. TILL 31ST JAN2026.