3)* Which is the only cricketer of Sri Lanka to be inducted into ICC Hall of Fame till year 2017?
ANSWER:-- Muttiah Muralitharan.
4)* When is World Hemophilia Day observed?
==== Amritsar.
18) What type of animal is waterbuck?
==== Antelope.
19)International day of Human Space Flight is celebrated on April 12 to commemorate the first flight of which astranaut?
==== Yuri Gagarin.
20) Utkalika is the state emporium of which Indian state?
==== Odisha.
21) Which is the fifth largest planet in our solar system?
==== Earth.
22) Who was the first head of the United Soviet Socialist Republic (USSR)?
==== Lenin (Vladimir LLyich Ulyanov).
23) Austrian Ralph Hasenhuttl manages which premiere league team?
==== Southampton FC.
24) Which are the only mammals capable of flight?
==== Bats.
25) What is the name of disease which was formerly called ague or marsh fever?
==== Malaria.
28) Parc des Princes is the home ground of which European football club?
==== Paris Saint- Germain.
30) Which country has the longest combined land border in the world?
==== China.
31) Marlee Matlin is the only deaf person to win which famous award?
==== The Oscars.
32) Who is the head of Asian Development bank (2020)?
==== Masatsugu Asakawa.
35) Who won the first silver medal for an individual event at the Olympics for India?
42) In which city is the world's largest and busiest container port located?
==== Shanghai.
43) Who is known as "Lady with the Lamp"?
==== Florence Nightingale.
44) Caissa is the goddess or muse of which sport?
==== Chess.
45) Which famous singer's real surname is "Ciccone"?
==== Madonna.
46) Who is considered as the queen of thumri?
==== Girija Devi.
101) Name the world's first-ever centibillionaire.
==== Jeff Bezos.
102) What major prize is awarded in Norway every year? Answer:-- Nobel Peace Prize.
103) Who was the first Indian musician to be awarded the Ramon Magsaysay Award?
Answer:-- MS Subbulakshmi.
104) What upstate New York location was the site of the Winter Olympics in 1932 and 1980?Answer :-- Lake placid.
105) Which city has the most skyscrapers (taller than 150 metres) in the world?Answer :-- Hongkong.
106) Which of these countries is expected to see a population decline by 2050?Answer:-- Japan.
107) Which state is home to the Catskill Mountains?
Answer :--New York.
108) What is the highest peak in the Catskill Mountains?
Answer:--Slide mountain.
109) Norddorf lies near Germany's border with what Scandinavian country?
Answer:- Denmark.
110) Which state is the largest producer of pulses in India?
Answer:-- Madhya Pradesh.
111) Who initiated World Rivers Day?
Answer:-- Mark Angelo.
112) Who launched the Rally for Rivers?
Answer:-- Sadhguru.
113) Which is the longest river in the world?
Answer:-- Nile.
114) When was Microsoft founded and where?
Answer:-- in 1975 in Albuquerque, New Mexico.
115) Which mammal can be widely seen around the Whitsunday Islands?Answer :-- Whales.
116) Who was the first English sailor to visit the Whitsunday Islands?
Answer:-- Captain James Cook an Englishman.
117) Where is the headquarters of World Bank situated?
Answer:-- Washington DC.
118) Who is known as "Acharya of Hindi Literature"?
Answer :-- Ramchandra Shukla.
119) Who became the first Indian singles player to reach the table tennis quarterfinals of the Asian Games?
Answer :-- Manika Batra.
120) Which airline acquired India's first Airbus A350-900 aircraft through GIFT City?
Answer :-- Air India.
121) Who became the first woman to receive the Global Indian Award?
Answer :-- Sudha Murty.
122) Who inaugurated the Botanical Garden in Guwahati?
Answer :-- Himanta Biswa Sarma.
123)Which state hosted the Northeast's first-ever high-altitude marathon?
Answer :-- Arunachal Pradesh.
124) Who became the first man to win a gold medal for India in the 3000-metre steeplechase at the Asian Games?
Answer :-- Avinash Sable.
125) Who took over as the 28th Director General of the Border Roads Organisation?
Answer :-- Raghu Srinivasan.
126)What does the Greek word 'Októpus' mean?
Answer :-- Eight-footed.
127) Where in the US can you find Mount Sopris?
Answer :-- Colorado.
128) Where was the Mughal emperor Humayun was born?
Answer :-- Afghanistan.
129) Who is also known as 'Sultan of Sarod'?
Answer :-- Ustad Amjad Ali Khan.
130) Which state is the largest producer of coffee in India?
Answer:-- Karnataka.
131)Where in the United States was the world's largest modern-era Hindu temple inaugurated?
Answer:-- New Jersey.
132) What ancient script is the earliest known writing system?
Answer:-- Cuneiform.
133) What river flows under the Astoria-Megler Bridge that connects Oregon and Washington?
Answer:-- Columbia River.
134) What East Coast city has a neighbourhood also called Astoria?
Answer :-- New York City.
135) What 80s cult classic film takes place in Astoria, Oregon?
Answer :-- The Goonies.
136) Which country once known as New Holland?
Answer:-- Australia.
137) In which country is Lake Pehoé?
Answer :-- Chile.
138) What causes the vibrant colours of autumn leaves?
Answer:- Chlorophyll breakdown.
139) In which country is Lake Tekapo?
Answer :-- New Zeala
nd.
140) Lake Tekapo is famous for which natural phenomenon?
Answer :- Southern Lights.
141) Which is the national bird of New Zealand?
Answer:-- Kiwi.
142) Who was the first deputy Prime Minister of India?
Answer:-- Sardar Vallabhbhai Patel.
143) Who established the "Tata Institute of Fundamental Research"?
Answer:-- Homi Jahangir Bhabha.
144) Who is known as the "Hero of the Tribals"?
Answer:-- Birsa Munda ( Freedom fighter and Folk Hero).
145) Who was the world's first Head of State to use email?
Answer :-- Queen Elizabeth II.
146) Which NASA space probe, launched in 2018, was tasked with making observations of the outer corona of the sun?
Answer:-- Parker Solar Probe.
147) Which is the third largest city in the east coast of India?
Answer:-- Vishakhapatnam.
148) Which airline achieved the milestone of being the first in the country to have over 2000 daily scheduled flights (India)?
Answer :-- Indigo.
149) Which actress was honoured with the 'Special Recognition for Contribution to Bharatiya Cinema' award at the 54th International Film Festival of India?
Answer:-- Madhuri Dixit.
150) Who was appointed as the director of the Special Protection Group(2023)?
Answer:-- Alok Sharma.
151) Who was crowned Miss Universe at the 72nd annual competition held in San Salvador (2023)?
Answer :-- Sheynnis Palacios.
152) Which country is home to the Okavango Delta?
Answer :-- Botswana.
153) Which artist composed and performed the music for "happy birthday to you"?
Answer :-- Mildred and Patty Hill.
154) Which famous explorer documented the use of hammocks?
Answer :-- Christopher Columbus.
155) In which US state is the Methow valley?
Answer :-- Washington.
156) In which Indian state are the Bagh Caves?
Answer :-- Madhya Pradesh.
157) Which fort in Maharashtra is the birth place of Chhatrapati Shivaji Maharaj?
Answer :-- Shivneri Fort.
158) The Greek fought for their independence against which empire?
Answer :-- Ottoman Empire.
159) In which country is Methoni Castle?
Answer:-- Greece.
160) Which country is the world's largest spice producer?
Answer :-- India.
161) Which city is called the Diamond City of India?
Answer :-- Surat. (Gujarat).
162) Who wrote 'The Maine woods'?
Answer :-- Henry David Thoreau.
163) Which is the largest irrigation canal in India?
Answer :-- Indira Gandhi Canal.
164) Which is the longest river in Europe?
Answer :-- Volga.
165) What a 'study of fruit' called?
TOP 5 TALLEST BUILDINGS IN THE WORLD:--
1) Burj Khalifa:-- 828 m.
2) Merdeka 118:-- 678.9 m.
3) Shanghai Tower :-- 632 m.
4) Makkah Royal Clock:-- 601 m.
5) Ping on Finance Centre:-- 599.1 m.


